• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Tenziona glavobolja

Tenziona glavobolja

Tenziona glavobolja je čest problem ljudi širom sveta.

Iako je pri pomenu bola u glavi mnogima prva na pameti migrena, zapravo su tenzione glavobolje najčešći tip. Procenjuje se da se čak 80 odsto stanovništva makar jednom u životu susrelo sa njom. Može se javiti u bilo kom životnom dobu, uključujući i dečiji uzras. Najrasprostranjenija je kod osoba u 4. deceniji života, dok statistički podaci pokazuju da oko 7 odsto dece pati od ove vrste glavobolje.

Sve tenzione glavobolje se svrstavaju u 2 grupe. Epizodične se javljaju retko, tj. nekoliko puta nedeljno. Traju obično pola sata do nekoliko sati. Mada u pojedinim slučajevima mogu da traju i duže. Hronični oblik se javlja gotovo svakog dana i to duže od 3 meseca. Intenzivan bol ne prestaje više sati, pri čemu ima tendenciju kontinuiteta, te ometa normalno funkcionisanje.

Koji su uzroci tenzione glavobolje?

Tenziona glavobolja se naziva još stresogena, jer je glavni pokretač stres. Pod uticajem stresa mišići vrata se grče, te nastaje bol karakterističan za ovu vrstu glavobolje. U psihogene faktore spadaju i emocionalna napetost, depresija i anksioznost.

Spazam mišića mogu da izazovu i nepravilno držanje tela, prekomerno istezanje mišića vrata, nepravilan položaj pri spavanju, naprezanje očiju, ali i ozbiljne bolesti vrata i kičme, poput spondiloze, diskusa, povrede vratnih pršljenova.

Tenziona glavobolja

Tenziona glavobolja nastaje i usled loših životnih navika. Preskakanje obroka, premalo sna, nedovoljna fizička aktivnost, nedovoljno unošenje tečnosti samo su neki od uzročnika koji dovode do problema.

Kako se manifestuje tenziona glavobolja?

Tup obostrani bol koji počinje sa zadnje strane glave ili iznad obrva, obuhvatajući čitavu površinu glave je prepoznatljiv znak tenzione glavobolje. Prati ga osećaj stezanja i pritiska, koji je ponekad lokalizovan na čelo, vrat i ramena.

Pored bola mogu se javiti i drugi simptomi, kao što su uznemirenost, drhtanje, preznojavanje, nesanica, srčane smetnje, stezanje u grudima…

Mučnina, povraćanje, vizuelna aura, osetljivost na zvuk i svetlost, koji su karakteristični za migrene, kod epizodične tenzione glavobolje nisu prisutni, dok se kod hronične ponekad javlja samo jedan od njih.

Bez obzira što bol nije jakog intenziteta, zbog dugog trajanja utiče na kvalitet života dovodeći do hroničnog umora i neraspoloženja.

Tenziona glavobolja – Lečenje i prevencija

Prevenicja je najbolji lek za tenzionu glavobolju. Stručnjaci savetuju da promenite životne navike koje će sačuvati vaše celokupno zdravlje. Najpre poboljšajte ishranu redovnim obrocima bogatim hranjivim materijama, a izbegavajte konzumiranje veštačkog šećera, cigareta i alkohola. Dnevni unos vode se podrazumeva, a ispijanje kofeinskih napitaka svedite na minimum.

Potrudite se da uvedete u svoj ritam i redovno vežbanje. Bilo kakva fizička aktivnost, čak i umerena, doprinosi boljem fizičkom i mentalnom stanju.

Tenziona glavobolja

Kako je stres vodeći okidač ove vrste glavobolje preporučljivo je da stresne situacije izbegavate što je više moguće. Osim vežbi, u kontroli stresa mogu vam pomoći razne tehnike opuštanja i meditacije.

Glavobolju ne treba olako shvatati, jer je neretko simptom nekog drugog zdravstvenog problema. Zato na vreme posetite lekarsku ordinaciju Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?