• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Lekarski pregledi nakon preležanog korona virusa

Lekarski pregledi nakon preležanog korona virusa

Lekarski pregledi nakon preležanog korona virusa važan su skrining zdravlja.

COVID-19, kako je novootkrivena bolest nazvana, predstavlja oboljenje koje pripada velikoj grupi virusa sa širokim spektrom delovanja.

Da je reč o ozbiljnoj bolesti potvrđuje i činjenica da skoro godinu dana njegovo dejstvo ne slabi. Naprotiv! Širom sveta vlada novi talas, koji donosi nove registrovane pacijente. Nažalost, mnogi od njih gube bitku sa korona virusom.

Osim brzog širenja i lakog prenošenja, situaciju dodatno komplikuje priroda bolesti. Naime, u samo par sati od blagih simptoma razvija se teška klinička slika, pa i smrtni ishod, pa ne čudi što oporavak od korona virusa može da traje od 2 nedelje do više meseci.

Koje preglede uraditi nakon tog perioda otkriva vam lekarska ordinacija Dr Nestorov.

Potvrda o preležalom korona virusu

Prvi korak u proveri zdravlja jeste potvrda da ste preležali korona virus. Ona se vrši testom na antitela kojim se utvrđuje imunološki odgovor tela. Odnosno, serološkim metodama analize krvi detektuje se prisustvo IgG antitela.

Laboratorijske analize

IgG antitela počinju da se stvaraju u drugoj nedelji bolesti, a najviši nivo dostižu oko 4. nedelje. Samim tim su jasan pokazatelj preležane infekcije, tj. da se pacijent nalazi u periodu rekonvalescencije.

Nedavna ispitivanja pokazala su da IgG antitela nestaju obično nakon 3 do 4 meseca, pa se smatra da toliko traje njihova zaštita od ponovne pojave bolesti.

Lekarski pregledi nakon preležanog korona virusa kojim se provera stanje pluća

S obzirom da covid zahvata respiratorni trakt, izazivajući neretko upalu pluća i respiratornu insuficijenciju, pacijenti koji su ozdraveli mogu imati ozbiljne posledice bolesti. One se, pre svega, vide na jednom ili na oba plućna krila.

 

Da bi se utvrdile promene na njima lekarski pregledi nakon preležanog korona virusa polaze od radiološke dijagnostike.

RTG snimak pluća u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov obavlja se pomoću specijalnog portabilnog aparata, tako da se rezultati odmah očitavanju, pa pulmolog može u toku istog pregleda da dijagnostifikuje oštećenja i uputi vas na lečenje. Preporučljivo je da se tada izvrši i merenje kapaciteta pluća – zapremine vazduha koju pacijent može da izduva iz pluća.

Lekarski pregledi nakon preležanog korona virusa kao preventiva bolesti srca

Korona virus ostavlja posledice i na srce,  pa može da se javi miokarditis (upala srčanog mišića). Mada u česte probleme izazvane preležalom infekcijom spadaju i poremećaji srčanog ritma, nestabilna angina pektoris i infarkt miokarda.

Poremećaji srčanog ritma

Primećeno je da je krv pacijenata vrlo gusta, pa postoji rizik i od formiranja tromba. Zbog toga lekarski pregledi nakon preležanog korona virusa treba da obuhvate i kardiovaskularni skrining, posebno ako se javlja brzo zamaranje, osećaj nedostatka vazduha i nepravilan rad srca.

Kardiološki pregled u lekarsko ordinaciji Dr Nestorov obavljaju eminentni subspecijalisti kardiologije sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i VMA. On podrazumeva fizikalni pregled, merenja arterijskog krvnog pritiska, EKG srca sa , CDS – kolor dopler krvnih sudova vrata i ultrazvukom  srca sa doplerom.

problemi sa štitnom žlezdom

Borbu sa korona virus ste dobili, a sada je pravo vreme da proverite da li je ona ostavila posledice na vaše zdravlje.

Hi, How Can We Help You?