• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Hrkanje kod dece

Hrkanje kod dece

Hrkanje kod dece nije retka pojava.

San bebe se sastoji od nekoliko ciklusa. Počev od brzog, dubokog disanja, pa do sporijeg i plićeg – tokom meseci ono postoje “zrelije”, pa su povremeni uzdasi, coktanje, pa i hrkanje normalna pojava. Procenjuje se da više od polovine mališana do 4. godine povremeno hrče. Ono obično traje nekoliko dana i izazvano je zapušenim nosem. Naime, sekret koji se nakupi u ležećem položaju blokira normalno disanje i dolazi do hrkanja.

Međutim, problem nastaje kada se ono javlja svake noći. Procenjuje se da oko 5 odsto dece boluje od apneje. U pitanju je kratkotrajni prekid spoljašnjeg disanja, pri čemu je očuvano unutrašnje disanje. Može se manifestovati i u vidu kratke pauze u disanju, koja se kreće od 3 do 10 sekundi.

S obzirom da može da dovede do ozbiljnih komplikacija, privatna lekarska ordinacija Dr Nestorov vam skreće pažnju kada je hrkanje kod dece znak za uzbunu.

Zašto nastaje dugotrajno hrkanje kod dece?

Disanje kontroliše mozak. Ukoliko on dobije znak da nešto nije u redu menja se ritam disanja da bi se nedostatak nadomestio. Odnosno, povećavaju se napori da se uspostavi normalno disanje. Kako su smanjene materije u krvi, pre svega nivo kiseonika, mozak reaguje “burno”, uzrokujući nove tegobe.

Glavni razlog hrkanja kod dece jeste uvećani treći krajnik. On je smešten u gornjem delu ždrela, pa ometa normalno funkcionisanje, tako da čim dete utone u san počinje hrkanje različitog intenziteta, sa povremenim epizodama puauze u disanju.

Hrkanje kod dece

Drugi čest uzročnik jeste alergija sluznice nosa. S obzirom da je ona dosadni pratilac proleća i jeseni problem je posebno izražen u ovom periodu.

Takođe, astma, polipi nosa i sinusnih prostora, kao i devijacija nosne pregrade mogu da izazovu hrkanje kod dece. Mada nije redak slučaj da je uzročnik anatomsko-morfološke prirode, tj. pojava prevelikog jezika (makroglosija) ili pomerena donja vilica unazad (retrognatija).

Najnovija istraživanja pokazala su vezu gojaznosti i problema hrkanja.

Kakve posledice po zdravlje može da ima dugotrajno hrkanje kod dece?

Poteškoće u održavanju pažnje, a kasnije i kognitivni poremećaji i problemi sa pamćenjem često su pratioci dugotrajnog hrkanja. Mogu se javiti i anksioznost i depresija.

Hrkanje ostavlja traga i na kardiovaskularno zdravlje, pa se u 4 odsto slučajeva javljaju bolesti srca kod dece.

Ukoliko je problem sa trećim krajnikom uzročnik hrkanja, česte su i upale srednjeg uha, što pak, može oslabiti detetov sluh.

Kako se otklanja hrkanje kod dece?

Lečenje zavisi od uzroka. Da bi se on dijagnostifikovao neophodan je detaljan klinički pregled uz pozitivne anamnestičke podatke.

Hrkanje kod dece

Lekarska ordinacija Dr Nestorov u svom timu ima i lekare različitih subspecijalnosti. Što znači da ovde možete da obavite pregled pedijatra ORL specijaliste.

Nemojte da dozvolite da hrkanje vašeg deteta preraste u ozbiljan zdravstveni problem, već na vreme zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

 

Hi, How Can We Help You?