• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Privatna kovid ambulanta

Privatna kovid ambulanta

Privatna kovid ambulanta u okviru lekarske ordinacije Dr Nestorov će vam pružiti neophodnu dijagnostiku, kao i lekarsku pomoć ukoliko sumnjate ili ispoljavate simptome korona virusa.

Počev od kuge i španskog gripa, pa do ebole i zike – čovečanstvo se tokom istorije više puta suočavalo sa pandemijama. Međutim, najnovija koju je izazvao korona virus pokazuje neverovatnu izdržljivost i laku prenosivost, pa ne čudi što je veoma brzo osvojila čitav svet.

Sve je počelo krajem prošle godine sa netipičnom upalom pluća koja je zabeležena u kineskom gradu Vuhanu. Ubrzo je otkriveno da pripada grupi virusa u kojoj se nalazi i SARS-CoV.

Ni posle 11 meseci COVID-19, kako glasi zvanični naziv, ne slabi. Bez obzira na brojne mere zaštite koje su donete situacija se menja gotovo iz časa u čas. Prema poslednjim zvaničnim podacima u svetu je obolelo 70.829.855 osoba. Dok je više od 1,6 miliona njih izgubilo život.

I u našoj zemlji stanje je zabrinjavajuće, broj obolelih iznosi 271.364, od kojih je 2.380 sa smrtnim ishodom.

Kako se razvija korona virus?

U prva 2 dana virus se vezuje za epitelijalne ćelije nosne šupljine i počinje da se širi u gornjem respiratornom traktu, već tada njegovo prisustvo se može detektovati testom.

Privatna kovid ambulanta

U narednim danima, kroz dušnik i bronhije, prelazi u donji respiratorni trakt (pluća). Tako da bolest ispoljava jasne simptome, pa se pored testa, mogu odrediti i rani markeri urođenog imunog odgovora.

Ukoliko se na vreme ne započne sa lečenjem, razvija se ozbiljna klinička slika. Odnosno, nastaje hipoksija (nedostatak kiseonika) i progresija u akutni respiratorni distres sindrom (ARDS). Nažalost, ova treća faza bolesti se razvija kod 20 odsto pacijenata.

Imajući u vidu ozbiljnost problema, kao i činjenicu da oporavak od korona virusa može da traje dugo, privatna kovid ambulanta vas savetuje da se sa pojavom prvih simptoma testirate.

Koji testovi se rade u privatnoj kovid ambulanti?

Lekarska ordinacija Dr Nestorov ne odvaja Covid pozitivne i negativne pacijente pa svi kojima je pomoć neophodna bez čekanja u dugim redovima, mogu da obave potrebni pregled.

Prisustvo korona virusa najbrže se određuje antigen testom, međutim on se može uraditi samo u ordinacijama koje imaju svoju sopstvenu laboratoriju.

Antigen se može detektovati 3 dana pre pojave simptoma i 5 dana nakon početka bolesti. Što je posebno značajno za osobe koje su bile u kontaktu sa obolelim, pa mogu dobiti pouzdan odgovor, čak i ako ne ispoljavaju simptome. Test se vrši uzimanjem nazo-faringealnog brisa, a rezultati su gotovi za jedan sat.

Privatna kovid ambulanta

Drugi način provere jeste tzv. Elisa test, a rezultati se dobijaju nakon jednog dana. Njime se vrši laboratorijska dijagnostika uzorka krvi kojom se određuje prisustvo IgM covid antitela. Naime, povišeni nivo IgM karakteriše nemogućnost imunog sistema u organizmu da se odbrani od različitih infekcije. Čime pokazuje na trenutno prisutnu ili nedavno preležanu infekciju, pa se test preporučuje osobama koje osećaju simptome ili je prošlo 7 do 10 dana od pojave.

Privatna kovid ambulanta nalazi se u sklopu lekarske ordinacije Dr Nestorov koja ima vrhunski tim specijalista interne medicine. Ukoliko dobijete pozitivne rezultate testa, pulmolog će odmah obaviti klinički pregled. Na osnovu stanja odrediće tok lečenja, a ukoliko je potrebno i davanje infuzije koktel vitamina.

S obzirom da korona virus dovodi do ozbiljnih oštećenja pluća, promene na njima mogu se otkriti upotrebom radiološke dijagnostike. Zbog toga privatna kovid ambulanta vrši i RTG pluća portabilnim aparatom. Prednost ovog uređaja ogleda u trenutnom očitavanju snimka. Takođe, detaljna provera stanja pluća može se obaviti i prilikom posete lekara u vašem domu. Na taj način omogućena je brza reakcija lekara kako bi se sprečio teži oblik bolesti.

Najnovija istraživanja pokazala su da se promene na plućima mogu javiti i kod osoba koje nisu ispoljile jasne simptome bolesti,   što je još jedan razlog da obaviti rendgen snimanje u privatnoj kovid ambulanti.

Provera zdravlja nakon korona virusa

Privatna kovid ambulanta obavlja i serološki test na prisustvo IgG covid antitela koji potvrđuje raniji kontakt sa korona virusom. Pomoću laboratorijske analize krvi u roku od jednog dana saznaćete da li ste prelažali virus i da li je vaše telo steklo imunitet.

Iako se sa sigurnošću ne može tvrditi koliko dugo antitela štite od ponovne pojave, pretpostavlja se da su detektabilna do 90 dana. Ujedno, ovaj test pruža sliku o kolektivnom imunitetu i epidemiologiji virusa.

Svi smo svesni da je korona virus izazivač opake bolesti COVID 19 koji, nažalost, svakodnevno odnosi ljudske živote. Upravo zato je bitno da reagujete na pojavu prvih simptoma i lečenje započnete na vreme.

Hi, How Can We Help You?