• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Nedostatak vitamina D

Nedostatak vitamina D

Nedostatak vitamina D utiče na normalno funkcionisanje organizma.

Za razliku od drugih, vitamin D se ponaša kao hormon, jer se pod uticajem sunčevih zraka proizvodi u telu. Upravo zbog jednostavnog načina dobijanja, mnogi ljudi nedostatak vitamina D olako shvataju.

Međutim, treba imati u vidu da se vitamin D vrlo brzo razgrađuje. Čak i kada se unosi sunčanjem, zalihe u organizmu se brzo troše. Dok u hladnim mesecima gotovo je nemoguće dobiti potrebnu dnevnu dozu putem sunca. Pa je neophodno u ishranu uvrstiti namirnice bogate vitaminom D kako ne bi došlo do nedostatka.

Nedostatak vitamina D

Potrebna dnevna doza za odrasle iznosi oko 10 mikrograma, mada se preporučuje unos i većih količina. Naročito, kod osoba koje dugo vremena provode u zatvorenom prostoru.

Nedostatak vitamina D može da izazove brojne tegobe

Vitamin D apsorbuje kalcijum, gvožđe, magnezijum i cink. To znači da direktno utiče na zdravlje kostiju i zuba, pluća, kardiovaskularnog sistema. Odnosno, vitamin D čuva imunitet čitavog organizma. Ujedno, utiče na regulisanje nivoa insulina. Samim tim i na zaštitu od pojave dijabetese.

Takođe, uočen je njegov uticaj na hormon sreće, serotonin. Pa su nedostatak vitamina D i depresija usko povezani. S obzirom da upravlja rastom i razmnožavanjem ćelija, ovaj vitamin smanjuje rizik od pojeve kancera. Pre svega, debelog i tankog creva, dojke, prostate, grlića materice i jajnika.

Imajući sve navedeno u vidu, možemo slobodno da kažemo da je u pitanju veoma važan element. Zbog toga vam lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov skreće pažnju na simptome koji pokazuju da vaše telo nema dovoljno vitamina D.

Znaci koji ukazuju na nedostatak vitamina D

Telo od 30. godine prestaje sa izgradnjom koštane mase. Nedostatak vitamina D samo ubrzava ovaj proces, čineći kosti slabim. Ukoliko su ortopedski pregledi postali česti, a bolovi u kostima vaša svakodnevnica, vreme je da posetite lekara.

Dani postaju topliji, pa promene raspoloženja i nedostatak energije mnogi vezuju za prolećni umor. Međutim, nizak nivo vitamina D izaziva iste simptome koje prati česta glavobolja.

Kako ovaj vitamin pomaže da se masti apsorbuju pravilno, njegov nedostatak izaziva digestivne probleme. Oni, pak, dovode do povećanja telesne težine.

Istraživanja su utvrdila da nedostatak vitamina D može da razvije i razne alergije. Razlog za to leži u oslabljenom imunitetu.

Kako najsigurnije utvrditi nedostatak vitamina D?

Statistički podaci pokazuju da 70 odsto dece i odraslih pati od nedostatka vitamin D. Mnogi toga nisu ni svesni.

Nedostatak vitamina D

Iako telo ukazuje na moguće simptome, najsigurniji način da se utvrdi nivo ovog vitamina jesu laboratorijske analize krvi. Tom prilikom se meri koncentracija 25-hidroksi vitamina D (25-OH D) u krvi. Vrednosti ispod ispod 75 nmol/L ukazuju na nedostatak vitamina D. Tačnije, koncentracija od 50 do 75 nmol/L se smatra manjkom (insuficijencijom), od 30 do 50 nmol/L je težak nedostatak, dok niži nivo predstavlja ozbiljan poremećaj metabolizma.

Lekarska ordinacija Beograd, Dr Nestorov pruža mogućnost provere nivoa vitamina D uzimanjem uzorka krvi. Laboratorijska dijagnostika se izvodi u skladu sa svetskim standardima kvaliteta, a rezultati su gotovi istog dana.

 

 

Hi, How Can We Help You?