• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Bolesti jetre – Prepoznajte simptome

Bolesti jetre

Bolesti jetre su veoma zastupljene u modernom društvu.

Jetra je drugi po veličini organ, nakon kože. Nalazi se sa desne strane ispod grudnog koša odakle vrši važnu funkciju u telu čoveka. Naime, glavna uloga jetre je prečišćavanje krvi od toksina. Zatim, apsorpcija hranljivih materija neophodnih za normalno funkcionisanje, izlučivanje žučnih kiselina koje su potrebne za varenje, kao i održavanje stalnog protoka i pritiska u krvi. Jetra, takođe, štiti naš organizam od infekcije, što je čini jednim od najznačajnijih organa u organizmu.

Bolesti jetre mogu da dovedu do ozbiljnih problema

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije bolesti jetre su peti najčešći uzrok smrti u svetu. Poražavajuća statistika svake godine beleži porast, kako u razvijenim, tako i u siromašnim zemljama.

U pojedinim slučajevima, bolesti jetre mogu biti genetski predodređene. Ipak, češće su razvijene pod uticajem lošeg načina života, pre svega, usled preterane upotrebe alkohola. Jetru mogu da oštete i razni virusi, nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, konzumiranje psihoaktivnih supstanci, dugoročno konzumiranje lekova bez saveta lekara, ali i toksini iz spoljašnje sredine.

Bolesti jetre

Iako je u pitanju jedini organ koji može da se regeneriše, imajte u vidu da ako dođe do oboljenja ta sposobnost prestaje. Zbog toga vam lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov skreće pažnju na znake koji ukazuju da vaša jetra ne radi najbolje.

Bolesti jetre dovode do umora

Sa novim godišnjem dobom dolazi i poznati prolećni umor koji karakteriše pad energije i promena raspoloženja. Međutim, ovi simptomi se mogu pripisati i nekoj bolesti jetre. Naročito ako je umor praćen ne samo fizičkim, već i psihičkim padom energije. Odnosno, ako se nakon višesatnog sna pacijent oseća bezvoljno i bez ikakve motivacije.

Stručnjaci ovaj znak objašnjavaju niskim nivoom kiseonika u krvi i akumulacijom otpada, jer jetra ne obavlja dobro svoju funkcija prečišćavanja.

Problemi sa stomakom

Grčevi ili bol u donjem delu stomaka, uz pojavu gasova, su prvi znak da nešto nije u redu sa jetrom. Ukoliko se na vreme na obave potrebni lekarski pregledi, problem može da se pogorša, izazivajući ascites, tj. sakupljanje tečnosti unutar trbušnog zida.

Pojava za posledicu ima ne samo nadudost stomaka, već i oticanje nogu i gležnjeva, ali i promenu pritiska u plućima i otežano disanje.

S obzirom da se toksini ne izbacuju iz digestivnog trakta, dolazi i do čestih mučnina i, naizgled neobjašnjivih, povraćanja.

Promene u boji urina

Tamna boja urina obično se objašanjava dehidratacijom. Ali, ako poboljšanje ne nastupi i nakon ispijanja odgovarajuće količine tečnosti, problem može biti u jetri. Zato je veoma važno da vaši godišnji pregledi obuhvataju i laboratorijske analize. Jedino na taj način možete potpuno proveriti rad svih organa, uključujući i jetru.

Bolesti jetre mogu da stvore promene na koži

U rane znake bolesti jetre spada i žućkasta nijansa kože, noktiju i beonjača. Tzv. žutica nastaje usled povećanja bilirubina, koji imaju žućkastonarandžasti pigment. Kako oštećena jetra ne može da ih eliminiše, njihova boja počinje da preovladava telom.

Osim žutog tena, koža može biti veoma suva i osetljiva, dok je svrab obavezni pratilac problema. Reč je o neprijatnom, upornom svrabu koji je lokalizovan na jedan deo tela. U većini slučajeva javlja se noću, zbog nagomilanih toksina.

Lekarska ordinacija

Ukoliko ste kod sebe primetili neki od navedenih simptoma, obavezno potražite stručno mišljenje. Lekarska ordinacija Beograd, Dr Nestorov u okviru svojih usluga nudi kompletan pregled abdomena, kao i svu potrebnu laboratorijsku dijagnostiku.

 

 

Hi, How Can We Help You?