Ortopedski pregledi u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov

ortopedski pregledi

Ortopedski pregledi predstavljaju pregleg doktora specijaliste pri čemu se procenjuje stanje sistema za kretanje.

Kosti u ljudskom telu formiraju skelet koji pruža potporu, štiti unutrašnje organe i omogućuje kretanje. Od njih, zapravo, zavisi život, jer pokretanjam kostiju grudnog koša omogućava se disanje. Kosti lobanje štite mozak, a u uhu postoje tri koščice bez kojih ne bismo mogli normalno da čujemo. Takođe, u kostima se nalazi hematopoetsko tkivo, kao i kalcijum i fosfor koji su bitni za normalno funkcionisanje.

Imajući sve ovo u vidu, ne čudi da je ortopedija jedna od vodećih grana medicine, a ortopedski pregledi bitni od samog rođenja deteta.

Prvi stručni ortopedski pregledi obavljeni su u 18. veku

Od davnina su povrede i prelomi tretirani na određeni način. Znanje se uglavnom baziralo na iskustvima iz rata. Te su za prelome korišćeni zavoji natopljeni krvlju, a zatim osušeni kako bi se formirao krut materijal.

Ortopedski pregledi su prvi put uvedeni u stručnu literaturu tek u 18. veku. Naime, francuski lekar Nicolas Andry je 1741. godine izdao knjigu u kojoj je ortopediju opisao kao “umeće sprečavanja i korigovanja deformacije tela dece“. Što znači da su ovi lekarski pregledi bili, pre svega, orjentisani na ispravljanje mišićno-skeletnih deformiteta kod dece.

Ortopedija, kao posebna grana medicine, vrlo brzo je napredovala pa su počele da se otvaraju ustanove u kojima su se lečila krivljenja kičme i ekstremiteta pomoću aparata i ekstenzija, a od pronalaska gipsa za koji je zaslužan holandski vojni hirurg Antonius Mathijsen lečenje je znatno olakšano i ortopedija počinje da se kreće ka hirurgiji.

Ortopedski pregledi kod dece

Pedijatrijski pregledi se podrazumevaju već u prvim mesecima bebinog života. Pored njih i ortopedski pregledi igraju važnu ulogu u pravilnom razvoju deteta.

ortopedski pregled

Već krajem prvog meseca života, zatim u trećem i šestom mesecu, obavlja se ultrazvučni pregled kukova. Ovi preventivni ortopedski pregledi su presudni za utvrđivanje poremećaja kukova kod beba, koji može da dovede do njihovog iščašenja, a kasnije i do invaliditeta. Ukoliko se problem otkrije na vreme uspešno se koriguje u 95 odsto slučajeva.

Nije redak slučaj da se roditelji obraćaju ortopedu radi krivih nogu svojih mališana. Naime, do druge godine je normalno da kod dece noge budu u O položaju, a u trećoj godinu je X položaj nogu i kolena. Ako se od 4. godine ne isprave, reč je o problemu koji se u ranoj fazi može korigovati nehirurškim putem.

Ipak, najčešći ortopedski pregledi kod dece vezani su za krivu kičmu. Skolioza je bočno krivljenje kičme, a kifoza prednje-zadnje krivljenje kičme. Kritični periodi za njihov nastanak su do treće godine života i od 9. do 12. godine.

Ortopedski pregledi kod odraslih

Ortopedski pregledi imaju za cilj da utvrde da li je reč o nekoj bolesti ili povredi sistema za kretanje. Kao što su akutne povrede, akutni ili hronični bolni sindromi, degenerativna stanja, upale, sportske povrede.

ortopedski pregledi

S obzirom da ove tegobe čine polovinu hroničnih bolesti, preporučuju se pravovremeni ortopedski pregledi. Da bi dijagnoza bila potpuna obavezan je i ultrazvuk.

Najčešći problem u ortopediji odraslih je povreda skočnog zgloba. Čak 15 odsto povreda se odnosi na ovaj deo, zatim, povreda ramena koja zbog složenosti anatomske strukture spada u zahtevne postupke.

Gotovo da nema osobe koja se profesionalno ili rekreativno bavi sportom a da se nije srela sa problemima vezanim za ligamente ili povredu meniskusa, dok loše životne navike dovode do sve veće pojave povreda lumbalno-sakralnog dela kičme. Ovaj problem je posebno izražen kod mladih ljudi kod mladih ljudi.

Lekarska ordinacija Dr Nestorov u svom timu ima vrhunske adultne i dečije ortopede koji će vama i vašoj porodici pomoći da se rešite svakog bola. Zakažite na vreme pregled ortopeda sa ultrazvukom koji je na neverovatnom sniženju od 52 odsto.

Čekamo vas!

 

Podelite ovaj sadržaj