• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke! Rečenica koju čujemo svake jeseni.

Obeležavanje Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke ima za cilj da se ženama skrene pažnja na značaj koji imaju preventiva i redovni lekarski pregledi. Jer, oni su najbolji način da se bolest otkrije na vreme, a samim tim je i stopa izlečenja najveća. Naime, više od 90 odsto žena kod kojih je rak dojke dijagnostifikovan u početnom stadijumu je potpuno oporavljeno.

Lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov otkriva kako da prepoznate prve simptome opake bolesti.

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, jer je on vodeći uzrok smrti kod žena

Rak dojke je najrasprostranjeniji karcinom kod žena širom sveta. Prema istraživanju Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje oko 1.670.000 žena obolelelih, a oko 522.000 umre u toku jedne godine.

Poražavajući trend zastupljen je i u našoj zemlji. Svake godine u Srbiji se registruje oko 4.600 novoobolelih, a oko 1.600 žena umre. Javlja se najčešće od 50. do 64. godine života. Mada je poslednjih godina primećeno da se ova granica spustila. Odnosno, povećan je broj žena mlađih od 35 godina kod kojih je dijagnostifikovan rak dojke.

S obzirom da se bolest najčešće otkriva u kasnijoj fazi, smrtni ishod je veliki. Pa, zbog toga oktobar je mesec borbe protiv raka dojke. Upravo ovih dana sve zdravstvene institucije širom sveta intenzivno organizuju brojna predavanja, kako bi se podigla svest kod ženske populacije o rizicima od pojave raka dojke.

Koji su rizici od nastanka raka dojke?

Rak dojke je, zapravo, izraslina. Nastaje kada ćelije počnu da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke. Vremenom se one, preko krvi i limfe, prenose i na druge organe stvarajući metastaze.

Najčešći simptomi raka dojke su svrb, crvenilo, oteklina ili bol i osetljivost tkiva dojke, bol u leđima, otok u pazuhu, promena u teksturi, boji ili obliku bradavice. Kao i pojava bistrog ili krvavog sekreta iz bradavice i kvržice koja, često, može da se napipa.

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke

Informisanost je ključna za prepoznavanje simptoma. Jer, žena može da primeti promenu koja nije normalna i da se obrati svom lekaru. On će vas, najpre, uputiti na ultrazvuk dojke. U pitanju je neinvanzivni pregled te ga mogu raditi i trudnice, a naročito je preporučljiv kod mlađih žena, kod kojih je tkivo dojki gušće. Treba napomenuti da ultrazvuk dojki predstavlja značajnu dopunu za dalje analize ukoliko su one potrebne.

Preventiva je najvažnija!

Na pojavu raka dojke utiču brojni faktori. Geni igraju značajnu ulogu.

Rizik od oboljevanja imaju žene koje su prvu menstruaciju dobile pre pre 12. godine ili koje su ušle u menopauzu pre 50. godine. Takođe, loša ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola i duvana, navode se kao potencijalni uzročnici za ravoj opake bolesti.

Kako na neke od njih možemo direktno uticati, primarna preventiva predstavlja promenu načina života, zdraviju ishranu i redovno vežbanje.

Sekundarna prevencija obuhvata skrining zdravlja. Na taj način se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke i smanjiti smrtnost usled ove bolesti.

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke, ali to ne znači da samo tada žene treba da vode računa o svom zdravlju. Već na vreme zakažite pregled.

Privatna lekarska ordinacija, Dr Nestorov ima neverovatne popuste za potpuni skrining zdravlja, kao ultrazvučni skrining celog tela.

 

Hi, How Can We Help You?