• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Dečiji lekar – Kako odabrati pedijatra za vaše dete?

Dečiji lekar

Dečiji lekar je lekar koji treba da brine o zdravlju i razvoju vašeg deteta, zato ga je potrebno pažljivo birati.

Odabir pedijatra je jedna od najvećih odluka koju roditelji donose odmah po rođenju deteta, a nekada i pre.

Lekarska ordinacija Dr Nestorov će vam u ovom tekstu dati smernice, kako da odaberete lekara koji će odgovarati i vama i vašem detetu.

Koji dečiji lekar je pravi za vaše dete?

Pre nego što počnete potragu, potrebno je da znate šta ova vrsta lekara tačno radi i čime se bavi. Ovakva saznanja će vam pomoći da za vaše dete napravite najbolji izbor. Ali je značajno pre svega jer vas može upoznati  šta vas sve može očekivati tokom odrastanja vaših mališana.

Pedijatri su lekari koji su zaduženi za zdravlje vašeg deteta, kako fizičko, tako i mentalno. Oni su posebno obučeni za lečenje dečijih bolesti, od onih bezazlenih i banalnih, pa sve do ozbiljnijih stanja i problema.

Pedijatrija je nauka o oboljenjima, poremećajima razvoja ali urođenim nedostacima kod dece. Bavi se  izučavanjem, dijagnostikom, liječenjem, prevencijom i rehabilitacijom bolesne djece od rođenja pa sve do kraja adolescencije.

Šta sve mora da poseduje dobar dečiji lekar?

Lekar vašeg deteta je na neki način porodični lekar, koji brine o zdravlju i vitalnosti onih koji su nam najbitniji.

Da bi neko postao dečiji lekar, mora posedovati specijalizaciju iz oblasti pedijatrije, ali pre svega mora imati osobine koje će odgovarati vama i vašem detetu.

Nakon rođenja, posete pedijatra i pedijatrijski pregledi su veoma česti, što zbog redovnih kontrola i vakcina, to i zbog osetljivosti mališana u prvim godinama.

Dečiji lekar

Nakon pete godine starosti, kada dete ojača i stekne imunitet, dečiji lekar je osoba kod koje ćete dolaziti verovatno samo na redovne godišnje preglede. On će najbolje, imajući u vidu celokupno zdravstveno stanje znati kada je vaše dete bolesno i u skladu sa tim odrediti adekvatnu terapiju.

Šta podrazumeva pedijatrijski pregled?

Pedijatrijski pregled podrazumeva pre svega fizički pregled deteta, a zatim i proveru kartona o primljenim vakcinama.

Svaki dobar lekar treba da se uveri da li postoje određeni problemi u razvoju, ponašanju ili pak motoričkim veštinama deteta.

Dijagnoza i sam tok lečenja zavisi od zdravstvenog stanja deteta.  Od velikog značaja su i informacije koje ste kao roditelj dužni da pružite o eventualnim bolestima, povredama, alergijama ili drugim zdravstvenim problemima.

Dečiji lekar

Bitno je da lekar bude stručan, ali pre svega prijatan u odnosu sa vašim mališanom. Zatim da razvije prijateljski odnos i odnos poverenja, kako vam odlazak kod lekara ne bi predstavljao stres, već jedno relaksirajuće iskustvo.

Kada odabrati pedijatra?

Dečijeg lekara je najbolje odabrati odmah nakon rođenja deteta, a nekada i pre. Ovo je značajno jer je dečiji lekar dužan da bebino zdravlje prekontroliše 48 do 72 sata nakon napuštanja bolnice. Na taj način on ima uvid u njegov pravilan razvoj, koji se dalje prati iz nedelje u nedelju.

Treba imati na umu, da pedijatar može biti i vaš porodični lekar, koji će brinuti o zdravlju svih vaših mališana, kako mlađih, tako i starijih.

Bilo da vaše dete ima zdravstveni problem ili mu jednostavno pedijatar treba zbog redovnih godišnjih kontrola, izbor je na vama kao roditeljima, i u tome ne bi ste trebali da pogrešite.

Lekarska ordinacija Beograd Dr Nestorov u svom timu poseduje dečije lekare, koji će vašim mališanima pružiti svu potrebnu zdravstvenu zaštitu i pomoć.

Ukoliko pak vašu bebu želite da upoznate i pre rođenja, tu je i 4D ultrazvučni pregled. Aparat najnovije generacije će vam pružiti nezaboravno iskustvo, koje ćete pamtiti celog života.

Čekamo vas, jer zdravlje vas i vaših mališana je najveće bogatstvo.

 

Hi, How Can We Help You?