• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ortopedski pregledi u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov

ortopedski pregledi

Ortopedski pregledi predstavljaju pregleg doktora specijaliste pri čemu se procenjuje stanje sistema za kretanje.

Kosti u ljudskom telu formiraju skelet koji pruža potporu, štiti unutrašnje organe i omogućuje kretanje. Od njih, zapravo, zavisi život, jer pokretanjam kostiju grudnog koša omogućava se disanje. Kosti lobanje štite mozak, a u uhu postoje tri koščice bez kojih ne bismo mogli normalno da čujemo. Takođe, u kostima se nalazi hematopoetsko tkivo, kao i kalcijum i fosfor koji su bitni za normalno funkcionisanje.

Imajući sve ovo u vidu, ne čudi da je ortopedija jedna od vodećih grana medicine, a ortopedski pregledi bitni od samog rođenja deteta.

Prvi stručni ortopedski pregledi obavljeni su u 18. veku

Od davnina su povrede i prelomi tretirani na određeni način. Znanje se uglavnom baziralo na iskustvima iz rata. Te su za prelome korišćeni zavoji natopljeni krvlju, a zatim osušeni kako bi se formirao krut materijal.

Ortopedski pregledi su prvi put uvedeni u stručnu literaturu tek u 18. veku. Naime, francuski lekar Nicolas Andry je 1741. godine izdao knjigu u kojoj je ortopediju opisao kao “umeće sprečavanja i korigovanja deformacije tela dece“. Što znači da su ovi lekarski pregledi bili, pre svega, orjentisani na ispravljanje mišićno-skeletnih deformiteta kod dece.

Ortopedija, kao posebna grana medicine, vrlo brzo je napredovala pa su počele da se otvaraju ustanove u kojima su se lečila krivljenja kičme i ekstremiteta pomoću aparata i ekstenzija, a od pronalaska gipsa za koji je zaslužan holandski vojni hirurg Antonius Mathijsen lečenje je znatno olakšano i ortopedija počinje da se kreće ka hirurgiji.

Ortopedski pregledi kod dece

Pedijatrijski pregledi se podrazumevaju već u prvim mesecima bebinog života. Pored njih i ortopedski pregledi igraju važnu ulogu u pravilnom razvoju deteta.

ortopedski pregled

Već krajem prvog meseca života, zatim u trećem i šestom mesecu, obavlja se ultrazvučni pregled kukova. Ovi preventivni ortopedski pregledi su presudni za utvrđivanje poremećaja kukova kod beba, koji može da dovede do njihovog iščašenja, a kasnije i do invaliditeta. Ukoliko se problem otkrije na vreme uspešno se koriguje u 95 odsto slučajeva.

Nije redak slučaj da se roditelji obraćaju ortopedu radi krivih nogu svojih mališana. Naime, do druge godine je normalno da kod dece noge budu u O položaju, a u trećoj godinu je X položaj nogu i kolena. Ako se od 4. godine ne isprave, reč je o problemu koji se u ranoj fazi može korigovati nehirurškim putem.

Ipak, najčešći ortopedski pregledi kod dece vezani su za krivu kičmu. Skolioza je bočno krivljenje kičme, a kifoza prednje-zadnje krivljenje kičme. Kritični periodi za njihov nastanak su do treće godine života i od 9. do 12. godine.

Ortopedski pregledi kod odraslih

Ortopedski pregledi imaju za cilj da utvrde da li je reč o nekoj bolesti ili povredi sistema za kretanje. Kao što su akutne povrede, akutni ili hronični bolni sindromi, degenerativna stanja, upale, sportske povrede.

ortopedski pregledi

S obzirom da ove tegobe čine polovinu hroničnih bolesti, preporučuju se pravovremeni ortopedski pregledi. Da bi dijagnoza bila potpuna obavezan je i ultrazvuk.

Najčešći problem u ortopediji odraslih je povreda skočnog zgloba. Čak 15 odsto povreda se odnosi na ovaj deo, zatim, povreda ramena koja zbog složenosti anatomske strukture spada u zahtevne postupke.

Gotovo da nema osobe koja se profesionalno ili rekreativno bavi sportom a da se nije srela sa problemima vezanim za ligamente ili povredu meniskusa, dok loše životne navike dovode do sve veće pojave povreda lumbalno-sakralnog dela kičme. Ovaj problem je posebno izražen kod mladih ljudi kod mladih ljudi.

Lekarska ordinacija Dr Nestorov u svom timu ima vrhunske adultne i dečije ortopede koji će vama i vašoj porodici pomoći da se rešite svakog bola. Zakažite na vreme pregled ortopeda sa ultrazvukom koji je na neverovatnom sniženju od 52 odsto.

Čekamo vas!

 

Hi, How Can We Help You?