• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kako se pripremiti za holter EKG-a?

Kako se pripremiti za holter EKG-a

Kako se pripremiti za holter EKG-a? Pitanje sa kojim se suočavaju svi oni kojima je doktor odredio 24-časovni monitoring srčane aktivnosti.

U pitanju je neivanzivna, potpuno bezbedna dijagnostička metoda koja ima važnu ulogu u otkrivanju srčanih smetnji. Uključujući i ona stanja koja traju veoma kratko i javljaju se povremeno. Takođe, obavezni je deo kontrolnog pregleda kod osoba kojima je već dijagnostifikovana bolesti srčanog mišića, koji su preživeli infarkt srca, kao i pacijentima kojima je ugrađen pejsmejkera.

Osim u dijagnostičke svrhe, holter EKG srca se primenjuje preventivno kod profesionalnih sportista. U određenim situacijama i za procenu radne sposobnosti.

Imajući u vidu široku upotrebu lekarska ordinacija Dr Nestorov vam daje odgovor na pitanje: “kako se pripremiti za holter EKG-a”.

Kako radi holter EKG?

Pre nego što postavite pitanje: „kako se pripremiti za holter EKG-a“ morate znati kako se izvodi snimanje.

Kako se pripremiti za holter EKG-a

Holter EKG je uređaj malih dimenzija. Mnogi njegovu veličinu porede sa modernim mobilnim telefonima, tako da ne morate brinuti o njegovoj težini, niti da li će se videti ispod garderobe. Sastoji se od elektroda i rekordera.

Elektrode se postavljaju na kožu pacijenta. Preko žica one su povezane sa aparatom koji se nosi oko struka. Mada se može nositi i preko ramena.

Snimanje je automatizovano, a podaci se beleže na memorijsku karticu. Sa kartice se kasnije prebaciju na hard-disk kompjutera, gde se pomoću softvera analiziraju.

Ukoliko pacijent oseti neki od simptoma vezanih za srčane smetnje može pritisnuti dugme na uređaju. Na taj način u elektrokardiografskom zapisu ostaje poseban znak koji ukazuje lekaru da treba dodatno da obrati pažnju na taj deo zapisa.

 Kako se pripremiti za holter EKG-a u odnosu na dnevnu rutinu?

Holter EKG je osetljiv elektronski uređaj, te ga ne smete kvasiti. Zbog toga je preporučljivo da se pre zakazanog termina za njegovo postavljenje okupate. Sledeći put ćete to moći da učinite tek kada skinete holter.

U slučaju da je pacijent maljav, potrebno je obrijati deo grudnog koša gde će se postaviti elektrode.

Iako uređaj nije vidljiv ispod odeće savetuje se nošenje lagane, šire garderobe. Ne samo da ćete imati komfor, već ćete sprečiti nenamerno pomeranje aparata. Takođe, treba izbegavati odeću sa metalnim kopčama, jer mogu da utiču na snimanje.

Tokom nošenja holtera pacijenti mogu da piju svoju redovnu terapiju, osim ukoliko lekar nije tražio drugačije.

Saveti za nošenje holtera EKG-a

Tokom nošenja holtera veoma je važno da pacijent nastavi sa svim svojim dnevnim obavezama, uključujući i stresne, kao i one koje zahtevaju veći fizički napor. Nekima će doktor naložiti da pojačaju svoje aktivnosti kako bi se zabeležili mogući poremećaji srčanog ritma koji se inače pojavljuju u sličnim okolnostima.

Neophodno je i vođenje dnevnika. Ono podrazumeva zapisivanje vremena odmora, šetnje, vežbanja i drugih fizičkih aktivnosti. Zatim, eventulanih tegobe, kao što su bol u grudima i poremećaji srčanog ritma. Pri čemu treba zabeležiti tačno vreme kada su se tegobe pojavile, koliko su trajale i šta je pacijent osetio.

Ove informacije omogućavaju lekaru da ustanovi da li su određene promene deo fiziološkog odgovora organizma ili su posledica poremećaja srčanog rada.

Ne treba zaboraviti da je holter osetljiv uređaj, te tokom nošenja treba izbegavati približavanje električnim uređajima, jer oni mogu da ometaju rad holtera. Nije poželjna ni upotreba električnog brijača, električne četkice za zube i električnog ćebeta.

Kako se pripremiti za holter EKG-a

Ukoliko ste osetili srčane tegobe, zakažite na vreme pregled kardiologa u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?