• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Povišen hemoglobin u krvi

Povišen hemoglobin u krvi

Povišen hemoglobin u krvi je česta pojava u laboratorijskim analizama.

Hemoglobin je protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima, tj. eritrocitima. Sadrži oko 70 odsto gvožđa. Zbog toga je zaslužan za karakterističnu crvenu boju krvi.

S obzirom da je važna komponenta u organizmu svako odstupanje od normalnih vrednosti može ukazivati na određeni zdravstveni problem.

Koja je uloga hemoglobina?

Hemoglobin omogućuje razmenu kiseonika i ugljen-dioksida tako da učestvuje u „disanju“ svih ćelija. Njegova uloga je da prenosi kiseonik iz pluća do svih ćelija u organizmu, kao i da ugljen-dioksid iz ćelija vraća u pluća, odakle se izdisajem izbacuje iz tela.

Povišen hemoglobin u krvi

Molekul hemoglobina se sastoji iz 2 dela – neproteinskog (hem) i proteinskog (globulina). Globularni deo čine 4 proteinska lanca koji su povezani sa neproteinskim delom. Ovaj deo obuhvata atome gvožđa, koji su zaduženi za transport kiseonika. Naime, kiseonik se vezuje za gvožđe i putem krvi stiže do svih ćelija u organizmu.

Sa druge strane, ugljen-dioksid se ne vezuje za gvožđe, već za proteinski deo hemoglobina. Na taj način je obezbeđen nesmetan transport kiseonika.

Normalne vrednosti hemoglobina zavise od pola i godina starosti. Kod odraslih muškaraca kreću se od 140 do 180 g/l. Kod odraslih žena od 120 do 160 g/l, a kod dece između 110 i 130 g/l.

Nizak nivo hemoglobina obično ukazuje na anemiju. Dok povišen hemoglobin u krvi može imati različite uzroke.

Šta izaziva povišen hemoglobin u krvi?

Povišen hemoglobin u krvi ne mora uvek da bude znak nekog zdravstvenog problema. U pojedinim situacijama ukazuje da je telu potrebna dodatna količina kiseonika. Na primer, kod osoba koje žive na velikim nadmorskim visinama, jer je koncentracija kiseonika u vazduhu manja. Takođe, javlja se kod pušača kao posledica konstantog unosa ugljen-monoksida koji se vezuje za hemoglobin.

Dehidratacija organizma je još jedan uzročnik trenutnog povećanja vrednosti hemoglobina. Mada ne treba zanemariti ni genetsku predispoziciju. Međutim, povišen hemoglobin u krvi ponekad je znak oboljenja.

Urođene bolesti srca, hronična opstruktivna bolest pluća, rak jetre, rak bubrega – neki su od čestih uzročnika. Tu spada i poremećaj koštane srži, odnosno policitemija. Javlja se kada telo pravi previše crvenih krvnih zrnaca. Time se povećava gustina krvi i stvaraju povoljni uslovi za nastanak ugrušaka, srčanog udara i moždanog udara.

U faktore rizika se svrstavaju i dijabetes, dugotrajno konzumiranje određenih doping preparata, alkoholizam.

Koji su simptomi povišenog hemoglobina u krvi?

Povišene vrednosti hemoglobina mogu da izazovu niz različitih simptoma. Bleda koža, gubitak apetita, osećaj slabosti i brzo zamaranje su karakteristični znaci. Prate ih pad koncentracije, zamagljen vid, poremećaji spavanja.

Kod nekih pacijenata javlja se svrab kože, otok, bol u zglobovima, osećaj trnjenja, slaba cirkulacija. Zatim, vrtoglavice, oslabljene funkcije urinarnih organa, povišen krvni pritisak.

Kod dece prisutna je i crvenkasta prebojenost kože, letargija, snižen nivo šećera, pa i respiratorni problemi.

Lečenje povišenog hemoglobina zavisi od uzroka.

Povišen hemoglobin u krvi

Ukoliko ste primetili neki od navedenih simptoma zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Za pacijente koji nisu u mogućnosti da nas kontaktiraju u toku radnog vremena na raspolaganju je online zakazivanje pregleda putem našeg zvaničnog sajta.

Hi, How Can We Help You?