• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ultrazvuk urotrakta

Ultrazvuk urotrakta

Ultrazvuk urotrakta predstavlja bezbolnu i neinvazivnu dijagnostičku metodu kojom se vrši pregled organa urotrakta. U pitanju je sistem mokraćnih organa koji čine bubrezi, mokraćna bešika, nadbubrežne žlezde, a kod muškaraca i prostata i testisi.

Funkcija urotrakta je izlučivanje štetnih i suvišnih materija iz organizma putem urina. Naime, bubrezi filtriraju krv i na taj način stvaraju mokraću. Ona se kroz bubrežne kanale (ureter) transportuje od bubrega do mokraćne bešike. Zadatak mokraćne bešike jeste skladištenje urina. U određenom trenutku vrši se pražnjenje. Odnosno, preko mokraćne cevi (uretre) urin se izbacuje u spoljašnju sredinu.

Imajući u vidu značaj koji imaju ovi organi lekarska ordinacija Dr Nestorov vam skreće pažnju na neophodnost redovnih ultrazvučnih pregleda urotrakta.

Kada se vrši ultrazvuk urotrakta?

Ultrazvuk urotrakta pruža detaljan uvid u izgled, stanje i funkciju njegovih organa. Moguće je videti položaj, veličinu i strukturu bubrega. Takođe, postojanje patoloških promena, poput kamena u bubregu, ciste i tumora. Zatim, obezbeđuje sagledavanje veličine mokraćne bešike, debljine zida, stanja sluzokože, kao i eventualnih patoloških promena. Kod muškaraca se posmatra i veličina, struktura i postojanje tumorskih promena prostate i testisa.

Ultrazvuk urotrakta

Ultrazvučni pregled urotrakta je neophodan kod postojanja problema pri mokrenju. Učestalo, nevoljno, noćno mokrenje ili prekid mokrenja, otežano mokrenje i bol ili peckanje pri mokrenju najčešći su znaci. Prisustvo krvi u mokraći, kao i jak bol u maloj karlici zahtevaju hitan pregled.

U indikatore spadaju i otok u predelu donjeg stomaka, bolovi u leđima u regiji bubrega i/ili lumbalnoj regiji leđa, otok nogu, šaka ili lica. Preporučuje se kod čestih urino-infekcija, posebno ženama koje su sklone pojavi cistitisa.

Ultrazvuk urotrakta ima i preventivni karakter. Broj registrovanih slučajeva oboljenja prostate je u porastu. Zbog toga se savetuje da muškarci stariji od 50 godina jednom godišnje obave ovaj pregled. Obavezan je i kod ljudi sa porodičnom istorijom raka prostate, bubrega ili mokraćne bešike.

Kako se vrši ultrazvuk urotrakta?

Pregled se izvodi u ležećem položaju. Pri čemu pacijent leži na leđima, a lekar sondom ultrazvučnog aparata prelazi preko kože posmatrane regije na telu. Da bi se obezbedio jasni uvid na sondu se pre početka pregleda nanosi specijalni gel koji sprečava stvaranje vazdušnih džepova između kože i ultrazvučnog aparata.

Nakon pregleda pacijent odmah dobija pisani izveštaj. Zavisno od dobijenih rezultata lekar specijalista određuje naredni termin za ultrazvuk urotrakta.

S obzirom da primena ultrazvuka nema štetnih efekata ne postoji ikakvog ograničenje u pogledu učestalosti izvođenja.

Da li je potrebna priprema za ultrazvuk urotrakta?

Iako ne spada u invazivne procedure potrebna je određena priprema. Ona se odnosi na konzumiranje lako svarljive hrane par dana pre pregleda. To znači da treba izbegavati mleko, voće, kafu i alkohol.

Sredstvo za čišćenje i kapsule za smanjivanje gasova u crevima uzimaju se dan pre zakazanog termina. Na sam dan pregleda zabranjeno je unošenje hrane. Međutim, ukoliko se ultrazvuk vrši u kasnim popodnevnim satima dozvoljen je lagan doručak. Posle ovog obroka obavezno treba popiti kapsule za smanjenje gasova.

Dva sata pre termina potrebno je popiti litar vode.

U hitnim slučajevima pregled se vrši bez ikakvih priprema.

Ultrazvuk urotrakta

Ultrazvučni pregled urotrakta možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?