• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kolonoskopija – Kada je neophodna ova procedura?

Kolonoskopija
Ocenite nas

Kolonoskopija predstavlja endoskopsku proceduru kojom se vrši pregled donjih delova digestivnog sistema – debelog creva, završnog dela tankog creva i rektuma.

Iako danas spada u rutinski pregled gastroenterologa, zahvaljujući doktorima Williamu Wolffu i Hiromi Shinyaju postoji više od pola veka. Ovi cenjeni naučnici su 1968. godine razvili uređaj koji je obezbeđivao detaljniju vizualizaciju u odnosu na klistir sa barijumom i fleksibilni sigmoidoskop. Naime, kolonoskopija omogućava pregled celog debelog creva dužine 1.200 do 1.500 mm, dok sigmoidoskopija omogućava pregled distalnog dela, oko 600 mm.

Korak dalje u napretku usledio je razvojem CCD kamere, tj. kamere sa optičkim vlaknima. Ovim pronalaskom pregled je postao ne samo efikasan, već i potpuno bezbedan.

Kada je neophodna kolonoskopija?

Kolonoskopija je najbolja metoda pregleda donjih delova digestivnog sistema, jer pruža najpotpuniju sliku cele sluzokože posmatrane regije. Na taj način mogu se uočiti sve promene, uključujući i tumorske. Ima važnu ulogu i u dijagnostifikovanju Kronove bolesti, divertikulitisa i ulcerativnog kolitisa.

Kolonoskopija

Krv u stolici je jasni znak da je potrebno obaviti kolonoskopski pregled, posebno ako gastroskopija nije pokazala krvarenje iz gornjih delova sistema za varenje (jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva). U indikacije spadaju i tamna, crna stolica, promene u pražnjenju, odnosno pojava učestalih mekih stolica ili zatvora. Zatim, pozitivni test na skriveno krvarenje, anemija sa niskim gvozđem, kao i bol u trbuhu i gubitak težine, a drugim pregledima nisu nađeni uzroci.

Kolonoskopija je obavezan kontrolni pregled kod osoba koje boluju od inflamatornih bolesti creva, karcinoma debelog creva ili adenomatoznih polipa. Dok se preporučuje svim ljudima starijim od 45 godina kao mera prevencije obolevanja od raka debelog creva.

Pored pregleda, kolonoskopijom se bezbolno uklanjaju i polipi na debelom crevu, koji mogu da budu pokretači kancera u ovom delu.

Kako se izvodi kolonoskopija?

Kolonoskopija se obavlja pomoću cevastog optičkog instrumenta koji se naziva kolonoskop. Sastoji se od dugačke fleksibilne cevi sa video kamerom na vrhu, tako da omogućava prikaz unutrašnjosti na monitoru.

Pregled se izvodi u ležećem položaju, na boku, sa savijenim nogama i kolenima privučenim ka grudima. Aparat se lagano uvodi u rektum, kroz čitavo debelo crevo do ušća debelog u tanko crevo. Radi bolje vidljivosti vrši se širenje creva ubacivanjem vazduha kroz kolonoskop.

Ukoliko je potrebno uočene promene dodatno ispitati, pomoću specijalnog dodatka uzima se uzorak za biopsiju kojom se otkrivaju ne samo tumori, već i druga stanja u debelom crevu.

S obzirom da pacijentima sama pomisao na ovaj pregled stvara nelagodu, kolonoskopija se često izvodi u kratkotrajnoj anesteziji.

Priprema za kolonoskopiju

Da bi pregled mogao da se obavi creva moraju biti čista. Zato 2 dana pre zakazanog termina treba primenjivati odgovarajuću dijetalnu ishranu koja podrazumeva unošenje lagane hrane, poput bistre supe, pirinča, barene piletine, a izbegavanje mesa, voća, povrća, hleba, peciva i namirnica sa košticama, zrnima i semenkama.

Kolonoskopija

Dvadeset četiri časa pre pregleda nije dozvoljeno unošenje hrane, već je potrebno popiti veće količine tečnosti u kojoj je rastvoren prašak za čišćenje creva. Dok na dan pregleda nije dozvoljen unos ni hrane ni vode.

Kolonoskopiju možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti da nas kontaktirate u toku radnog vremena, vršimo i online zakazivanje pregleda putem zvaničnog sajta.

Hi, How Can We Help You?

OBAVEŠTENJE

Od 1. 06. 2023. Ordinacija "DR NESTOROV" je na novoj adresi:

Braće Jerković 123A

(mini tržni centar preko puta Lilly apoteke 64)

Dodatni info: 060 6193228, 060 6193229