• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kada je potreban pregled gastroenterologa?

Pregled gastroenterologa

Pregled gastroenterologa se vrši u cilju dijagnostike, lečenja i sprečavanja nastanka bolesti organa sistema za varenje.

Digestivni sistem se sastoji od niza međusobno povezanih organa, koji zajedno učestvuju u različitim fazama varenja hrane. Pored želuca, dvanaestopalačnog, tankog i debelog creva, obuhvata i jednjak, rektum, žučnu kesu, jetru, pankreas.

Problemi sa crevima i želucem su široko rasprostranjeni. Istraživanja pokazuju da 22 odsto svetske populacije oseća gorušicu najmanje jednom mesečno. Dok je gastroezofagealna refluksna bolest registrovana kod 16 odsto stanovnika. Polipi na debelom crevu postali su česta pojava, a iz godine u godinu raste i broj slučajeva zapaljenskih bolesti creva, kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Nažalost, tendenciju rasta pokazuju i opake bolesti digestivnog sistema. Poslednjih 10 godina rak debelog creva je postao najčešći karcinom od svih karcinoma u oba pola, dok rak pankreasa u početku ne pokazuje jasne simptome, te se bolest otkriva u kasnijim fazama kada se vreme preživljavanja meri mesecima.

Kada je neophodno posetiti gastroenterologa?

Sigurno ne postoji osoba na svetu koja se makar jednom nije suočila sa stomačnim tegobama. Nadutost u stomaku, grčevi i osećaj žarenja ili pečenja u grlu su karakteristične tegobe koje donosi konzumiranje jake, začinjenje hrane.

Pregled gastroenterologa

Međutim, ukoliko ovi simptomi traju znatno duže jasni su znak da vam je potreban pregled gastroenterologa. U indikacije spadaju i otežano gutanje, gubitak apetita, mučnina, nadražaj na povraćanje, gubitak telesne težine, preterana pojava gasova.

Na probleme sa sistemom za varerenje mogu da ukažu i bolovi sa desne strane trbuha, bolovi oko pupka ili pojasa, kao i bolovi posle uzimanja hrane i prilikom pražnjenja creva.

Gastroenterologa treba da poseta i osobe koje u dužem periodu imaju zatvor, proliv ili naizmenično zatvor i proliv. Znak za uzbunu je krv u stolici, pojava crne stolice (kao katran ili kao talog od kafe), prisustvo sluzi u stolici.

Šta obuhvata pregled gastroenterologa?

Uzimanje anamneze je prvi deo gastroenterološkog pregleda. Kroz razgovor lekar će saznati ne samo zbog kojih tegoba se pacijent javlja i učestalost njihovog trajanja, već i o prethodnim bolestima, operativnim zahvatima i bolestima u porodici. Veliku ulogu imaju životne navike, te je važno dati detaljne informacije o ishrani, apetitu, pa i stilu života.

Drugi deo čini fizikalni pregled koji obuhvata palpaciju, tj. opipavanje, trbuha rukom i vrhovima prstiju, auskultaciju (slušanje) srca, pluća, creva i krvnih sudova i merenje tenzije.

Na osnovu anamneze i kliničke slike, gastroenterolog će postaviti dijagnozu i prepisati terapiju ili uputiti na dodatne dijagnostičke procedure.

Koje su najčešće dodatne dijagnostičke procedure u gastroenterologiji?

Ultrazvuk abdomena predstavlja neinvazivnu, bezbolnu dijagnostičku proceduru koja pruža detaljni uvid u strukture organa za varenje. Zahvaljujući njoj dobija se slika u realnom vremenu, te je ova vrsta dijagnostike postala polazna osnova u otkrivanju bolesti digestivnog sistema, ali i dragocena mera prevencije.

Pregled gastroenterologa

Zbog prisustva vazduha šuplji organi nisu pogodni za pregled ultrazvukom, te u dodatne dijagnostičke metode spada i gastroskopija. Ona obuhvata pregled gornjih delova digestivnog sistema – jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva.

Za detaljnu analizu donjih delova gastrointestinalnog trakta, odnosno za kompletnu analizu debelog creva i dela tankog creva vrši se kolonoskopski pregled.

Ukoliko imate neki od navedenih simptoma, zakažite na vreme pregled gastroenterologa u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?