• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Šta je dijabetesno stopalo?

Dijabetesno stopalo

Dijabetesno stopalo je jedna od komplikacija šećerne bolesti. U pitanju je skup koštanih i mekotkivnih promena na stopalu koje nastaju kao posledica neuropatije i ishemije, a mogu se dodatno iskomplikovati i infekcijom.

Prema kliničkoj slici postoje 2 vrste. Neuropatsko stopalo kod kog dominira oštećenje nerava (neuropatija), dok je cirkulacija još zadovoljavajuća. Kod neuroishemičnog stopala pored neuropatije prisutna je i narušena vaskularizacija (prokrvljenost).

S obzirom da u svetu sa dijabetesom živi oko 412 miliona ljudi, a 15 odsto njih se suočava sa ovim problemom, lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam otkriva kako na vreme da prepoznate dijabetesno stopalo.

Kako nastaje dijabetesno stopalo?

U prvoj fazi dolazi do gubitka osećaja u stopalu, te pacijent ne oseća bilo kakvu ranu ili povredu koja je nastala na ovom delu tela.

Druga faza razvoja vezana je za slabljenje mišića, koja vodi ka atrofiji. Kao posledica toga dolazi do deformisanja stopala i smanjenog funkcionisanja te noge. U trećem stepenu su vidljive promene golim okom. Odnosno, koža postaje suva (atopična) i puca što stvara pogodno tlo za ulazak raznih mikroorganizama koji izazivaju infekcije.

Dijabetesno stopalo

Iako svaki pacijent koji boluje od ove opake bolesti je u opasnosti da razvije dijabetesno stopalo veći rizik imaju muškarci, naročito oni koji hronično loše regulišu šećer u krvi. Rizik se povećava sa godinama trajanja bolesti. Naime, primećeno je da se problem češće javlja kod osoba koje žive sa šećernom bolešću tipa 2 duže od 10 godina. Takođe, obično se javlja kada već postoje druge komplikacije dijabetesa (kardiovaskularne, očne i burežne).

Dijabetesno stopalo se može javiti i kod dijabetičara koji nose neadekvatnu obuću, ne posvećuju dovoljno pažnje nezi stopala ili, pak, nisu dovoljno informisani o problemima koje donosi njihova bolest.

Kako se manifestuje?

Pored deformiteta stopala i suve kože, javljaju se i otoci koji mogu da zahvate i potkolenicu, dok koža počinje da se peruta. Ove simptome prate stalno pečenje, crvenilo oko rane, lokalizovana topla osetljivost nogu.

Pojava čireva i ulceracija je karakteristični znak. Najčešće se razvijaju na koži prstiju, a mogu biti sa ili bez infekcije. Pri čemu infekcija dodatno komplikuje problem.

Klinička slika obuhvata i pojavu nekroze i gangrena tj. odumiranja pojedinih delova stopala.

Kako se leči dijabetesno stopalo?

Dijabetesno stopalo je jedna od težih komplikacija dijabetesa. Ono je čest uzrok hospitalizacije dijabetičara. U krajnjem slučaju može da dovede do amputacije prstiju, delova stopala, pa čak i celog stopala i podkolena.

Imajući ovo u vidu veoma je važno na vreme otkriti problem. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, fizičkog pregleda, laboratorijske analize, kao i niza dodatnih pregleda na osnovu kojih se procenjuje težina promene.

Dijabetesno stopalo

Nažalost, dijabetesno stopalo se obično dijagnostifikuje tek kada simptomi budu jasno vidljivi. Samim tim je i lečenje otežano. Zato su kontrola šećera, unos zdravih namirnica, dobra higijena i redovni lekarski pregledi najbolja preventiva za sprečavanje nastanka dijabetesnog stopala.

Ukoliko ste primetili bilo kakvu promenu na koži stopala, a bolujete od šećerne bolesti, zakažite odmah pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?