• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Upala jajnika – Kako je prepoznati?

Upala jajnika

Upala jajnika (oophoritis) je zapaljenski proces koji zahvata gornje delove reproduktivnog trakta žena – jajnike i jajovode.

Jajnici su parni ženski organi, ovalnog oblika, slični bademu. Smešteni su u karlici, sa obe strane materice. Njihova osnovna uloga je proizvodnja polnih (jajnih) ćelija, kao i ženskih hormona estrogena i progesterona. S obzirom na značaj koji imaju u reprodukciji, nepravilno funkcionisanje jajnika može se negativno odraziti na zdravlje žene u vidu steriliteta ili pojave vanmaterične trudnoće.

Jedan od čestih problema koji utiču na rad jeste upala jajnika. Može se javiti u svakom životnom dobu, ali najčešće pogađa žene između 15. i 35. godine starosti.

Šta izaziva upalu jajnika?

Upala jajnika nastaje zbog prekomernog razmnožavanja patogenih mikroorganizama. Naime, ovi mikroorganizmi normalno nastanjuju urogenitalni trakt žene, ali se mogu u određenim okolnostima sa grlića materice preneti preko jajovodo do jajnika.

Upala jajnika

U većini slučajeva uzročnici zapaljenskog procesa su bakterije – hlamidija, trihomonas i gonoreja koje se prenose putem seksualnog kontakta. Neretko, problem mogu da izazovu zapaljenski procesi u blizini jajnika, kao što je upala mokraćne bešike, tankog ili debelog creva. Takođe, može biti posledica zapaljenske bolesti karlice.

Rizik od oboljevanja je veći kod žena koje upražnjavaju nebezbedan seks. Zatim, kod onih koje su imale spontani pobačaj, abortus i porođaj. Mada postoji opasnost i od neadekvatno postavljene spirale. Upala jajnika se češće javlja i kod žena koje pate od poremećaja genitourinatnog sistema, oboljenja endokrinog sistema. Veću sklonost imaju i pripadnice lepšeg pola koje su pod konstantnim stresom, kao i pušači.

Kako prepoznati upalu jajnika?

Upala jajnika može biti akutna (jaka), subaktna (prolazne jačine) i hronična.

Bol u predelu karlice ili donjeg stomaka i neprijatan osećaj ili bol tokom seksa su karkteristični znaci upale. Prate ih problemi prilikom mokrenja, tj. bol, krvarenje između dve menstruacije, obilna i bolna menstruacija, bol u leđima, kao i pojava žućkaste ili zelenkaste vaginalne sekrecije.

U pojedinim slučajevima mogu se javiti i mučnina, povraćanje i povišena telesna temperatura.

Nažalost, upala jajnika ne pokazuje uvek jasne simptome, te se godinama može razvijati. Ovaj asimptomatski vid je posebno opasan, jer se obično dijagnostifikuje tek kada nastanu teške posledice po zdravlje žena.

Nelečena upala jajnika dovodi do trajnog oštećenja tako da je otežana dalja ovulacija i odvajanje folikula. Veoma često dolazi i do začepljenja jajovoda i pojave priraslica, što direktno utiče na sterilitet. U komplikacije se svrstavaju i vanmaterične trudnoće koje su posledica kasne dijagnostike.

Dijagnostika i lečenje – Upala jajnika

S obzirom na ozbiljnost komplikacija blagovremeno otkrivanje upale jajnika je veoma važno.

Dijagnoza se postavlja na osnovu detaljno uzete anamneze, ginekološkog pregleda i ultrazvuka, kao i laboratorijske analize krvi i cervikalnog i vaginalnog brisa.

Krvna slika kod upale jajnika pokazuje povišenu sedimentaciju, povećan broj leukocita i povišenu vrednost CRP-a. Cervikalnim i vaginalnim brisevima se otkrivaju uzročnici infekcije, a ultrazvuk pruža uvid u celu karličnu regiju, otkrivajući uvećanje jajovoda i postojanje priraslica. Što znači da je značajan u kasnijoj fazi infekcije.

Upala jajnika

Zavisno od uzročnika sprovodi se lečenje. Terapija obuhvata antibiotike, analgetike i mirovanje.

Redovni godišnji pregledi kod ginekologa su osnova očuvanja zdravlja žena. Čak i ako nemate neki od navedenih simptoma, na vreme zakažite kontrolu u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?