• Vojvode Vlahovića br.2 | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Upala uha – Kako se leči?

Upala uha
Ocenite nas

Upala uha je čest zdravstveni problem.

Uho čoveka je složeni organ koji nema samo važnu ulogu u komunikaciji sa drugima, već predstavlja i sistem za upozorenje i orijentaciju. Sastoji se iz spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg uva, kao i slušnih puteva i slušnih centara.

Spoljašnje uho čine ušne školjke i spoljašnji slušni kanal. Oni imaju funkciju sakupljanja zvučnih talasa i njihovo usmeravanje na bubnu opnu, tj. spoljni zid srednjeg uha.

U srednjem uhu su smeštene slušne koščice koje spajaju sa jedne strane bubnu opnu, a sa druge su povezane sa unutrašnjim uvom. Na taj način prenose akustičke energije u unutrašnje uvo.

Unutrašnje uho počinje ovalnim otvorom i sastoji se iz puža, trema i koštanih polukružnih kanala. U njemu se nalaze pored receptora čula sluha i receptori ravnoteže.

Uho je najosetljivije čulo čoveka, te zapaljenski proces može da pogodi svaki njegov deo. Ipak, u većini slučajeva reč je o upali srednjeg uha. Imajući ovo u vidu privatna lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva uzročnike problema.

Šta dovodi do upale srednjeg uha?

Upala uha, naročito srednjeg, u više od 80 osto slučajeva izazvana je virusnom ili bakterijskom infekcijom. Obično nastaje kao posledica upale gornjih disajnih puteva. Naime, usled otežanog gutanja dolazi do povećanja pritiska u gornjem spratu ždrela što omogućava ubacivanje bakterija u šupljinu srednjeg uva.

Kod novorođenčadi pokretači su najčešće Stafilokoke i Ešerihija koli. Dok su kod dece školskog uzrasta, kao i kod odraslih, glavni izazivači Streptokoke, Moraxella i Hemofilus influence.

U faktore se svrstavaju i alergije, a neretko upala uha može nastati nakon barotraume u toku letenja, ronjenja ili jake akustičke trauma.

Koji su simptomi upale srednjeg uha?

Bol u uhu je karakteristični znak upale. Prati ga oslabljeni sluh, a kod mlađih i povišena temperatura. Kod beba ovi simptomi dovode do mrzovolje, gubitka apetita, problema sa spavanjem i malaksalosti. Može se javiti i glavobolja, pa i povraćanje i proliv.

Upala uha

Simptomi se pojačavaju noću, a često se dešava da dođe do spontane perforacije i isticanja gnojnog sadržaja. Nakon toga bol se smanjuje. U protivnom, nakupljanje gnoja u uhu može da izazove oštećenje i težak infektivni proces.

Kod odraslih uz bol i oslabljeni sluh prisutan je, ponekad, osećaj zapušenosti i pritiska ili tinitus, odnosno zujanje u ušima.

Kako se leči upala uha?

ORL pregledi čine osnovu postavljanja dijagnoze. Zavisno od kliničke slike prepisuje se adekvatna terapija koja obuhvata najčešće lekove za bolove, kapi za nos i uši i antibiotike, ako je potrebno. Simptomi prestaju za 2 do 3 nedelje.

Nažalost, akutna upala srednjeg uha može da preraste u hroničnu koja predstavlja dugotrajno zapaljenje sluznice.

Upala uha

Ukoliko ste primetili neki od navedenih simptoma zakažite na vreme pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Pravovremenim reagovanjem sprečićete štetne posledice po sluh vašeg mališana, kao i teže komplikacije ako se sa upalom suočavate vi ili neko od odraslih članova porodice.

Hi, How Can We Help You?