• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Upala uha – Kako se leči?

Upala uha
4/5 - (2 votes)

Upala uha je čest zdravstveni problem.

Uho čoveka je složeni organ koji nema samo važnu ulogu u komunikaciji sa drugima, već predstavlja i sistem za upozorenje i orijentaciju. Sastoji se iz spoljašnjeg, srednjeg i unutrašnjeg uva, kao i slušnih puteva i slušnih centara.

Spoljašnje uho čine ušne školjke i spoljašnji slušni kanal. Oni imaju funkciju sakupljanja zvučnih talasa i njihovo usmeravanje na bubnu opnu, tj. spoljni zid srednjeg uha.

U srednjem uhu su smeštene slušne koščice koje spajaju sa jedne strane bubnu opnu, a sa druge su povezane sa unutrašnjim uvom. Na taj način prenose akustičke energije u unutrašnje uvo.

Unutrašnje uho počinje ovalnim otvorom i sastoji se iz puža, trema i koštanih polukružnih kanala. U njemu se nalaze pored receptora čula sluha i receptori ravnoteže.

Uho je najosetljivije čulo čoveka, te zapaljenski proces može da pogodi svaki njegov deo. Ipak, u većini slučajeva reč je o upali srednjeg uha. Imajući ovo u vidu privatna lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva uzročnike problema.

Šta dovodi do upale srednjeg uha?

Upala uha, naročito srednjeg, u više od 80 osto slučajeva izazvana je virusnom ili bakterijskom infekcijom. Obično nastaje kao posledica upale gornjih disajnih puteva. Naime, usled otežanog gutanja dolazi do povećanja pritiska u gornjem spratu ždrela što omogućava ubacivanje bakterija u šupljinu srednjeg uva.

Kod novorođenčadi pokretači su najčešće Stafilokoke i Ešerihija koli. Dok su kod dece školskog uzrasta, kao i kod odraslih, glavni izazivači Streptokoke, Moraxella i Hemofilus influence.

U faktore se svrstavaju i alergije, a neretko upala uha može nastati nakon barotraume u toku letenja, ronjenja ili jake akustičke trauma.

Koji su simptomi upale srednjeg uha?

Bol u uhu je karakteristični znak upale. Prati ga oslabljeni sluh, a kod mlađih i povišena temperatura. Kod beba ovi simptomi dovode do mrzovolje, gubitka apetita, problema sa spavanjem i malaksalosti. Može se javiti i glavobolja, pa i povraćanje i proliv.

Upala uha

Simptomi se pojačavaju noću, a često se dešava da dođe do spontane perforacije i isticanja gnojnog sadržaja. Nakon toga bol se smanjuje. U protivnom, nakupljanje gnoja u uhu može da izazove oštećenje i težak infektivni proces.

Kod odraslih uz bol i oslabljeni sluh prisutan je, ponekad, osećaj zapušenosti i pritiska ili tinitus, odnosno zujanje u ušima.

Kako se leči upala uha?

ORL pregledi čine osnovu postavljanja dijagnoze. Zavisno od kliničke slike prepisuje se adekvatna terapija koja obuhvata najčešće lekove za bolove, kapi za nos i uši i antibiotike, ako je potrebno. Simptomi prestaju za 2 do 3 nedelje.

Nažalost, akutna upala srednjeg uha može da preraste u hroničnu koja predstavlja dugotrajno zapaljenje sluznice.

Upala uha

Ukoliko ste primetili neki od navedenih simptoma zakažite na vreme pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Pravovremenim reagovanjem sprečićete štetne posledice po sluh vašeg mališana, kao i teže komplikacije ako se sa upalom suočavate vi ili neko od odraslih članova porodice.

Hi, How Can We Help You?

OBAVEŠTENJE

Od 1. 06. 2023. Ordinacija "DR NESTOROV" je na novoj adresi:

Braće Jerković 123A

(mini tržni centar preko puta Lilly apoteke 64)

Dodatni info: 060 6193228, 060 6193229