• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Rak pluća – Šta ga uzrokuje?

Rak pluca
Ocenite nas

Rak pluća predstavlja zloćudno oboljenje koje karakteriše nekontrolisani ćelijski rast u tkivima pluća.

Mnogi stručnjaci ga smatraju bolešću modernog doba, jer do 20. veka, tj. do razvoja duvanske industrije i upotrebe cigareta, gotovo da nije bio ni prepoznat kao posebna bolest. To potvrđuju i obdukcije rađene krajem 19. veka koje su pokazale da su zloćudni tumori pluća u to doba činili samo 1 odsto svih tipova kancera.

Međutim, u prvoj polovini 20. veka došlo je do povećanja broja obolelih. Na osnovu sprovedenih istraživanja nemački lekar Fritz Lickint je izneo objašnjenje u kojem navodi da pušenje izaziva rak pluća. Njegova teorija je vrlo brzo prihvaćena, te su vlade širom sveta sprovodile agresivnije kampanje za borbu protiv pušenja.

Nažalost, i pored svih napora, broj obolelih raste iz godine u godinu. Procenjuje se da pogađa oko 1,8 miliona ljudi. U našoj zemlji se svake godine pojavi oko 6.000 novoobolelih, dok u proseku život izgubi oko 4.600 stanovnika.

Situaciju dodatno komplikuje činjenica da se otkriva u kasnijoj fazi, pa uz rak pankreasa, spada u najopasnije bolesti. Vodeći je uzročnik smrtnosti muškaraca, dok je na 3. mestu kod žena, odmah iza raka dojke i kolorektalnog karcinoma.

Imajući ovo u vidu lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva kako na vreme da prepoznate simptome.

Šta uzrokuje rak pluća?

U 90 odsto slučajeva rak pluća je izazvan pušenjem. Rizik od pojave se povećava sa brojem popušenih cigareta i dužinom pušačkog staža. Posebno kod osoba koje su sa ovom lošom navikom počele u tinejdžerskom dobu. Konzumiranje cigareta sa filterom i sa manje kantrana smanjuje mogućnost nastanka, ali opasnost i dalje postoji.

Nisu samo pušači podložni karcinomu. Od njega oboljevaju i osobe koje ne puše, ali su svakodnevno izložene pasivnom pušenju.

Rak pluca

Pored pušenja u uzročnike se svrstava i životna sredina. Naime, osobe koje su žive ili rade u sredini sa azbestom, arsenom, niklom, plinom radona, uranijumom ili hromom imaju veće šanse da obole, jer kancerogene materije iz zagađenog vazduha udisanjem lako dospevaju u pluća.

Svakako, ne treba zanemariti ni genetiku, tj. nasledni faktor u porodicama koje su sklonije razvitku svake vrste raka.

Rak pluća se pojavljuje u više vrsta

Rak pluća najčešće počinje u bronhima, pa se često naziva i karcinom bronha. Mada može da javi i u drugim delovima pluća.

Karcinom alveolarnih stanica nastaje iz zračnih mehurića (alveola) pluća. Obično se razvija na više mesta u plućima.

U ređe vrste, ali ništa manje opasne, spadaju adenom bronha i sarkom.

Nije redak slučaj da rak pluća bude sekundarni. Odnosno, da se proširi na pluća iz dojke, debelog creva, prostate, bubrega, kostiju, kože.

Rak pluća je podmukla bolest!

U početnoj fazi rak pluća ne pokazuje jasne simptome, te se najčešće otkriva u uznapredovalom stadijumu, kada su mogućnosti lečenja ograničene ili slučajno, na rutinskom rendgenskom snimku pluća.

Simptomi se sporo razvijaju, nekad i do 20 godina. Zbog toga češće napada ljude u poznim godina, dok se u manje od 3 odsto javlja kod mlađih od 45 godina.

Uporni kašalj koji podseća na sezonski grip, zapravo, može biti početni znak karcinoma pluća. Praćen je iskašljavanjem sukrvičavog ili krvavog ispljuvka, šištanjem u plućima i bolom u grudima pri kašljanju.

Gubitak apetita, gubitak težine, groznica, anemija i hronični umor, takođe, se svrstavaju u znake. Na bolest mogu da ukažu i otežano disanje, upala pluća koja ne prolazi posle terapije, opstrukcija gornje šuplje vene.

Rak pluca

Ukoliko se otkrije na vreme rak pluća je izlečiv u više od 50 odsto slučajeva, zato zakažite na vreme preventivni pregled pulmologa u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?

OBAVEŠTENJE

Od 1. 06. 2023. Ordinacija "DR NESTOROV" je na novoj adresi:

Braće Jerković 123A

(mini tržni centar preko puta Lilly apoteke 64)

Dodatni info: 060 6193228, 060 6193229