• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Polipi na debelom crevu

Polipi na debelom crevu

Polipi na debelom crevu postali su česta pojava svetske populacije. U pitanju je benigna masa tkiva koja je duž čitavog debelog creva, bez mogućnosti širenja na druge organe. Nalaze se na sluzokoži i okrenuti su ka unutrašnjosti creva.

Polipi mogu biti različite veličine. Obično se sreću mali, do nekoliko milimetara, na peteljci ili sesilni, mada nije radak slučaj da se formiraju i prečnika 4-5 cm, kao i da zahvate ceo krug creva.

U osnovi, dele se u 3 grupe. Najrasprostranjeniji su adenomаtozni. Oni zahvataju dve trećine slučajeva. Hiperplаstični se isključivo formiraju u zadnjem delu creva, dok se zаpаljenski javljaju kod zapaljenskih bolesti digestivnog trakta, kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

Polipi na debelom crevu

Iako su polipi na debelom crevu benigni, ukoliko se na odstrane na vreme mogu da prerastu u karcinom. Imajući ovo u vidu privatna lekarska ordinacija Dr Nestorov vam skreće pažnju na znake koji ukazuju na njihovo postojanje.

Zašto nastaju polipi na debelom crevu?

Tačan uzrok nastanka nije u potpunosti otkriven. Smatra se da genetika igra važnu ulogu. Odnosno, veća je verovatnoća da se razviju kod osoba u čijoj su porodičnoj istoriji registrovani polipi debelog creva, rak debelog creva ili nekog drugog organa digestivnog trakta, kao i ginekološki kanceri.

Takođe, u uzročnike se svrstavaju nasledna oboljenja – Fаmilijаrnа аdenomаtoznа polipozа, Gаrdnerov sindrom, Myh polipozа, Lynch sindrom i Peutz-Jeghers sindrom.

Ipak, sam način života u velikoj meri doprinosi njihovoj pojavi, tako 20 odsto su veće šanse da se polipi jave kod pušača i alkoholičara. Zatim, osoba koje imaju prekomernu telesnu težinu i nedovoljno aktivnih, tj. onih koji vode sedetorni nаčin životа.

Starenje je još jedan faktor koji utiče na formiranje. Statistički podaci pokazuju da je bolest češća kod starijih od 45 godina.

Koji su simptomi polipa na debelom crevu?

Polipi u početnom stadijumu ne dovode do tegoba. Vremenom, sa porastom dimenzija, dolazi do pojave krvarenja u stolici, koje ne mora uvek biti vidljivo golim okom. S obzirom da ometa prolazak hrane mogu se javiti poremećaji u funkciji creva kao što su nadimanje, jaki bolovi u trbuhu, zatvor, sluzave ili učestale prolivaste stolice.

Kako se dijagnostifikuju polipi na debelom crevu?

Čak i ako ne postoji nijedan od navedenih simptoma, doktori savetuju da osobe starije od 50 godina jednom godišnje u okviru redovne laboratorijske analize urade test na okultno krvarenje (FOBT). Na taj način se može otkriti skriveno krvanje koje je čest znak polipa.

Polipi na debelom crevu

Ukoliko je ovaj test pozitivan ili postoje jasno prisutni znaci, vrši se kolonoskopija. U pitanju je endoskopska procedura koja putem posebnog savitljivog creva sa kamerom omogućava da se uoče promene na debelom crevu. Kada se polipi registruju, tokom iste procedure se skidaju kako pacijent ne bi morao ponovo da prolazi kroz pripremu za kolonoskopiju.

U slučaju velikih i rizičnih polipa neophodna je hirurška intervencija.

Preventiva je sigurni put za očuvanje zdravlja, zato zakažite na vreme kolonoskopski pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

 

 

 

Hi, How Can We Help You?