• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Gastritis

gastritis Dr Nestorov 1

Gastritis predstavlja zbirni naziv za više stanja koja karakteriše zapaljenje sluznice želuca. Problem je uočio još u 10. veku persijski naučnik Avicena. Ipak, bolest je zvanično uveo u medicinu 1728. godine nemački lekar Georg Ernst Stahl. Dok je detaljni opis dao italijanski patolog Giovanni Battista Morgagni.

Gotovo da ne postoji osoba na svetu koja nekada nije osetila osećaj žarenja ili pečenja u grlu ili iza prsne kosti sa širenjem prema grlu. Tegobe pri varenju, obično, se javljaju nakon konzumiranja začinjene, kisele, ali i veoma slatke hrane i pića. Na njih ne obraćamo pažnju, jer su kratkotrajne.

Međutim, ako su ovi simptomi prisutni duže od nedelju dana, onda je reč o ozbiljnijem problemu – gastritisu. S obzirom na to da utiču na kvalitet života i dovode do brojnih komplikacija, lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam skreću pažnju kada je vreme da se javite doktoru.

Gastritis se javlja u dva oblika

Gastritis se deli na osnovu toka, histoloških karakteristika, anatomske distribucije ili na osnovu patogenetskih mehanizama koji ga izazivaju. Pri čemu se svrstava u dve grupe – akutni i hronični.

gastritis Dr Nestorov 2

Akutni gastritis karakteriše iznenadni napad koji traje od nekoliko sati do nekoliko dana. On može biti erozivni, flegmonozni ili infektivni.

Hronični gastritis se zadržava duže od akutnog, preteći da preraste u teža oboljenja.

Kao što čir na dvanaestopalačnom crevu najčešće izaziva Heliko bakterija, tako je ona vodeći uzročnik i kod zapaljenja sluznice želuca. Procenjuje se da oko 80 odsto slučajeva gastritisa je izazvano njenom infekcijom. Ova bakterija kolonizuje sluzokožu želuca i smanjuje njenu odbrambenu sposobnost.

Drugi čest izazivač, sa oko 15 odsto slučajeva, jeste uzimanje aspirina i lekova protiv bolova, tj. nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kao što su diklofenak, iboprufen i drugi.

Rizik od pojave gastritisa povećava se s godinama. Oko 70 odsto pacijenata starijih od 50 godina ili skoro 100 odsto pacijenata starijih od 70 godina imaju neki oblik zapaljenja želudačne sluzokože. Razlog za to leži u činjenici da se starenjem stanjuje sluzni žaštitni sloj.

Nažalost, i sve veći broj mlađih ljudi pati od ovog problema. Stoga se u uzročnike svrstavaju i stres i loše životne navike, posebno, preterano konzumiranje alkohola.

Hašimotova bolest, dijabetes tip 1, Kronova bolest, HIV, parazitske infekcije, pa i nedostatak vitamina B12 neretko dovode do zapaljenja.

Koji su simptomi gastritisa?

Bolovi u gornjem delu trbuha i nadutost prepoznatljivi su znaci gastritisa. Često su praćeni osećajem težine, gorušicom, bolnom osetljivošću, povraćanjem i mučninom. Ponekad se javlja i osećaj sitosti nakon što se pojede količina hrane manja od normalne porcije, oslabljen apetit, gubitak težine, kao i crna ili krvava stolica.

Loš zadah i neprijatan ukus u ustima su još jedan simptom gastritisa. Dok anemija izazvana povraćanjem ili problemom sa stolicom može da dovede do umora.

gastritis Dr Nestorov 3

Zavisno od stanja, simtpomi se javljaju pojedinačno ili u različitim kombinacijama.

Lečenje gastritisa

Rano otkrivanje bolesti je veoma važno, jer hronični gastritis može da bude osnova za razvoj kancera ili limfoma.

Osim laboratorijske analize na Heliko bakteriju, važan korak u dijagnostifikovanju je gastroskopija. Odnosno, pregled endoskopom, tokom kog se radi fotodokumentacija defektne sluzokože, uzima biopsija sa mesta promene i analizira pod mikroskopom. Tek nakon potvrđivanja gastritisa prepisuje se odgovarajuća terapija na osnovu uzročnika.

Ukoliko sumnjate da imate gastritis, obavezno posetite lekarsku ordinaciju Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?