• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Čir na dvanaestopalačnom crevu

čir na dvanaestopalačnom crevu Dr Nestorov 1

Čir na dvanaestopalačnom crevu ili Ulcus duodeni, predstavlja ranicu na sluzokoži ovog organa. U njenom nastajanju glavnu ulogu ima želudačna kiselina. Naime, zidovi dvanestopalačnog creva imaju zaštitni sloj sluzi koji sprečava direktan kontakt sa kiselim digestivnim tečnostima. Međutim, kada pod dejstvom određenih faktora, dođe do poremećaja odbrambenih mehanizama sluzokože, zaštitni sloj se oštećuje i nastaju otvorene rane na tom delu creva.

Procenjuje se da skoro svaki deseti čovek oboli od čira na dvanaestopalačnom crevu u toku života. Bolest se obično javlja u najproduktivnijem životnom dobu. Odnosno, između 20. i 45. godine i to 2 puta češće kod muškaraca.

Imajući u vidu veliku rasprostranjenost lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam otkriva rizike koji je mogu izazvati.

Zašto nastaje čir na dvanaestopalačnom crevu?

U čak 90 odsto slučajeva čir na dvanaestopalačnom crevu je izazvala Heliko bakterija. Ona neretko dovodi do inflamacije sluzokože, koja pak oštećuje zaštitni sloj.

čir na dvanaestopalačnom crevu Dr Nestorov 2

Drugi uzrok nastanka bolesti jeste prekomerno uzimanje nesteroidnih antiupalnih lekova za ublažavanje glavobolja i drugih bolova, kao što su aspirin, plaviks, ibuprofen… Oni utiču na proizvodnju zaštitne sluzi. Tako da usled njenog nedostatka sluzokoža postaje podložna oštećenjima.

Genetska predispozicija, takođe, ima značaj. Istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća da se čir razvije kod ljudi sa nultom krvnom grupom. Mada i sam način života, tj. loša ishrana, pušenje, konzumiranje alkohola i stres se svrstavaju u faktore rizika.

Koji su simptomi čira na dvanaestopalačnom crevu?

Bol u vidu oštrih probadanja, pečenja ili svrdlanja je glavni simptom čira na dvanaestopalačnom crevu. Javlja se sat vremena posle jela, iznad i ulevo od pupka i širi se pod levi rebrani luk. Ponekad se može pojaviti i na prazan stomak u toku noći. Da bi uzimanjem hrane nestao za nekoliko minuta.

Bol često prati mučnina, gađenje, nadutost, podrigivanje, povraćanje, proliv ili zatvor. Zatim, krv u stolici i gubitak telesne težine, a noću se javlja i gorušica. Ukoliko čir krvari dolazi do crne stolice i povraćanja crnog sadržaja, koji podseća na talog crne kafe.

Ovi simptomi traju dugo. Ponekad mogu sami od sebe da se povuku, ali se nakon izvesnog vremena vraćaju. Zapravo, čir na dvanaestopalačnom crevu se ciklično javlja, u proleće i jesen.

Čir na dvanaestopalačnom crevu može da dovede do ozbiljnih komplikacija

Znake čira na dvanaestopalačnom crevu nikako ne treba zanemariti, jer odlaganje lečenja dovodi do komplikacija. To je, pre svega, krvarenje, koje nastaje kada se čir formira dublje u zidu creva i pritiska okolne krvne sudove. Kao posledica krvarenja javlja se anemija.

čir na dvanaestopalačnom crevu Dr Nestorov 3

Čir može da probije zid creva, dovodeći do izlivanja želudačne kiseline u trbušnu šupljinu. S obzirom da su u pitanju ozbiljne tegobe neophodna je hitna medicinska intervencija.

Kod dijagnostike laboratorijske analize na Heliko bakteriju naročito su važne. Kada je ona uzročnik čira lečenje je drugačije nego kod onog koji je izazvan nesteroidnim antiinflamatornim lekovima.

Za potvrđivanje bolesti koristi se gastroskopija, rendgensko snimanje želuca, kao i uvođenje radiološke metode dvojnog kontrasta.

Čir na dvanaestopalačnom crevu je sve češća bolest modernog doba, zato na vreme zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?