• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Vrtoglavice

vrtoglavice

Vrtoglavice predstavljaju stanja u kojima se osoba oseća kao da se sve vrti oko nje ili, pak, da se sama kreće ili ponire u prostoru. Karakteriše ih teturanje i nesigurnost u hodu, kao i problem sa održavanjem ravnoteže. Često su praćene mučninom, povraćanjem i preznojavanjem. Mogu se javiti i oslabljen sluh, zujanje u ušima, poremećaj vida, govora i motorike.

Da su vrtoglavice čest problem savremenog doba potvrđuje i zdravstvena statistika. Naime, svaki petnaesti opšti lekarski pregled se obavlja zbog njih.

Imajući u vidu intenzitet javljanja lekarska ordinacija Beograd, Dr Nestorov vas upozorava kada su vrtoglavice opasne.

Anksioznost

Vrtoglavice tokom leta

Visoke temperature i velika vlažnost vazduha nikome ne pogoduju. Osim hroničnih bolesnika, naročito, su osetljive osobe sa niskim krvnim pritiskom. Pa se kod njih u toku leta mogu javiti vrtloglavice. Reč je o prolaznom stanju, koje je posledica prilagođavanja organizma na vremenske prilike. Odnosno, usled pojačanog znojenja, kao rekacije na visoku temperaturu, krvni sudovi se šire, što dodatno snižava već nizak krvni pritisak. Pa se tada mogu javiti vrtoglavice.

Međutim, i hipertenzija može biti praćena vrtoglavicom. Neki od lekova za nju mogu da dovedu da naglog pada pritiska, a zatim i vrtoglavice. Ovaj problem se rešava promenom doze ili terapije.

Problemi sa srednjim uhom su najčešće posledice vrtoglavice

Čak 85 odsto vrtoglavica izazvano je smetnjama u srednjem uhu. U ovom delu se nalazi aparat za ravnotežu koga čine kristali otoliti. Ponekad, loš položaj vrata ili udarac u glavu dovode do pomeranja kristala. Samim tim i do poremećaja ravnoteže, koje izazivaju tzv. bezazlene prolazne položajne vrtoglavice (BPPV).

Problem obično nastaje ujutru, pri ustajanju iz kreveta. Mada ga mogu izazvati i nagli pokreti, kao što su zabacivanje glave, savijanje napred ili usled pokušaja da se dohvate predmeti sa većih visina. Vrtoglavica traje oko pola minuta, ali se ponavlja.

Bezazlene prolazne položajne vrtoglavice čine oko 30 odsto perifernih vrtoglavica. U istu grupu spadaju i vrtoglavice usled zapaljenja živca za ravnotežu, koje je posledica virusne infekcije.

Takođe, Menijerova bolest dovodi do vrtoglavice. Ovaj poremećaj unutrašnjeg uha je nepoznatog uzroka. Ispoljava se jakim, naglim vrtoglavicama koje mogu da traju i po nekoliko sati. Prati ih mučnina, povraćanje, nesvestica, zujanje u ušima i oslabljen sluh.

vrtoglavice menijerova bolest

Vrtoglavica nije bolest, već simptom!

Pored bezazlenih, perifernih, postoje i centralne vrtoglavice. Uzrokovane su povredama centralnog nervnog sistema, lezijama u moždanom stablu ili malom mozgu. Mučnina i povraćanje su ređi simptomi. Već se prepoznaju po poremećaju vida, slabosti ekstremiteta, teškom održavanju ravnoteže.

Neke od centralnih vrtoglavica mogu da ukažu na ozbiljne bolesti. Moždani udar, multipla skleroza, epilepsija, ataksija, Parkinsonova bolest, tumor, najčešći su faktori ove vrste. I migrena, kao neurološka bolest, je praćena vrtoglavicom. Javlja se u sklopu aure, koja prethodi migreni ili tokom samih migrenskih glavobolja.

S obzirom da uzrok vrtoglavice može biti različit, veoma je važno da pacijent detaljno opiše tok, vreme i trajanje vrtoglavice, kao i da li se javlja sa još nekim simptomima. Na osnovu njih specijalisti otorinolaringologije i neurologije vrše dalja dijagnostička ispitivanja.

Privatna lekarska ordinacija Dr Nestorov u svom timu ima vrhunske stručnjake iz oblasti otorinolaringologije i neurologije. Njihovo izuzetno znanje i višegodišnje iskustvo na poznatim klinikama u zemlji garantuje postavljanje tačne dijagnoze.

Hi, How Can We Help You?