• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Policistični jajnici

Policistični jajnici Dr Nestorov

Policistični jajnici predstavljaju hormonski poremećaj koji pogađa žene u reproduktivnom periodu, i to veoma rano. Obično se javlja u roku od 4 godine nakon prve menstruacije. Ređe u kasnijem dobu, kod žena koje imaju redovne cikluse.

Sam naziv ukazuje na promenjeni izgled jajnika. Naime, jajnici su skoro dva puta veći od normalnih dimenzija sa nizom folikularnih (vodenih) cisti veličine od 5 do 15 mm koje su međusobno povezane.

Policistični jajnici su primećeni još 1721. godine u Italiji, a prvi opis dat je sredinom 19. veka. Ipak, zvanično objašnjenje dali su 1935. godine američki ginekolozi Irving Stein i Michael Leventhal na osnovu morfološkim karakteristikama jajnika.

Procenjuje se da više od 10 odsto žena pati od ovog problema. Nažalost, mnoge ga olako shvataju, sve dok se ne suoče sa težim posledicama.

Da je reč o nimalo bezazlenom oboljenju ukazuje i privatna lekarska ordinacija, Dr Nestorov.

Policistični jajnici Dr Nestorov

Zašto nastaju policistični jajnici?

Tačan uzrok policističnih jajnika nije potpuno utvrđen. Smatra se da je glavni krivac za njih hiperandrogenemija, tj. povišeni nivo muških polnih hormona androgena u pubertetu kod mladih devojaka. Ovo pojava se različito objašnjava. Poslednjih godina često se vezuje sa povišenim nivoom insulina, pri čemu glukoza u krvi dovodi do hormonalne neravnoteže, kojom podstiče jajnike da proizvode neobično visok nivo androgena.

Drugi naučnici pojavu viška muških hormona objašnjavaju nasleđem, naglašavajući da se lako prenosi iz generacije u generaciju žena. Mada, i sam način života, pre svega, nepravilna ishrana koja vodi ka gojaznosti, se svrstava u izazivače.

Policistični jajnici predstavljaju skup simptoma

Policistični jajnici su, zapravo, sindrom, jer pokazuju veći broj simptoma u isto vreme. Karateristični su izostanak menstruacije ili pojava neredovne menstruacije, kao i izostanak ovulacije, koji se javljaju u 66 odsto slučajeva.

Više od polovine žena sa policističnim jajnicima je gojazno. Zbog delovanja muških polnih hormona androgena čak 90 odsto njih ima pojaču maljavost na licu i drugim delovima tela. Neretko dolazi do opadanja kose i pojave masne kože sklone aknama.

S obzirom da se policistični jajnici objašnjavaju i povećanim nivom insulina, kao simptom navodi se i dijabetes. A u pojedinim situacijama se i depresija i anksioznost vezuju za ovo oboljenje.

Policistični jajnici Dr Nestorov

Policističnost jajnika može dovesti do steriliteta

Statistički podaci su potvrdili da policistični jajnici kod tri četvrtine pacijentkinja dovode do poteškoća sa začećem.

Takođe, mogu da izazovu spontani pobačaj, različita materična krvarenja, kasniju menopauzu. Ali i povišeni krvni pritisak, anemiju, bolesti srca, pa i karcinom materice i jajnika.

Imajući u vidu ozbiljnost posledica veoma je važno da se problem otkrije na vreme. Redovna ginekološka kontrola i ultrazvučna dijagnostika čine osnovu za rano utvrđivanje. Ukoliko specifična slika jajnika navede na sumnju vrše se dodatne analize – dopler krvnih sudova jajnika, laboratorijske analize hormona i nivoa insulina, kao i kontrola stanja štitne žlezde i rasporeda masnog tkiva.

Lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov pruža sve navede vrste pregleda. Tim vrhunskih stručnjaka sa vodećih kliničkih centara i najsavremeniji uređaji garantuju rano otkrivanje svih promena na jajnicima.

Hi, How Can We Help You?