• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Imuni sistem – Uloga i funkcija

Imuni sistem

Imuni sistem, koji se sastoji od posebnih ćelija, proteina, tkiva i organa, štiti ljude od mikroba i mikroorganizama svaki dan. U većini slučajeva, imunološki sistem obavlja odličan posao održavanja zdravlja ljudi i sprečavanja infekcija. Ali ponekad, problemi sa imunološkim sistemom mogu dovesti do bolesti i infekcija.

Lekarska ordinacija Beograd –  Dr Nestorov vam u ovom blogu otkriva sve što niste znali o ovom važnom sistemu, bez kojeg bi normalno funkcionisanje našeg organizma bilo nemoguće.

Imuni sistem – Zašto je toliko važan, i od čega se sastoji?

Uloga imunog sistema je da štiti organizam. On je prva linija odbrane tela od mnogih zaraznih organizama koji ga napadaju. Kroz niz koraka koji se nazivaju imuni odgovor, ovaj važan sistem se brani od mikroorganizama i štetnih bakterija koje napadaju organizam i izazivaju bolest.

Imuni sistem

Imuni sistem se sastoji od mreže ćelija, tkiva i organa koji zajedno obezbeđuju zaštitu. Naročito su bitna bela krvna zrnca, koja se nazivaju i leukociti. Postoje dva osnovna tipa ovih ćelija, koje se kombinuju kako bi pronašli i uništili organizme koji uzrokuju infekcije, a to su:

  • fagociti, ćelije koji uništavaju organizme koji napadaju
  • limfociti, ćelije koji omogućavaju telu da pamti i prepoznaje prethodne napadače, i pomaže mu da ih uništi.

Leukociti se proizvode ili skladište na mnogim mestima u telu, uključujući grudnu žlezdu ili timus, slezinu i koštanu srž – zbog toga se zovu limfoidni organi. Osim toga, postoje i grudve limfoidnog tkiva u celom telu, limfni čvorovi, koji sadrže leukocite.

Leukociti cirkulišu kroz telo između organa i čvorova preko limfnih sudova i krvnih sudova. Na taj način, imunološki sistem radi koordinisano, kako bi nadgledao stanje u organizmu i uočio mikrobe i supstance koje mogu izazvati probleme.

Kako funkcioniše imuni sistem?

Kada se detektuju antigeni, odnosno, strani organizmju koji napadaju telo, nekoliko tipova ćelija radi zajedno kako bi ih prepoznali i reagovali. Ove ćelije aktiviraju B limfocite da proizvode antitela, koja su specijalizovani proteini koji se fiksiraju na određene antigene.

Kada se jednom proizvedu, ova antitela ostaju u telu osobe. Tako da, ako se njen imunološki sistem ponovo susretne sa istim antigenom, antitela su već tu da odrade svoj posao. Ovo u prevodu znači da, ako se neko jednom razboli od određene bolesti sa kojom se uspešno izborio. Na primer, boginje od kojih se u budućnosti  više neće razboleti.

Ovo je i način pomoću kojeg imunizacija sprečava određene bolesti da se pojave, jer omogućava telu da proizvodi antitela koja će potom zaštititi osobu od budućeg napada klice ili supstance koja dovodi do te određene bolesti.

Iako antitela mogu prepoznati antigen i blokirati ga, ne mogu ga uništiti bez pomoći. To je posao T ćelija, koje su deo sistema koji uništava antigene označene antitelima ili ćelije koje su inficirane ili se na neki način promenile. T ćelije su takođe uključene u pomaganje signaliziranju drugim ćelijama (poput fagocita) da rade svoj posao.

Ordinacija Dr Nestorov – Zdravlje na prvom mestu

Dobar imunitet je važan za dobro zdravlje, a ono je uvek na prvom mestu. Mi smo tu da vam pomognemo da tako i ostane.

Godišnji pregledi

Kod nas možete obaviti stručne lekarske preglede koji će vam pomoći da sačuvate svoje zdravlje, bilo da je reč o opštem pregledu, kontroli, ili specijalističkim pregledima. Tu su i skrining programi, kao i dijagnostika, i još mnogo toga.

Naša ordinacija je pravo mesto za celu porodicu, zato nas posetite i izaberite najbolje za sebe i svoje najdraže.

Hi, How Can We Help You?