• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Januar je mesec borbe protiv raka grlića materice – Proveravajte redovno svoje zdravlje

Januar je mesec borbe protiv raka grlića materice

Januar je mesec borbe protiv raka grlića materice! Rečenica kojom na početku godine zdravstvene ustanove širom sveta skreću pažnju ženama.

Naime, pod sloganom “Stop raku grlića materice” od 2007. godine poslednje nedelje januara obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Cilj sedmodnevne kampanje jesu niz aktivnosti kako bi se podigla svest o važnosti preuzimanja lične odgovornosti za sopstveno zdravlje. Odnosno, ženama se ukazuje koliki značaj imaju redovni lekarski pregledi kada je u pitanju preventiva ove opake bilesti.

Januar je mesec borbe protiv raka grlića materice, pa vas lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov upoznaje sa rizicama njegovog nastanka.

Januar je mesec borbe protiv raka grlića materice, jer je on jedan od glavnih uzročnika smrti kod žena

Statistički podaci pokazuju da je rak grlića materice 4. po učestalosti karcinoma, a po stopi smrtnosti zauzima 2. mesto.

Januar je mesec borbe protiv raka grlića materice

Na žalost, u našoj zemlji je poslednih godina primećen porast broja obolelih. Svake godine se u Srbiji registruje oko 1.300 novoobolelih, što nas svrstava u sam vrh, odmah iza Rumunije, Litvanije i Bugarske. Dok u proseku godišnje 500 žena izgubi bitku sa ovom bolešću, te smo po broju umrlih na neslavnom 3. mestu, iza Rumunije i Moldavije.

Razlog za ovakvo stanje leži u činjenici da se više od polovine slučajeva otkrije u kasnijim fazama. Naročito kod žena između 35. i 44. godine starosti. Tada lečenje ne samo da je agresivnije, već njegov ishod nije izvestan. Zbog ove poražavajuće činjenice januar je mesec posvećen borbi protiv raka grlića materice.

Januar je mesec borbe protiv raka grlića materice – rizik nastanka

Humano papiloma virus spada u najveći faktor rizika za nastanak raka grlića materice. Postoji više od 100 tipova ovog virusa, a najopasniji su 16 i 18. Zatim slede tipovi 33, 35, 39, 52. Dok kondilomi obično nastaju dejstvom virusa tipa 6 i 11 koji imaju nizak nivo onkogenog rizika.

Takođe, i genetska predispozicija je važna za razvoj ove bolesti, kao i loše životne navike. Pušenje, rano stupanje u nezaštićene seksualne odnose, oslabljen imuni sistem, neredovno uzimanje Papanikolau brisa, samo su neki od mogućih uzročnika pojave bolesti.

Simptomi nisu odmah uočljivi

U početnom stadijumu, rak grlića materice ne daje jasne simptome. Karakteristični simptomi su vaginalno krvarenje van menstrualnog ciklusa, bolovi u stomaku, krvarenje nakon polnog odnosa, krv u urinu, neredovna menstruacija. Nije redak slučaj da se javlja i bol u donjem delu leđa, oticanje nogu, gubitak apetita, stalna pospanost i nervoza.

Januar je mesec borbe protiv raka grlića materice

S obzirom da žene signale koje im telo šalje često zanemaruju ginekološki godišnji pregledi su obavezni skrining zdravlja kako bi se na vreme otkrile bilo kakve promene. Jedino u početnom stadijumu rak grlića materice je potpuno izlečiv.

PAPA bris predstavlja pouzdanu, brzu i bezbolnu metodu za utvrđivanje stanja grlića materice. Pored ovog testa, preventivni ginekološki pregled obuhvata i kolposkopiju tj. mikroskopski pregled grlića. A kao dopunske mere vrše se laboratorijske analize kompletne krvne slike i sedimentacije, uzimanje briseva na viruse, bakterije i gljivice. Ukoliko je utvrđena promena detaljnija slika se dobija punch biopsijom grlića materice. Ovom procedurom se uzima mali uzorak tkiva koje se potom šalje na patohistološku analizu.

Januar je mesec borbe protiv raka grlića materice. Zato već sada zakažite pregled i uđite zdravi u novu godinu. Lekarska ordinacija Beograd, Dr Nestorav sa svojim stručnim timom pružiće vam najbolju dijagnostiku.

 

Hi, How Can We Help You?