• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kondilomi ili polne bradavice

Kondilomi

Kondilomi (Condylomata acuminate) predstavljaju benigne tumore površinskih slojeva kože u predelu anusa i genitalija. Zbog toga se nazivaju i polne ili anogenitalne bradavice.

U 90 odsto slučajeva izazivaju ih humani papiloma virusi (HPV) tipa 6 i 11. S obzirom da je ovaj virus glavni uzročnik raka grlića materice, a u poslednje vreme i karcinoma anusa, penisa i glasnih žica, veoma je bitno da se bolest na vreme otkrije.

Lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam otriva kako da prepoznate prve simptome kondiloma.

Kondilomi su najrasprostranjenije seksualno prenosivo oboljenje

Kondilomi pogađaju podjednako i žene i muškarce koji su seksualno aktivni. Mada je primećeno da najviše obolelih ima između 20. i 30. godine starosti, tj. u periodu česte promene partnera. Procenjuje se da je oko 80 odsto ljudi širom sveta zaraženo nekom vrstom polnih bradavica. Mnogi toga nisu ni svesni, jer prenosilac virusa ne mora da ima jasno izražene simptome. Čak i vreme inkubacije može biti do 2 godine.

Uklanjanje kondiloma

Kondilomi se prenose, pre svega, polnim putem. To znači da će 2/3 osoba koje imaju nezaštićeni seksualni kontakt dobiti virus.

Međutim, bolest se može preneti i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom. Zaražene majke mogu prilikom porođaja da prenesu virus na bebu. Na sreću, u većini slučajeva, on ne ostavlja nikakve posledice na novorođenče.

Kondilomi – simptomi

Kondilomi se manifestuju u vidu roze tačkica i plikova koji izgledaju kao bradavice ili, pak, crvenih, roze i belih fleka na koži. Obično su malih dimenzija, od 1 do 5 mm, ali mogu da narastu i potpuno se prošire po genitalnoj ili anusnoj regiji.

Simptomi su isti kod oba pola. Kod muškaraca se ređe javljaju, i to na korenu penisa, kožici, glaviću i unutar anusa, kao i u njegovoj okolini. Dok se kod žena plikovi češće ispoljavaju. Najčešće u spoljašnjem i unutrašnjem predelu vagine, unutar usmina i u anusnoj regiji.

Ponekad se javlja svrab i nelagodnost, što znatno utiče na život pacijenta.

Kako se leče kondilomi?

S obzirom da se kondilomi veoma lako i brzo šire, preventiva je najbolje rešenje. Ona obuhvata kako zaštićen polni odnos, tako i zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i dovoljno sna, jer se HPV virus aktivira kad je organizam najslabiji.

Takođe, godišnji pregledi obavezno obuhvataju i proveru postojanja polnih bradavica. Za žene to je Papanikolau test. Njime se utvrđuju promene na grliću materice, uključujući i humano papiloma virus. Dok se kod muškaraca vrši urološki pregled prilikom koga se posmatra da li postoje ili ne vidljive bradavičaste promene.

Lečenje u stvari podrazumeva skidanje kondiloma. Postoji nekoliko metoda za to. Uglavnom se primenjuje krioterapija (smrzavanje kondiloma), elektrokauterizacija (spaljivanje kondiloma), lasersko uklanjanje, primena tečnih preparata na bazi podofilina, ubrizgavanje interferona. Kod velikih promena obavlja se uklanjanje kondiloma hirurški putem.

Treba imati u vidu da se kondilomi mogu ponovo javiti. Odnosno, virus ostaje u telu “uspavan”, a kao glavni okidači za nove simptome smatraju se stres i pad imuniteta.

Lekarska ordinacija Beograd, Dr Nestorov ima stručni tim za uklanjanje kondiloma. Nemojte čekati da se virus proširi, javite se čim primetite prve promene na koži.

 

Hi, How Can We Help You?