• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Skidanje kondiloma

Skidanje kondiloma zavisi od njihove vrste, mesta na kojem se nalaze, kao i od godina starosti pacijenta.

Kondilomi spadaju u grupu virusnih tj.polnih bradavica.

Mnogi ljudi su se u životu sreli sa problemom bradavica. Mogu se pojaviti bilo kada i bilo gde na telu, a pogoduju im, pre svega, topla i vlažna mesta. Ne samo da imaju tendenciju vraćanja, već mogu biti i bolne, te skidanje virusnih bradavica nikako ne trebate odlagati.

Skidanje virusnih bradavica zavisi od njihove vrste

Postoji nekoliko vrsta ove kožne infekcije, a u skladu sa tim se sprovodi i skidanje virusnih bradavica.

Obične bradavice podsećaju na male čvorove sa grubom površinom, a veličina varira od nekoliko milimetra do jednog centimetra. Javljaju se na prstima, laktovima, kolenima, tabanima i ispod noktiju.

Mladalačke bradavice se javljaju kod dece. Ravnog su oblika, žuto-smeđe boje i glatke površine. Kako se prenose dodirom, mogu se pojaviti i na licu.

Končaste bradavice su uske su, dugačke i obično se pojavljuju na vratu, usnama, očnim kapcima i na drugim delovima lica. Češće su kod muškaraca, jer ih prenose brijanjem.

Skidanje kondiloma

Polne bradavice (kondilomi) su šiljastog, izduženog oblika, mekane teksture i neravne površine.

Kondilomi spadaju u grupu visoko zaraznih bolesti

Kondilomi su najčešće virusno oboljenje, koje je izazvano HPV – humano papilloma virusima 6, 11, 16, 18, 31, 32, 33 i 35. Nastaje u predelu polnih organa i anusa, a mogu se proširiti i na unutrašnje delove ovih organa.

Vrlo lako se prenose polnim putem. Vreme inkubacije je od 2 do 6 meseci.

Kondilomi dovode do opasnih bolesti, pa je skidanje kondiloma obavezno

Žene su naročito podložne pojavi genitalnih bradavica. Osim polnim putem, kod njih se mogu preneti u unutrašnji deo organa korišćenjem tampona za vreme menstruacije. Prenos virusa sa zaražene majke na fetus je takođe moguć.

Nelečeni HPV virus kod žena dovodi do promena na vratu materice, koje kasnije mogu da izazovu rak materice. Zbog toga je prevencija i svest o ovom virusu veoma bitna, kao i redovni lekarski pregledi koje svaka žena treba u toku godine da obavi.

Jedino tim putem bolest se može otkriti u ranoj fazi, pa je izlečenje uspešnije.

Skidanje kondiloma – različiti načini

Skidanje kondiloma se obavlja na više načina, u zavisnosti od njihove veličine i lokacije.

Uglavnom se primenjuje elektrokauterizacija (spaljivanje kondiloma), krioterapija (zaleđivanje kondiloma), lasersko uklanjanje i lečenje lekovima.

Svako lečenje je individualno, pa je i period terapije različit.

Imajte u vidu da jednom kada obolite od HPV virusa, on zauvek ostaje u vašem telu. To znači da skidanje virusnih bradavica ne otklanja potpuno problem. Jer, virus ostaje uspavan i može se pojaviti ponovo najčešće usled stresa ili slabljenja imunog sistema.

Skidanje kondiloma

Od maja meseca u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov je dostupna nova usluga – uklanjanje kondiloma.

Proces se vrši elektrokauterom (elektronožem) u lokalnoj anesteziji. Po želji pacijenta može se obaviti i u kratkotrajnoj opštoj anesteziji.

 

Hi, How Can We Help You?