• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Lekarski pregledi koje svaka žena mora da uradi u toku godine

Lekarski pregledi

Lekarski pregledi su najbolji način da sačuvate svoje zdravlje.

Mnoge žene se trude da vode zdrav život – redovno vežbaju, dobro upravljaju stresnim situacijama i pravilno se hrane. U ove, zdrave, navike spadaju i lekarski pregledi.

Skrining zdravlja je jedini način da se bolest rano otkrije, a samim tim i mogućnost izlečenja je veća.

Lekarski pregledi

Tokom života, sa prelaskom iz tinejdžerskog u odraslo, a kasnije i u pozno doba, lekarski pregledi se menjaju. Ipak, postoje obavezni koje svaka žena mora da uradi u toku godine.

Lekarska ordinacija Dr Nestorov vam skreće pažnju o kojim pregledima je reč.

Lekarski pregledi jajnika

Karcinom jajnika je jedna od najpodmuklijih bolesti. Brzo se razvija, a bol se javlja tek u kasnijoj fazi. Statistika pokazuje da je u našoj zemlji broj žena obolelih od ove opake bolesti iznad proseka, pa je potrebna bolja informisanost i značaj prevencije.

Zato, redovni kontrolni pregledi moraju da obuhvate i ultrazvuk jajnika. Njime je omogućena provera veličine i izgleda jajnika, pojava cisti i svih drugih nepravilnosti.

Lekarski pregledi

Preporučuje se jednom godišnje. Ukoliko dođe do izostanka menstruacije ili kod obilnih, bolnih i neredovnih krvarenja ginekološki ultrazvuk se obavlja češće.

Pregled mladeža

Trend solarijuma i velikog izlaganja suncu tokom leta kako bi se dobio preplanuli ten, izazvao je povećanje stopa raka kože kod mlađih žena. Tako se broj žena do 40 godina starosti koje boluju od ove opake bolesti udvostručio u poslednje 3 decenije.

Osim prevencije prilikom sunčanja, potreban je i godišnji pregled kod dermatologa.

Lekarski pregledi

Preporuka je da osobe koje imaju veliki broj mladeža, kao i one u čijoj je porodici bilo obolelih od melanoma, obavezno jednom godišnje dolaze na kontrolu. Pojedinačne sumnjive promene neophodno je pratiti i u kraćim vremenskim razmacima.

Ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojki, u kombinaciji sa mamografijom i onkološkim pregledom, predstavlja prevenciju za otkrivanje tumora u najranijoj fazi.

Ultrazvuk je posebno preporučljiv kod mlađih žena, kod kojih je tkivo dojki gušće, kao i kod onih koje imaju ugrađene silikonske implante. U takvim slučajevima mamograf ne može dati precizne rezultate!

Lekarski pregledi štitne žlezde

Štitna žlezda utiče na naš metabolizam. Ako je ona previše aktivna, dolazi do hipertireoze, odnosno do ubrzanog metabolizma. Simptomi uključuju nesanicu, gubitak težine i prekomerni puls. U slučaju da štitna žlezda sporije radi, metabolizam je usporen i javlja se hipotireoza. Ovo dovodi do umora, konstipacije i povećanja telesne težine.

Lekarski pregledi

Zbog uticaja hormona, žene imaju veći faktor za pojavu bolesti štitnjače, te je obavezan ultrazvuk vrata.

Kolonoskopija

S godinama, rizici za pojavu određenih bolesti se povećavaju. U tu grupu spada i rak debelog creva. Stručnjaci ističu da je u čak 90 odsto slučajeva izlečiv ako se otkrije na vreme.

Lekari preporučuju da žene prvi kolonoskopski pregled obave u 50. godini života. Na taj način je moguće na vreme ustanoviti prekancerogene promene i polipe koji obično ne izazivaju nikakve tegobe.

Osobe kod kojih je u porodičnoj istoriji zabeležena pojava raka ili polipa moraju da budu veoma obazrive i da na vreme izvrše ovaj lekarski pregled.

Kolonoskopija je u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov na promotivnom popustu!

Lekarski pregledi srca

Svaka treća žena u razvijenim zemljama umire od bolesti srca i krvnih sudova.

Kao i u većini slučajeva, pripadnice lepšeg pola u našoj zemlji nedovoljno vode računa o stanju zdravlja srca i javljaju se kardiologu tek kada se pojave simptomi i znakovi oboljenja.

Žene su izloženije stresu od muškaraca, pa je opasnost od srčanog udara veća. Čak 46 odsto žena ostaje trajno onesposobljeno za normalne aktivnosti nakon srčanog udara. Takođe, češći je i smrtni ishod u prvoj godini.

Imajući sve ovo u vidu sistematski kardiološki pregled treba obaviti već u 35. godini života.

Lekarska ordinacija Dr Nestorov ima dugodišnje iskustvo u svim vidovima prevencije i eventualnih lečenja. Pozovite nas i zakažite na vreme sve potrebne preglede.

 

Hi, How Can We Help You?