• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ultrazvuk dojke i njegove prednosti

ultrazvuk dojke

Ultrazvuk dojke predstavlja savremen i potpuno neškodljiv dijagnostički metod.

Tokom svog rada koristi ultrazvučne talase, kojima prikazuje sliku grudi, uključujući i područje do grudnog koša, koje se ne može videti mamografom.

ultrazvuk dojke

Veoma bitan podatak je da ultrazvuk ne koristi rentgenske zrake koji su potencijalno opasni za zdravlje čoveka, te ga slobodno mogu koristiti i žene u toku trudnoće.

Ultrazvučna dijagnostika ne zamenjuje potrebu za mamografom, ali se veoma čestoko koristi kao dopuna za potvrđivanje pojedinih nalaza.

Ultrazvučni aparat se sastoji se od malog uređaja – transduktora, koji ultrazvučne talase pretvara u sliku koju vidimo na monitoru.

Ultrazvuk dojke i zašto ga je poterbno uraditi

Ultrazvuk dojke se najčešće radi kao dopuna drugih dijagnostičkih metoda poput mamografa i magnetne rezonance.

Vrlo precizno pruža uvid u deo tkiva koji se mamografijom ne može uočiti.

Žene se često pitaju zbog čega je neophodno uraditi ultrazvučni pregled dojki, i mi vam navodimo neke od razloga:

ultrazvuk dojke

Siptomi poput bola u grudima, oticanja i crvenila, usled pojave čvorića koje uočimo fizičkim pregledom dojke, provere abnormalnih rezultata mamografije, porodične istorije raka dojki… su samo neki od razloga da se na vreme obratite svom lekaru.

Ultrazvuk je posebno preporučljiv kod mlađih žena, kod kojih je tkivo dojki gušće, kao i kod onih koje imaju ugrađene silikonske implante. U takvim slučajevima mamograf ne može dati precizne rezultate!

Kako se pripremiti za ultrazvuk dojke

Za ovu vrstu pregleda nije potrebna nikakva dodatna priprema. Poželjno je da obučete garderobu koju ćete lako skinuti, da legnete i opustite se.

Prethodni razgovor sa specijalistom je sastavni deo pregleda koji praktikuje lekarska ordinacija Dr Nestorov. Neophodno je da iznesete svoje simptome, brige i razloge dolaska. Uvidom u prethodnu istoriju bolesti lekar će predložiti koje analize je potrebno uraditi, kako bi se uspostavila što preciznija dijagnoza.

Jedina moguća neprijatnost tokom pregleda može biti gel koji se nanosi zbog lakšeg kretanja transduktora preko vaših dojki.

ultrazvuk dojke

Ultrazvučni pregled dojki traje između 15-30 mimuta.

Ultrazvuk dojke – rizici i rezultati pregleda

Rizici ne postoje, jer ultrazvuk koristi talase koji su potpuno neškodljivi za ljudski organizam. Radiolog će u toku pregleda komentarisati nalaze ali ćete konačne rezultate dobiti u roku 1-3 dana.

Od kako je ultrazvuk počeo da se koristi u dijagnostici, lekari sa velikom sigurnošću mogu potvrditi ili odagnati sumnje za pojedina oboljenja.

Ultrazvuk dojke se nekada koristi umesto mamografa kod žena mlađih od 30 godina, kao i kod trudnica, jer ne postoji opasnost od zračenja. Veoma je preporučljiv  kod mladih devojaka sa porodičnom istorijom raka dojke.

ultrazvuk dojke

Ultrazvuk međutim ne može zameniti mamograf, ali predstavlja dobru dopunu i služi za proveru rezultata  vidljivih mamografijom.

Lekarska ordinacija Dr Nestorov poseduje ultrazvučnu dijagnostiku najnovije generacije. U prijatnoj atmosferi i po povoljnim cenama možete proveriti svoje zdravlje i odagnati eventualne sumnje.

Čuvajte svoje zdravlje na vreme, jer ono je najveće bogatstvo koje imamo!

Hi, How Can We Help You?