• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kolor dopler krvnih sudova i njegov značaj

kolor dopler krvnih sudova

Kolor dopler krvnih sudova predstavlja savremen metod koji omogućava rano otkrivanje patoloških promena  krvnih sudova.

Predstavlja najpouzdaniji bezbolni, neinvazivan prikaz protoka krvi kroz krvni sud i analizira stanje krvnog suda, kao i eventualne probleme koji mogu uputiti na poremećaj protoka, prisustvo naslaga i suženje krvnih sudova.

Kolor dopler krvnih sudova i njegov razvoj

Poslednje dve decenije došlo je do značajnog razvoja neuronauka koji su omogućile bolje razumevenja i lečenje mnogih neuroloških oboljenja. Pre svega, ova oblast veliku zahvalnost duguje austrijskom matematičaru i fizičaru Kristijanu Dopleru.

Čuveni naučnik je razvio hipotezu pod nazivom Doplerov efekat koja pored medicine ima široku primenu u astronomiji, za merenje temperature, kod pojedinih vrsta radara i u drugim oblastima.

Kolor dopler krvnih sudova je osnova savremene medicine

kolor dopler krvnih sudova

Mnoge grane medicine poput kardiologije, angiologije, vaskularne hirurgije, neurohirurgije, gastroenterologije, urologije, ginekologije, ortopedije, medicine rada, oftalmologije, plastične i maksilofacijalne hirurgije svakodnevno primenjuju ovu dijagnostiku.

Naime, savremeni ultrazvučni aparati na osnovu kombinacije slike i Doplerovog efekta pružaju prikaz krvnog suda u poprečnom ili uzdužnom preseku i analiziraju brzinu protoka čime se dobija kompletan uvid o pregledanom krvnom sudu.

Kolor dopler krvnih sudova i njegove prednosti

Osnovna prednost kolor doplera u odnosu na druge dijagnostičke metode jeste njegova neinvazivnost, tj. ova metoda ne oštećuje krvne sudove i tkiva kroz koja prolazi ultrazvučni talas.

Ova vrsta  dijagnostike je dostupna svim pacijentima i bez ikakvog rizika može se više puta primenjivati.

Kolor dopler krvnih sudova je pouzdana dijagnostička metoda

kolor dopler krvnih sudova

Kolor dopler krvnih sudova je najbrži način otkrivanja suženje krvnog suda. Ovakav krvni sud onemogućava dotok krvi u mozak i može dovesti do moždanog udara.

Kod manjih suženja, postoji opasnost od pojave moždanog udara, u slučaju kada se deo nestabilnih naslaga odvoji i putem krvne struje stigni u manji krvni sud u glavi i zapuše ga.

Kolor dopler krvnih sudova omogućava ispitivanje stanje i protočnosti velikih krvih sudova vrata .

Krvni sudovi vrata snabdevaju mozak krvlju, a takođe i neposredno krvne sudove mozga. Na ovaj način, pored sprečavanja mogućeg moždanog udara, može se utvrditi tačno stanje pacijenata koji pate od čestih glavobolja, migrene, vrtoglavica i osećaja nesigurnosti.

Kolor dopler krvnih sudova i faktori rizika za oboljenja

Posebnu oblast predstavljaju stanja u kojima se skoro redovno nailazi na jako izmenjene i obolele krvne sudove.

kolor dopler krvnih sudova

Ovakva stanja se javljaju  kod  prekomernih vrednosti holesterola i triglicerida u krvi kao i kod osoba koje su dugogodišnji dijabetičari.

Dopler krvnih sudova jedne regije se posebno koristi za pregled krvnih sudova nogu prilikom proširenih vena, kao i za prepremu operacije vena i postoperativno praćenje

. Ova dijagnostika se primenjuje i na regiju ruku usled raznih otoka, povreda i promena u boji kože.

Primenom kolor dopler metode u ginekologiji mogu se otkriti različite promene na mišićnom sloju materice.

Lako se uočavaju sve  promene na sluznici materice , ciste ili tumori jajnika, kao i razlika između dobroćudnih i zloćudnih tumora.

Kome se preporučuje kolor dopler krvnih sudova?

Brz način života, stres kao i nezdrave navike dovode da bržeg starenja krvnih sudova. Dopler krvnih sudova jedne regije se baš zato preporučuje kako starijim licima, tako i mlađima koji imaju određene faktore rizika.

 

U rizičnu grupu spadaju pacijenti koji imaju povišen krvni pritisak, naročito onaj varirajući, jer je visok krvni pritisak  čest razlog za nastajenje šloga.

Pacijenti sa oboljenjima arterijskih krvnih sudova donjih ili gornjih ekstremiteta, takođe spadaju u grupu ljudi sa visokim stepenom rizika.

Osobe kojima je već dijagnostifikovana neka bolest srca, kao i dugogodišnji dijabetičari su takođe visokorizični.  Kolor dopler je jedna od polaznih tačaka za uspostavljanje konačne dijagnoze i prepisivanje adekvatne terapije.

kolor dopler krvnih sudova

Ne treba zanemariti ni genetsku komponentu kod pacijenata čiji su najbliži srodnici oboleli od srčanih i bolesti krvnih sudova.

Poslednja ispitivanja su pokazala da pušači predstavljaju jednu od najrizičnijih grupa za nastajanje promena na krvnim sudovima.

Lekarska ordinacija Dr Nestorov  poseduje kolor doplere nejnovije generacije. Lekari specijalisti i prijatna atmosfera doprineće da se osećate relaksirano i opušteno. Naš cilj je prevencija i očuvanje vašeg zdravlja, i zato smo tu uvek u službi svojih pacijenata.

 

Hi, How Can We Help You?