• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kolor dopler krvnih sudova vrata

Kolor dopler krvnih sudova vrata

Kolor dopler krvnih sudova vrata predstavlja bezbolnu, neinvazivnu ultrazvučnu metodu kojom se vrši pregled arterijskih i venskih krvnih sudova u vratu. Ujedno, meri se protok krvi kroz njih pomoću Dopplerovog efekta. Na taj način se mogu utvrditi promene u brzini protoka krvi. Samim tim i kvalitet krvnih sudova kao i količina krvi koja stiže do mozga.

S obzirom da karotidne arterije imaju glavnu ulogu u snabdevanju mozga krvlju procedura se često naziva i „dopler karotidnih arterija“.

Zašto se izvodi kolor dopler krvnih sudova vrata?

Kolor dopler omogućava detaljni prikaz morfoloških karakteristika krvnih sudova u vratu. On uključuje velike arterije vrata – zajedničke, unutrašnje i spoljašnje karotidne arterije, vertebralne arterije i arterije subklavije.

Pruža uvid i u strukturu zida arterije i procenu debljine. Zatim, obezbeđuje utvrđivanje prisustva, lokalizacije, veličine i građe plaka u arterijama. Zahvaljujući tome moguće je otkriti aterosklerozu u najranijoj fazi.

Kolor dopler krvnih sudova vrata

Ateroskleroza je progresivno oboljenje. To znači da se vremenom sadržaj plaka povećava tako da dolazi do suženja (stenoze) lumena arterije. Krajnja posledica toga je nastanak tromba, koji može da izazove srčani ili moždani udar.

Srećom, ove ozbiljne posledice se mogu sprečiti ultrazvučnim pregledom vrata sa kolor dopler efektom.

Kolor dopler krvnih sudova vrata omogućava i dijagnostifikovanje i disekciju cervikocefaličnih arterija, aneurizme krvnog suda (patološko proširenje), kao i arterio-vensku malformacije.

Indikacije za pregled

Kolor dopler krvnih sudova vrata treba obaviti ukoliko postoji slabost ili trnjenje ruku ili nogu, izražene vrtoglavice, česte glavobolje. Neophodan je i kod naglih poremećaje vida, poremećaja koncentracije i pamćenja.

Pregled je obavezan kod pacijenata koji su doživeli moždani udar ili prolazni ishemijski napad. Predstavlja značajnu proceduru za praćenje oporavka nakon operaciju sužene arterije. Takođe, važan je deo pripreme za stent u karotidnoj arteriji i za ugradnju bajpasa.

Dopler krvnih sudova vrata se preporučuje osobama sa povišenim nivoom holesterola u krvi, povišenim krvnim pritiskom, dijabetičarima, kao i onima u čijim porodicama postoje već registrovana kardiovaskularna oboljenja.

Kako se izvodi kolor dopler krvnih sudova vrata?

Pregled se izvodi u ležećem položaju na leđima. Potrebno je osloboditi vrat od garderobe i nakita, jer se kolor dopler ultrazvučni pregled obavlja direktno na koži.

Lekar će najpre na ultrazvučnu sondu naneti specijalni gel koji ima zadatak da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde. Zatim se sonda prevlači preko posmatrane regije.

Sonda šalje i prima ultrazvučne talase, dok Doplerov efekat meri zvučne talase, omogućavajući posmatranje promene tona između zvučnih talasa. Na ekranu se pojavljuje prikaz u realnom vremenu.

Nakon pregleda pacijent dobija objašnjenje i pisani izveštaj. Na osnovu dobijenih rezultata određuje se sledeća kontrola. Kako je u pitanju potpuno bezbedna procedura, ne postoji ograničenje u intenzitetu ponavljanja, tj. u periodu između 2 pregleda.

Kolor dopler krvnih sudova vrata ne zahteva nikakvu pripremu, a odmah posle pregleda pacijent se može vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Kolor dopler krvnih sudova vrata

Ultrazvučni pregled sa kolor doplerom krvnih sudova vrata možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti da nas pozovete u toku radnog vremena na raspolaganju vam je online zakazivanje pregleda.

Hi, How Can We Help You?