• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Dopler krvnih sudova ruku

Dopler krvnih sudova ruku

Dopler krvnih sudova ruku predstavlja neinvazivnu, bezbolnu dijagnostičku metodu koja za cilj ima merenje protoka krvi kroz krvne sudove gornjih ekstremiteta. Njome se ispituju arterije i vene ramenog pojasa, nadlaktice i podlaktice.

Zasniva se na kombinaciji ultrazvučnih talasa i tzv. Doplerovog efekta tako da daje prikaz posmatranog krvnog suda u poprečnom ili uzdužnom preseku. Analizira brzinu protoka u realnom vremenu. Na taj način se dobija jasni uvid u kompletno stanje krvnog suda, uključujući i prisustvo venskih malformacija i prisustvo varikoziteta i trombotskih procesa.

S obzirom da je ruka najpokretljiviji deo tela, koji ima visokodiferencirane funkcije, veoma je važno na vreme otkriti promene u strukturi i funkciji njenih krvnih sudova.

Kada je neophodan dopler krvnih sudova ruku?

Dopler krvnih sudova ruku ima važnu ulogu u otkrivanju proširenja ili suženja krvnih sudova, zapaljenja krvnih sudova i tromba u krvnim sudovima.

Dopler krvnih sudova ruku

Pregled je neophodan kod postojanja otoka na rukama, dugotrajnih bolova, promena u boji kože u vidu crvenila duž venskog toka ruke, trnjenja ruku. U indikacije spadaju i povrede ruke praćene otokom, poremećaji cirkulacije, tj. hladne ruke, odsustvo pulsa na jednoj ruci, kao i sumnja na koarktaciju aorte.

Dopler krvnih sudova ruku se vrši u sklopu kontrole kod pacijenata koji su imali intervencije na krvnim sudovima, kojima je ugrađen pace-maker. Zatim, kod pacijenata koji su imali plasiran centralni venski kateter. Takođe, nakon lečenja zračnom terapijom raka dojke i tumora grudnog koša.

Preporučuje se kao preventivni pregled ljudima koji spadaju u rizičnu grupu. Pre svega, onima koji boluju od dijabetese, povišenog krvnog pritiska i arteroskleroze, ali i pušačima i gojaznima.

Kako se izvodi dopler krvnih sudova ruku?

Kolor dopler krvnih sudova ruku se izvodi u ležećem položaju sa rukama opruženim pored tela. Mada u određenim segmentima pregleda neophodno je ruku postaviti u drugi položaj, prema savetu lekara.

Pre početka pregleda duž krvnih sudova ruku nanosi se specijalni gel koji obezbeđuje bolje prijanjanje sonde ultrazvučnog aparata. Na ovaj način, eliminiše vazduh između kože i sonde. Samim tim doprinosi stvaranju što boljeg prikaza.

Pomoću ultrazvučne sonde u ruku se šalju zvučni talasi koji se odbijaju od krvnih zrnaca u krvnim sudovima i vraćaju u sondu. Doplerov efekat meri zvučne talase tako da omogućava posmatranje promene tona (niskih ili visokih zvukova) između zvučnih talasa. Ovi talasi se šalju u ruke i onih koji se vraćaju kako bi se utvrdio pravac protoka krvi i brzina kretanja krvi.

Preciznost ove procedure je viša od 90 odsto. Opravdano se smatra Zlatnim standardom u pravovremenom otkrivanju oboljenja i sprečavanju razvoja komplikacija.

Da li je potrebna priprema?

Za dopler krvnih sudova ruku nije potrebna nikakva priprema. Odmah nakon pregleda pacijent dobija rezultate i može se vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Pregled se obavlja primenom ultrazvučnih talasi nema rizika od zračenja. Ne postoji ograničenje u pogledu učestalosti izvođenja, kao i godina starosti.

Dopler krvnih sudova ruku

Ultrazvučni pregled sa kolor doplerom krvnih sudova ruku, kao i pregled vaskularnog hirurga možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Ukoliko niste u mogućnosti da nas pozovete u toku radnog vremena na raspolaganju vam je online zakazivanje pregleda.

Hi, How Can We Help You?