• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Ergometrija – Test opterećenja

Ergometrija

Ergometrija, tj. test opterećenja srca predstavlja neinvazivnu dijagnostičku metodu kojom se utvrđuje uticaj fizičkog opterećenja na srčani rad.

Srce je mišićni organ koji ima zadatak da pumpa krv kroz čitav organizam. Na taj način snabdeva svaki organ potrebnom količinom krvi tako da funkcionisanje čitavog organizma zavisi, upravo, od njega.

Nažalost, bolesti srca su čest problem savremenog čoveka. Istraživanja pokazuju da su ona vodeći uzrok smrtnosti u svetu. Tačnije, dnevno umre u proseku 47.000 ljudi, što godišnje iznosi oko 17,5 miliona nestalih života.

Situacija ništa nije bolja ni u našoj zemlji. Od posledica bolesti srca na godišnjem nivou umre više od 55.000 stanovnika, te se Srbija našla na neslavnom 3. mestu, odmah posle Rusije i Ukrajine.

S obzirom da se poremećaji srčanog ritma teže otkrivaju u stanju mirovanja, jer nije povećana potreba za kiseonikom, ergometrija je najsigurniji način da se otkrije bilo kakva nepravilnost u radu srca.

Indikacije za test opterećenja srca

Koronarna bolest srca se dijagnostifikuje pomoću testa opterećanja. On je nezaobilazan postupak i za praćenje toka bolesti i uspešnosti primenjene terapije.

Pored pacijenata sa simptomima koji ukazuju na prisustvo koronarne bolesti, ergometrija je značajna i kod osoba koje ne pokazuju znake oboljenja, ali se nalaze u rizičnoj grupi. Tu, pre svega, spadaju pušači, dijabetičari, kao i osobe u čijoj porodičnoj istoriji je već registrovana bolest. Takođe, hipertenzija i povišene masnoće u krvi su faktori koji mogu da stvore srčane tegobe.

Test opterećenja srca je obavezan kod pojedinih zanimanja, kao što su piloti, vatrogasci, policajci, profesionalni sportisti. Mada se preporučuje i potpuno zdravim osobama starijim od 50 godina koji planiraju da u svoj životni ritam uvedu dinamičnije vežbe.

Kako se izvodi ergometrija?

Pre početka testiranja meri se visina, težina i određuje BMI indeks pacijenta. Zatim se meri pritisak i puls u stanju mirovanja. Na osnovu dobijenih parametara kompjuterski se određuje napor kome će se pacijent izlagati. Što znači da je svako testiranje individualnog karaktera.

Ergometrija

Da bi se pratila električna aktivnost srca, vrednost krvnog pritiska, broj otkucaja srca u minuti i disanje neophodno je da se postave EKG kablovi i teleadaptera. Tek onda pacijent staje na pokretnu traku ili sobni bicikl i izlaže se predviđenom naporu.

Na svaka 3 minuta rad trake ili bicikla se ubrzava, a nagib se povećava za 2 odsto. Samim tim se i napor povećava. Kada se postigne predviđena srčana frekvenca, odnosno određeni broj otkucaja srca u munutu uređaj usporava i nagib se vraća u normalnu poziciju.

Ergometrija je potpuno bezbedna metoda. Celokupna procedura se vrši pod strogim nadzorom kardiologa i medicinske sestre. U slučaju da se javi bol u grudima, lupanje srca, prevelik zamor ili vrtoglavica, testiranje se prekida.

Rezultati su odmah dostupni, a nakon testa se radi ultrazvuk srca koji treba da ukaže na nepravilnosti u radu srca pri izlaganju fizičkom naporu.

Da li je potrebna priprema za ergometriju?

Da bi se dobili realni parametri potrebno je izbegavati cigarete, kafu i gazirane napitke na dan testiranja, a lagani obrok je najbolje uneti 2 do 3 sata pre merenja.

Osobe koje koriste beta blokatore ne smeju da ih uzimaju veče pre i na dan pregleda, dok je sva ostala terapija, naročito za krvni pritisak, obavezna.

Nemojte da zaboravite da dođete u udobnoj sportskoj obući na testiranje.

Ergometrija

Lekarska ordinacija Dr Nestorov u svom timu ima vrhunske kardiologe koji će postaviti tačnu i pravovremenu dijagnozu.

Hi, How Can We Help You?