• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kako da prepoznate rak pankreasa?

Rak pankreasa

Rak pankreasa je veliki problem savremenog doba.

Pankreas je žlezda koja se nalazi iza želuca, u blizini dvanaestopalačnog creva. Od vitalnog je značaja za funkcionisanje organizma, jer ima važnu ulogu u digestivnom sistemu.

Gušterača, kako se popularno naziva, luči alkalni sok, koji je bogat enzimima za varenje. Što znači da učestvuje u procesu varenja. Sa druge strane njen endokrini deo sintetiše insulin u krvotoku tako da pomaže u regulaciji koncentracije šećera u krvi.

Baš kao i svi organi, tako je i pankreas podložan promenama, od kojih neke mogu da dovedu do opakih bolesti. Najopasnija među njima je karcinom.

Istraživanja pokazuju da od njega oboljevaju najčešće osobe starije od 60 godina, mada se može javiti i kod mlađih generacija. Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u našoj zemlji nalazi se na 7. mestu kao uzrok smrti u odnosu na sve karcinome. Problem dodatno zabrinjava činjenica da su prognoze za ozdravljenje veoma loše, zbog čega se naziva “tihim ubicom”.

S obzirom da se u uznapredovalim fazama vreme preživljavanja meri mesecima lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam otkriva kako da prepoznate rak pankreasa.

Zašto nastaje rak pankreasa?

Iako su godine starosti važne, postoji niz faktora koji utiču na pojavu. Genetika je vodeća, jer je primećeno da veću opasnost od oboljevanja imaju ljudi sa porodičnom istorijom bolesti.

Rak pankreasa

Način života, takođe, može biti presudan. To, pre svega, podrazumeva lošu ishranu, tj. konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina, kao i namirnica koje sadrže zasićene masne kiseline i fruktozu. Gojaznost i nedovoljna fizička aktivnost povećavaju rizik od razvoja raka pankreasa, dok je u 25 odsto slučajeva izazvan prekomernom upotrebom duvana ili alkoholnih pića.

Pojedine bolesti, kao što su dijabetes i pankreatitis, se svrstavaju u pokretače problema.

Koji su simptomi raka pankreasa?

Rak pankreasa je podmukla bolest, jer se u početku razvija gotovo neprimetno. Često prođu meseci pre nego što se postavi jasna dijagnoza.

Bol u gornjem delu abdomena koji se širi ka leđima je karakteristični znak. Obično se javlja noću ili posle obroka i različitog je intenziteta – od blagog do veoma jakog, neizdržljivog. Bol prate mučnina, povraćanje i temperatura.

Rak pankreasa dovodi do promena u mokraći i stolici. Odnosno, urin postaje taman, boje piva, a stolica dobija svetlu prebojenost. Mogu se javiti i svrab, promene na koži u vidu žute boje kao kod žutice. Zatim, hronični umor, kao i nagli gubitak apetita, a sa njim i gubitak telesne težine.

Tromb je još jedan znak raka pankreasa, posebno kada ne postoje drugi razlozi za njegovu iznenadnu pojavu.

Kako se dijagnostifikuje rak pankreasa?

U slučaju postojanja navedenih simptoma rade se laboratorijske analize, ultrazvučni pregled abdomena i pregled krvnih sudova abdomena.

Za dalju dijagnostiku neophodni su tumor markeri, koji se koriste i kasnije za praćenje toka bolesti i uspeha terapije.

Lečenje se zasniva na hirurškoj intervenciji. Međutim, tumor je moguće odstraniti u potpunosti samo kod 15 odsto pacijenata, te se za poboljšanje preživljavanja primenjuju i hemoterapija i radioterapija.

Rak pankreasa

Prevencija je najbolji način očuvanja zdravlja, zato još danas zakažite detaljni skrining zdravlja u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?