• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Klaster glavobolje – Kako se nositi sa simptomima?

Klaster glavobolje

Klaster glavobolje su jedne od najtežih vrsta primarnih glavobolja. Za razliku od migrena, koje pogađaju 12 odsto populacije, nisu toliko česte. Istraživanja su pokazala da od njih pati jedna od 1.000 osoba u svetu. Pri čemu su 5 puta učestalije među muškarcima.

Bez obzira na retkost bol koji one izazivaju je toliko intenzivan, da ga ne treba zanemariti. Mnogi ga opisuju kao neizdržljiv, a žene često porede sa bolom pri porođaju.

S obzirom da je jesen period kada se klaster glavobolje javljaju u najvećoj meri lekarska ordinacija Beograd, Dr Nestorov vam skreće pažnju kako na vreme da ih prepoznate.

Klaster glavobolje se dele u 2 grupe

Baš kao tenziona glavobolja, tako i klaster može biti povremena i hronična.

Epizodične, tj. povremene predstavljaju serije napada koje traju 6 do 12 nedelja. Mada mogu i znatno kraće, oko 2 nedelje, ali i duže – čak 6 meseci. Ova vrsta je češća od hronične i karakteriše je pojava gotovo u isto doba svake godine.

Klaster glavobolje

Hronične klaster glavobolje se javljaju skoro svakog dana, iz godine u godinu, bez pauze i gotovo u isti sat. Obično je to noću, odnosno jedan do dva sata nakon odlaska u krevet. Bol počinje naglo, tako i prestaje, a osoba se oseća veoma iscrpljeno. Srećom, veoma su retke. Svaki deseti registrovani slučaj klaster glavobolje ima hronični oblik.

Utvrđeno je da klaster glavobolja nastaje stimulacijom dela mozga koji upravlja psihološkim funkcijama, te pušenje, alkohol, supstance jakog mirisa poput benzina, isparenja boje, parfema, belila ili rastvarača mogu da je pokrenutu. U pojedinim situacijama jaka telesna aktivnost i nagli skok temperature uzrokuju pojavu bola.

Kako se manifestuju klaster glavobolje?

Klaster glavobolja se najčešće javlja između 20. i 40. godine života, da bi se starenjem periodi između epizoda produžavali. Prepoznaje se po jakom bolu koji se opisuje kao probadajuć ili bol koji prži. Javlja se oko, iza ili iznad očiju i to na jednoj strani glavi, dok druga strana nije bolna.

Bol se razvija brzo i za 5 do 10 minuta dostiže svoju punu snagu. Najčešće traje 30 do 60 minuta, ali nije isključeno i da ne menja svoj intenzitet puna 3 sata. Glavobolja se ciklično ponavlja, a može se javiti i do 8 puta dnevno, pa odatle njen naziv.

Vodeći simptom prati suzenje i crvenilo očiju, pojavljivanje otoka oko očiju, crvenilo, zapušen nos ili curenje iz nosa. Takođe, primetno je prekomerno znojenje jedne strane lica, bleda koža ili crvenilo na licu, kao i sužene zenice.

I dok kod se migrene javlja potreba za ležanjem u zamračenoj prostoriji, napad klaster glavobolje izaziva nemir, te osoba ne može mirno da sedi, već uglavnom hoda unaokolo ili se klati napred nazad.

Kada treba posetiti lekara?

Da bi se postavila tačna dijagnoza potrebno je da se javite lekaru čim se bol pojavi. Na taj način on će moći, na osnovu jasnih simptoma, da isključi druge poremećaje.

Lečenje klaster glavobolje obuhvata infuzionu terapiju koja sadrži male doze analgetika i lekova za ishranu nerava. Nakon toga se uvode blagi analgetici u kombinaciji sa tzv. stabilizatorima nerava za sprečavanje ponovnih napada glavobolje.

Klaster glavobolje

Kako klaster glavobolje svoju punu snagu dostižu vrlo brzo, nemojte da čekate da se bol razvije, već odmah posetite lekarsku ordinaciju Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?