• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Hlamidija – Simptomi i lečenje

Hlamidija

Hlamidija je polna bolest. U ovu grupu spadaju i infekcije oka, disajnih puteva, pluća i urogenitalnog trakta, a uzrokoju ih neke od bakterijskih tipova hlamidije.

U pitanju je široko rasprostranjeno oboljenje. Procenjuje se da je u svetu hlamidijom inficirano oko 700 miliona ljudi, pri čemu se godišnje registruje približno 50 miliona novih slučajeva.

Nažalost, hlamidija je u velikoj meri prisutna i među stanovnicima naše zemlje. Prema statistčkim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” za godinu dana je zabeleženo 900 novoinficiranih. Što je svrstava na visoko drugo mesto polnih bolesti, dok prvu poziciju još uvek drže kondilomi, tj. genitalne bradavice.

S obzirom da se jedna od 10 seksualno aktivnih osoba tokom života zarazi hlamidijom, lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam otkriva kako na vreme da prepoznate simptome.

Kako nastaje hlamidija?

Hlamidija je prenosiva bolest koju izaziva gram negativna bakterija Chlamydia trachomatis.

Hlamidija

Što znači da se prenosi seksualnim kontaktom sa inficiranom osobom, bez obzira da li je u pitanju vaginalni, analni ili oralni odnos. Samim tim je rizik za oboljevanje veći, što je veći broj seksualnih partnera.

Kako se prirodno nalazi samo unutar ljudskih ćelija, van tela nije toliko otporna. Ipak, može opstati izvesno vreme na prljavim rukama, peškiru ili nekom drugom predmetu, pa nije redak slučaj da se prenese i neseksualnim putem. Takođe, hlamidiju može majka da prenose na bebu prilikom vaginalnog porođaja.

Nakon kontakta sa inficiranom osobom, period inkubacije je 1 do 3 nedelje. Nakon toga se, zavisno od slučaja, javljaju ili ne simptomi. Ako se prepoznaju na vreme, lečenje je veoma uspešno. Međutim, postoji problem naime kao što skidanje kondiloma ne garantuje da se oni neće vratiti, tako i kod ove infekcije ne znači da se bolest neće ponovo javiti.

Koji su simptomi infekcije hlamidijom?

Čak 70 odsto pacijenata i ne zna da je zareženo hlamidijom. Razlog tome jesu toliko blagi i nespecifični simptomi tako da ostaju neprimećeni godinama, pa ne čudi što se često naziva “tihom polnom bolešću”.

Ukoliko se jave, kod žene se prepoznaju kao peckanje prilikom mokrenja i učestalo mokrenje. Zatim, primetan je pojačan vaginalni secret, bol u donjem delu leđa, vaginalno krvarenje između menstrualnih ciklusa, kao i bol prilikom odnosa ili kravarenje nakon.

Karakteristični simptomi kod muškaraca su peckanje prilikom mokrenja, neobičan osećaj u mokraćnoj cevi ili u donjem delu trbuha. Može se javiti i pojačan nagomilani sekret žućkaste boje iz uretre, gnojni iscedak iz penisa. Karakteristični su i bol u testisima, svrab oko glavića, pa i bol tokom seksualnog odnosa.

Nelečenje infekcije može da dovede do ozbiljnih komplikacija

Ukoliko se ne leči infekcije se širi na cerviks i urinarni trakt, pa potoji opasnost od razvoja upale jajovoda i hronične zapaljenjske bolesti male karlice. Što može da dovede do teških posledica – počev od hroničnog bola u karlici, preko steriliteta, pa do vanmaterične trudnoće.

Hlamidija u trudnoći utiče na prevremeno pucanje vodenjaka i prevremeni porođaj. Neretko se javlja i infekcija materice nakon porođaja. Dok pri prenosu sa majke na novorođenče u 25 do 50 odsto slučajeva razvija se kod beba konjuktivitis ili upala pluća.

Posledice nelečenja nisu zanemarljive ni kod jačeg pola, jer prelaskom infekcije na urinarni i genitalni trakt dolazi do upale semevoda i zapaljenja testisa.

Laboratorijske analize

Hlamidija se dijagnostifikuje pomoću laboratorijske analize, iz cervikalnog ili uretralnog brisa, kao i uzoraka telesne tečnosti ili urina. Na osnovu toga se utvrđuje da li je u organizmu prisutna Chlamydia trachomatis.

Nemojte da čekate da simptomi pređu u ozbiljne komplikacije, već zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

 

Hi, How Can We Help You?