• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Šta nam pokazuje test na Covid 19?

Test na Covid 19

Šta nam pokazuje  test na Covid 19? Većina ljudi ima nedoumicu oko toga koliko je koji test pouzdan i šta u stvari on pokazuje.

Pandemija korona virusa porazila je čitav svet. Čini se da se sve zaustavilo za ovih godinu dana i da ništa više nije bitno, osim sačuvati zdravlje. Kada se pojave prvi simptomi, prvo što uradimo jeste da odemo u laboratoriju kako bi smo na taj način potvrdili prisustvo virusa u telu i započeli lečenje na vreme.

Lekarska ordinacija u Beogradu Dr Nestorov vam u narednom tekstu objašnjava šta koji test pokazuje i u koje vreme ih je potrebno uraditi.

Molekularni test na Covid 19

Molekularni ili PCR test može se uraditi samo u državnim ustanovama. PCR test podrazumava standardnu metodu dokazivanje prisustva specifičnih gena, odnosno molekula DNK.

Test na Covid 19

Uzorak se uzima iz sluzkože usta i nosa dugačkim „štapićem“ kojim se sakuplja materijal, uključujući fizičke delove korona virusa. Uzorak se uzima sa zadnjeg dela nosa, gde se spaja sa grlom.

Pozitivan test ukazuje da je prisutan virusni genetički materijal, ali ne uključuje prisustvo bakterija i drugih virusnih infekcija. Negativan rezultat pokazuje da virus SARS Cov 2 koji uzrokuje bolest Covid 19 nije pronađen. Moguće je da je prisustvo virusa u telu veoma nizak i tada dobijamo lažno negativan rezultat.  Klinička senzitivnost ovog testa je  70 do 98 %.

Test na Covid 19 – Serološki test IgG i IgM

Ovo je test iz krvi koji možete uraditi u bilo kojoj laboratoriji. Rezultate dobijate u toku istog dana.

Test je dizajniran da otkrije antitela tj. imunoglobuline IgG i IgM koja se bore protiv virusa koji uzrokuje infekciju COVID 19.

Antitela su proteini koje imuni sistem proizvodi kao odgovor na infekciju i specifični su samo za tu infekciju. Nalaze se u tečnom delu uzorka krvi koji se naziva serum ili plazma. U zavisnosti od faktora zgrušavanja IgG i IgM  se mogu uraditi zajedno ili odvojeno.

Serološki testovi se vrše ako vaš lekar sumnja da ste bili izloženi virusu kao i na osnovu kliničke slike koju ispoljavate (temperatura, kašalj, otežano disanje). Ukoliko ste bili u kontaktu sa osobom koja ima potvrđen virus Covid 19 ili ste putovali u rizična zaražena područja.

IgG serološki test na Covid 19

IgG serološki test iz krvi otkriva prisustvo IgG antitela koja se kod većine pacijenata javljaju 7 do 10 dana od početka simptoma. Interesantno je da IgG antitela ostaju u krvi i nakon preležane infekcije.

Ovaj test govori da ste u bliskoj prošlosti preležali virus i da ste razvili antitela koja vas mogu zaštititi od buduće infekcije. U ovom trenutku se ne zna koliko dugo IgG antitela pružaju zaštitu od ponovne infekcije.

Test na Covid 19 – IgM antitela

Ovaj test otkriva prisustvo IgM antitela. IgM je obično prvo antitelo koje imuni sistem proizvodi kada virus napada.

Laboratorijska dijagnostika

 

Pozitivan IgM test ukazuje možda na to da ste zaraženi i da je vaš imunološki odgovor počeo da reaguje na virus. U trenutku kada se otkrije prisustvo IgM antitela postoji velika verovatnoća da ste i dalje zaraženi ili da ste ste se nedavno oporavili od infekcije Covid 19.

SARS Cov2 antigen test na Covid 19

Antigen test se koristi u dijagnostici COVID-19 infekcije. Antigen je protein jezgra koronavirusa, koji čini 90% ukupnih proteina koje proizvodi virus u toku svog razmnožavanja, na sluzokoži disajnih organa. Prisustvo antigena ukazuje da je virus trenutno aktivan u organizmu.

Ovaj test ima najbolje rezultate kod pacijenata sa visokim virusnim opterećenjem, što obično postoji 1-3 dana pre pojave prvih simptoma bolesti, kao i u toku prvih 5-7 dana oboljenja.

Test se izvodu uzimanjem nazofaringealnog brisa, a rezultati su gotovi u toku jednog dana.

U lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov pored celokupne laboratorijske dijagnostike i skrininga zdravlja, možete uraditi sve testove na Covid 19, izuzev PCR testa koji se radi samo u državnim ustanovama.

 

 

 

Hi, How Can We Help You?