• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Oporavak od korona virusa

oporavak od korona virusa Dr Nestorov 1

Oporavak od korona virusa glavna je tema kako u naučnim krugovima, tako i u medijima, pa i razgovorima građana.

Od početka godine svet se suočava sa najvećim zdravstvenim problemom 21. veka. Novootkrivena bolest dobila je zvanični naziv “COVID-19” ili, drugačije, korona virus. U pitanju je oboljenje koje pripada velikoj grupi virusa – počev od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV), pa do blage prehlade.

Međutim, ovog puta bolest se proširila neverovatnom brzinom na sve krajeve, poprimivši razmere pandemije. Osim lakog prenošenja, pokazala je i veliku otpornost. Tako da su posledice koje za sobom ostavlja fatalne. Stoga možemo slobodno da kažemo da se situacija menja gotovo iz časa u čas.

Prema najnovijim podacima registrovano je preko 35 miliona slučajeva, a više od milion njih je umrlo. Dok je oko 26 miliona izlečeno.

Imajući u vidu ozbiljnu statistiku lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam otkriva koliko traje oporavak od korona virusa.

Oporavak od korona virusa kod blagih simptoma 

Groznica, umor i suv kašalj karakteristični su simptomi za COVID-19. Kako podsećaju na sezonski grip mnogi pacijenti ih mogu prevideti. Stoga  postoji opasnost da se razviju u teži oblik.

oporavak od korona virusa Dr Nestorov 2

Tačnije, kod svakog šestog pacijenta nastupa otežano disanje i ozbiljnija klinička slika.

Ove znake često prate povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, upaljeno grlo, malaksalost, zapušeni nos, dijareja. Dok pojedini pacijenti ne pokazuju nikakve simptome.

Oporavak od korona virusa kod blagih simptoma traje oko 2 nedelje. On podrazumeva kućno lečenje sa mirovanjem, uzimanjem dosta tečnosti i tableta protiv bolova. Već nakon prve nedelje temperatura se normalizuje, a u drugoj polako nestaju i ostale tegobe.

Oporavak od COVID-19 kod težih simptoma 

Korona virus može da pređe u teži oblik. Najčešće se to dešava između 7. i 10. dana od početka oboljevanja. Iako se početni simptomi razvijaju postepeno, ova transformacija je nagla. Zato dolazi do otežanog disanja, upale pluća, bronhitisa, ali i otkazivanja bubrega.

Teži oblik korona virusa je nemoguće lečiti u kućnim uslovima. Već je neophodno stalno praćenje stanja u bolnici, kao i terapija kiseonikom.

U rizičnu grupu teškog oboljevanja nalaze se stariji, ali i osobe kojima je imuni sistem već narušen usled hroničnih bolesti. Pre svega, oni koji boluju od visokog krvnog pritiska, srčanih problema i dijabetesa.

S obzirom na ozbiljnost situacije, oporavak od korona virusa kod ovih pacijenata traje i do 8 nedelja. Mada su novija istraživanja pokazala da pojedine posledice telo oseća znatno duže.

Oporavak od korona virusa nakon boravka na respiratoru

Oporavak od korona virusa pacijenata koji su bili priključeni na respiratore je najduži. Traje od 12 do 18 meseci. Zbog dugog ležanja u bolničkom krevetu mišiću su znatno oslabili. Zato je potrebno vreme da se vrate u punu snagu. Da bi se ubrzao oporavak neretko se prepisuje fizikalna terapija.

oporavak od korona virusa Dr Nestorov 3

Korona virus u najvećoj meri oštećuje pluća. Primećeno je da čak 88 odsto pacijenata ima delimično oštećenje pluća 6 nedelja nakon otpuštanja iz bolnice, a oko 47 odsto otežano disanje. Takođe, javljaju se i oštećenja na srcu. Ove tegobe vremenom nestaju.

Nažalost, korona virus ostavlja traga i na mentalno zdravlje teško obolelih, uključujući nedostatak koncentracije. Dok se kod nekih razvio i PTSP sindrom.

Korona virus je opasna bolest, zato lekarska ordinacija Dr Nestorov poručuje da se već kod prvih primetnih simptoma javite lekaru.

Hi, How Can We Help You?