• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Oboljenja prostate

oboljenja prostate Dr Nestorov 1

Oboljenja prostate čest su problem muške populacije.

Prostata je je mišićno-žlezdani organ svojstven jačem polu. Nalazi se u maloj karlici, tj. kod mokraćnog kanala, a ispred debelog creva. Izgledom podseća na kesten. Zbog toga se popularno naziva kestenjača. Osnovna funkcija prostate je proizvodnja semene tečnosti.

Gotovo da ne postoji muškarac koji jednom u životu nije imao neki problem sa prostatom. Rizik od pojave se povećava starenjem. Zbog toga se procenjuje da svaki drugi muškarac u svetu stariji od 60 godina pati od oboljenja prostate. Razlog leži u činjenici da vremenom organizam gubi elastičnost i postaje teži. Tako da karlica trpi veći pritisak. To za posledicu ima otežani rad prostate.

Nažalost, sa tegobama se suočava i sve veći broj mladih. Što potvrđuju i statistički podaci. Oboljenja prostate su registrovana kod jedne trećine jačeg pola.

Imajući u vidu statistiku lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam skreće pažnju kako da prepoznate najčešće probleme sa prostatom.

Najrasprostranjenije oboljenje prostate

Baš kao što su urinarne infekcije česte kod žena, tako je upala prostate (prostatitis) karakteristična za muškarce.

oboljenja prostate Dr Nestorov 2

Obično je izazvana bakterijskim, virusnim i gljivičnim infekcijama. Mada i poremećaj metabolizma mokraćne kiseline, suženja mokraćne cevi, pa i tumori mogu da uzrokuju problem. Nije isključeno da prostatitis nastane mehaničkom povredom, kao npr. postavljanje instrumenata ili katetera u mokraćnu cev.

Upala prostate može biti akutna i hronična. Akutna se javlja odjednom. Prepoznaje se po bolovima u predelu ispod i iza polnog organa, bolovima u donjem delu trbuha i leđa. Zatim, otežanim mokrenjem, povišenom temperaturom i gnojnim ili krvavim iscedkom iz mokraćne cevi.

Ukoliko se ne leči akutna upala se razvija u hroničnu. Ona se manifestuje blažim bolovima i manjim poremećajima mokrenja. Ponekad se javljaju i malaksalost i peckanje tokom ili nakon ejakulacije.

Beningna oboljenja prostate

Adenom prostate predstavlja benigno uvećanje. Tačan uzrok nije poznat, te se povezuje sa muškim hormonom testosteronom. Pri čemu se prvi simptomi javljaju već oko 4. decenije života, ali nisu primetni. Tek oko 50. godine života ispoljavaju se jasne tegobe. Da bi čak 90 odsto muškaraca starijih od 80 godina imalo vrlo neprijatne simptome.

Često mokrenje je prva faza benignog uvećanja prostate. Kasnije dolazi do naprezanja pri mokrenju, slabijeg mlaza urina i potrebe za noćnim mokrenjem. Osećaj nedovoljne ispražnjenosti je jasni znak adenoma prostate. Usled toga bešika postaje je prerastegnuta.

oboljenja prostate Dr Nestorov 3

Zato se na nekoliko minuta iz nje preliva po nekoliko kapi mokraće. Odnosno, javlja se nekontrolisano isticanje mokraće.

Ozbiljna oboljenja prostate

Karcinom prostate spada ne samo u najopasnije bolesti ovog organa, već čitavog organizma. Nalazi se na 3. mestu smrtnosti, odmah iza bolesti srca i karcinoma pluća.

S obzirom na to da u početku ne pokazuje specifične simptome, bolest se otkriva u odmakloj fazi. Samim tim je i lečenje otežano. Bol i pečenje tokom uriniranja, slab mlaz, često mokrenje noću koje prate malaksalost, gubitak apetita i anemija mogu da ukažu na prisustvo karcinoma.

Oboljenja prostate mogu se sprečiti preventivnim merama. Zato na vreme zakažite godišnji urološki skrining u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?