• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Koronarna bolest srca

koronarna bolest srca Lekarska ordinacija Nestorov 1

Koronarna bolest srca ili ishemijska bolest srca predstavlja grupu bolesti srca koja je široko rasprostranjena među ljudima. Nažalost, statistički podaci pokazuju da postaje sve veći problem iz godine u godinu.

Početkom 20. veka od kardiovaskularnih bolesti umirao je svaki 10. stanovnik. Da bi se vek kasnije, usled modernog načina života, taj broj povećao za 30 odsto. Odnosno, svake godine od problema sa srcem umre preko 17 miliona stanovnika.

Situacije nije ništa bolja ni u našoj zemlji. Prema poslednjim istraživanjima Srbija se nalazi u gornjoj trećini kada su u pitanju srčane smetnje kod žena. Dok je jači pol negde na polovini.

Da li se koronarna bolest srca može sprečiti otkriva vam lekarska ordinacija Beograd, Dr Nestorov.

Kako nastaje koronarna bolest srca?

Srce je mišićni organ veličine ljudske pesnice. Ono pumpa krv kroz čitav organizam, snabdevajući svaki organ potrebnom količinom krvi. Što znači da je od vitalnog značaja za život čoveka. Tačnije, kada ono prestane da pumpa krv za samo 7 minuta telo umire.

koronarna bolest srca Lekarska ordinacija Nestorov 2

Da bi srce nesmetano obavljalo svoju funkciju neophodno je da bude snabdeveno hranjivim materijama i kiseonikom. Za to su zaslužne desna i leva koronarne arterija. Ukoliko, iz bilo kog razloga, dođe do smanjenog protoka krvi srce ne dobija dovoljno kiseonika, pa dolazi do oštećenja. Vremenom, oštećenje postaje trajno i nastaje koronarna bolest srca.

Kako se ispoljava koronarna bolest srca?

Angina pektoris je najčešći oblik ishemijske bolesti srca. Može biti stabilna i nestabilna. Stabilna se javlja, obično, u toku fizičkog naprezanja, jer su potrebe za kiseonikom tada veće. S obzirom da se zna vreme nastanka, ova vrsta se lako može predvideti. Samim tim, mogu se na vreme preduzeti mere za sprečavanje komplikacija. Za razliku od nje, vreme ispoljavanja nestabilne angine nemoguće je predvideti. Zapravo, ona se može javiti i tokom sedenja i odmora.

Karakteristični simptom angine pektoris je bol ili pritisak koji nastaje u središnjem delu grudnog koša, levoj polovini vrata, levom ramenu ili levoj ruci. Njega ponekad prate vrtoglavice, hladan znoj, mučnina, neravnomerni otkucaji srca i anksioznost.

Drugi oblik u koji se ispoljava koronarna bolest srca jeste srčana slabost ili srčana insuficijencija. Reč je o nesposobnosti srčanog mišića da ispumpa količinu krvi koja je potrebna organizmu. Zavisno od perioda trajanja može biti akutna i hronična. Akutna nastaje naglo, a hronična traje duži vremenski period. Nedostatak vazduha, otežano disanje, brzo zamaranje, malaksalost, pa i noćno mokrenje i otečene noge prepoznatljivi su znaci ove bolesti.

Ako nastane nagli prekid snabdevanja srca kiseonikom dolazi do infarkta miokarda. Prepoznaje se po jakom bolu u grudnom košu, ruci, vratu, donjoj vilici ili leđima. Može se javiti i vrtoglavica, obilno znojenje, nedostatak vazduha, mučnina i povraćanje. Ponekad je kašalj simptom koji prethodi srčanom udaru. Dok u drugim slučajevima to mogu biti gorušica i bol u želucu. Zbog toga je veoma važno obratiti pažnju i na ove netipične znake.

Rizici od pojave koronarne bolesti srca

Glavni uzrok koronarne bolesti srca jeste ateroskleroza. Odnosno, nagomilane masne naslage i sitni krvni ugrušci koji izazivaju suženje arterija tako da one ne mogu da obavljaju svoju funkciju.

koronarna bolest srca Lekarska ordinacija Nestorov 3

Godine života i genetika igraju ključnu ulogu za ovu pojavu. Mada i svakodnevne navike mogu imati presudni uticaj. Dakle,  u rizičnu grupu od oboljevanja su ljudi koji su fizički nekativni, gojazni, konzumiraju veliku količinu nikotina i alkohola ili su, pak, konstantno izloženi stresu. I pojedine bolesti, kao što su dijabetes i hipertenzija, dovode do većeg nagomilavanja masnih naslaga u arterijama.

Promena načina života, ali i redovni kardiovaskularni skrining najbolja su preventiva za pojavu koronarne bolesti srca. Pre svega, oni obuhvataju kontrolu krvnog pritiska i laboratorijske analize krvi. Zatim, EKG, utrazvučni pregled vrata i srca, kolor dopler krvnih sudova vrata, 24h holter EKG-a i 24h holter pritiska.

Zakažite na vreme kardiovaskularni skrining i uštedite, jer je u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov na popustu od 57 odsto!

Hi, How Can We Help You?