• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Gastroezofagealna refluksna bolest

gastroezofagealna refluksna bolest Dr Nestorov 1

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) predstavlja oboljenje digestivnog sistema koje je izazvano vraćanjem želudačnog sadržaja u jednjak, zatim i do grla. Pri čemu dolazi do iritiracije njihove sluzokože.

I sam naziv ukazuje da bolest zahvata ova dva organa. Naime, latinska reč “gaster” znači želudac, a “ezofagus” se odnosi jednjak. Dok reč “refluks” označava vraćanje, tj. obrnuti tok fiziološkom.

Gastroezofagealna refluksna bolest je jedno od najčešćih oboljenja savemenog čoveka. Što potvrđuju i statistički podaci. Procenjuje se da 22 odsto svetske populacije oseća gorušicu najmanje jednom mesečno. Kako je simptom kratkotrajan, pomoć lekara nije potrebna.

Međutim, problem nastaje kada se ona javlja učestalo tako da remeti kvalitet života. Vremenom, može da dovede i do ozbiljnih komplikacija. Sa ovom pojavom se suočava oko 16 odsto stanovnika, a kod 5 odsto njih tegobe se javljaju svakog dana. Mada stručnjaci smatraju da je ovaj broj znatno veći, jer mnogi uzimaju lekove na svoju ruku, bez konsultacije sa lekarom.

gastroezofagealna refluksna bolest Dr Nestorov 2

Imajući u vidu široku rasprostranjenost lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam otkriva kako na vreme da prepoznate gastroezofagealnu refluksnu bolest.

Kako nastaje gastroezofagealna refluksna bolest?

Jednjak je organ koji sprovodi hranu od usta do želuca. On ima cevasti oblik, dužine 25 do 30 cm. Tokom jela, ezofagealni sfinkter, odnosno mišić koji razdvaja jednjak i želudac se opušta kako bi omogućio prolaz hrani.

Ukoliko on ne funkcioniše pravilno dolazi do nepravilnog ili oslabljenog opuštanja. Što za posledicu ima vraćanja hraneže ludačne kiseline, pa i enzima za varenje u jednjak. Njegova sluzokoža nije građena da izdrži izlaganje kiseline i dolazi do pojave gorušice, koja može da pređe u hronično stanje.

Gastroezofagealna refluksna bolest u najvećoj meri je uzrokovana načinom života. To se, pre svega, odnosi na preterano konzumiranje “teške”, začinjene, kisele hrane, cigareta, pića sa kofeinom, alkohola. Takođe, navike u ishrani, kao što su jedenje obilnih obroka, brzo gutanje hrane, kao i jedenje kasnih obroka pre spavanja, mogu da dovedu do nepravilnog funkcionisanja sfinktera.

U rizičnu grupu spadaju i ljudi koji boluju od dijabetesa i hijatalne hernije, kao i oni koji koriste pojedine lekove za bol.

Koji su simptomi gastroezofagealne refluksne bolesti?

Osećaj pečenja u grudima ili grlu je karakteristični znak. Kiseo ili gorak ukus može se javiti i u zadnjem delu usne duplje, gde otežava gutanje. Pored gorušice, jasni simptomi su i podrigivanje, vraćanje gorke tečnosti iz želuca, bol u stomaku nakon jela i mučnina.

gastroezofagealna refluksna bolest Dr Nestorov 3

Nije redak slučaj da se gastroezofagealna refluksna bolest ispolji atipičnim simptomima. Bol u grudima, uporni nadražujući kašalj, loš zadah, promuklost, naglo pogoršanje stanja zuba, samo su neke od pojava koje mogu da ukažu na ovo oboljenje. Alarmantni znaci su povraćanje krvi ili pojava crne stolice, neobjašnjivi gubitak telesne težine i gušenje.

Kako se dijagnostifikuje gastroezofagealna refluksna bolest?

Da bi se potvrdila gastroezofagealna refluksna bolest posle uzete anamneze i fizikalnog pregleda, pacijent se upućuje na detaljna ispitivanja. Ona obuhvataju, najpre, laboratorijske analize krvi, kao i stolice, kako bi se isključila heliko bakterija. Slede ultrazvuk abdomena i rendgen želuca barijumom. Dok stepen oštećenje ezofagusa i dodatne komplikacije utvrđuje gastroskopija.

Gastroezofagealna refluksna bolest se uspešno leči terapijom i promenom ishrane. Zato, nemojte da čekate da nastanu ozbiljne tegobe, već na vreme zakažite pregled u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov.

Hi, How Can We Help You?