• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kandida

Kandida Dr Nestorov

Kandida je, zapravo, rod gljivica koji obuhvata oko 200 vrsta. Najpoznatija je Candida albicans koja izgledom podseća na kvasac, što ukazuje i njeno ime. Naime, naziv je dobila od latinskih reči “candidus” i “albicō” što znači “biti beo”.

Candida albicans se nalazi u organizmu čoveka, tj. prirodno živi u ustima, crevima i vagini. Zajedno sa bakterijama i drugim gljivicama pomaže pri varenju i apsorpciji nutrijenata. Samim tim, obezbeđuje i dobru probavu.

Međutim, problem nastaje kada se kandida prekomerno namnoži. U tom slučaju može da probije zid creva i prodre u krvotok. Oslobođeni toksični nusprodukti izazivaju sindrom curenja creva i kandidijazu. U pitanju je infekcija koja ima moć da zahvati, gotovo, svaki deo tela, izazivajući brojne zdravstvene tegobe.

Kandida je bila poznata još pre Nove ere

Verovali ili ne, Stari Grci su znali za kandidu. Odnosno, beličastu “kugu” koja se pojavljuje u ustima i na jeziku. Čuveni lekar Hipokrat 400. godine pre Nove ere u svom delu “Of the Epidemics” opisao je infekciju kandide kao: “usta pogođena aftoznim ulceracijama”.

kandida dr nestorov

Međutim, prvi značajni zapis dao je 1665. godine Samuel Pepys. Ovaj engleski pokrovitelj je u svom dnevniku naveo simptome kandide, ukazujući da oni potiču iz samog abdomena pacijenta. Ipak, zasluga za prepoznavanje gljivice pripala je nemačkom hirurgu Bernhard von Langenbeck koji ju je izolovao iz pacijenta sa tifusnom groznicom.

Tokom 2 veka kandida je budila interesovanje brojnih naučnika. Da bi je tek 1954. godine Osmi botanički kongres zvanično uveo u red gljivica. Na taj način je okončana polemika u etiologiji i taksonomiji.

S obzirom da je kandida, baš kao i heliko bakterija, čest problem savremenog čoveka lekarska ordinacija Beograd, Dr Nestorov vam otkriva uzroke njenog nastanka.

Zašto dolazi do infekcije kandidom?

Brojni faktori utiču na prekomerno razmnožavanje kandide. Pre svega, oslabljeni imuni sistem nema sposobnost da se odbrani od infekcija, pa ni da zadrži normalni nivo ove gljivice.

Kao jedan od najrasprostranjenijih uzroka navodi se i prekomerna upotreba antibiotika. Iako oni uništavaju štetne bakterije, pod njihovim dejstvom nestaju i dobre. Pa nastaje veći prostor za razvoj kandide, jer na nju ne utiču antibiotici.

Pored antibiotika i upotreba kontraceptivnih tableta, steroida, kortikosteroida i imunosupresiva pogoduje pojavi kandidijaze. Ona se, takođe, može razviti kod osoba sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, kao što su tumori, AIDS, leukemija, limfom. Mada prati i druge bolesti – dijabetes, Kušingovu bolest, Adisonovu bolest, hipotireozu…

Kandida nastaje i usled prekomerne težine i trudnoće. Gojazne osobe se više znoje, tako da je njihova koža vlažnija. Pa su podložniji gljivičnim infekcijama. Ista situacija je kod trudnica. Rast ploda uzrokuje privremenu gojaznost, dok promene u hormonima mogu da oslabe imuni sistem.

kandida lekarska ordinacija dr nestorov

Loša higijena, ali i prekomerno pranje polne regije jakim alkalnim sapunima, nošenje nekvalitetnog veša i uske garderobe, neadekvatni higijenski ulošci povećavaju rizik od razvoja kandide.

Kako se manifestuje kandida?

Kandida pokazuje niz simptoma. Na koži se prepoznaje po jasno definisanom crvenilu koje svrbi. Obično se javlja između prstiju, grudi i u pupku.

Kao vaginalna infekcija manifestuje se sporim curenjem belog sekreta bez ili sa minimalnim neprijatnim mirisom. Često pri mokrenju predeo oko polnog organa svrbi, a tokom seksualnog odnosa javlja se bol ili neprijatni osećaj.

Oralna kandida zahvata jezik, nepce, usnu duplju i usta. Ispoljava se u vidu beličastih naslaga na sluzokoži i krastama na jeziku koji postaje napet i crven.

Najviše problema izaziva crevna kandida

Snažna želja sa konzumiranjem šećera i ugljenih hidrata i problemi sa probavom, poput nadutosti, konstipacije ili dijareja jasni su znaci crevne kandidijaza.

kandida dr nestorov

U simptome se svrstava i konstantni umor i malaksalost, kao i problemi sa kožom, tj. pojava ekcema, psorijaze i osipa.

U kasnijoj fazi kandida utiče na psihičko zdravlje. Pa se javlja nagla promena raspoloženja, razdražljivost, pad koncentracije i pamćenja, ali i anksioznost ili depresija.

Prisustvo kandide se potvrđuje putem laboratorijske analize stolice. Poželjno je proveriti i nivoe antitela IgG, IgA i IgM u krvi. Ukoliko su testovi pozitivni lekar će prepisati odgovarajuću terapiju i dijetetski režim ishrane, jer hrana igra ključnu ulogu u lečenju kandide.

Lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov u okviru svojih usluga obavlja testove na sve tipove gljivične infekcije. Posetite nas na vreme kako biste sprečili ozbiljnije komplikacije.

Hi, How Can We Help You?