• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Urološki pregled sa ultrazvukom

Urološki pregled sa ultrazvukom

Urološki pregled sa ultrazvukom predstavlja neinvazivni pregled bubrega, mokraćne bešike, nadbubrežnih žlezda. Kao i prostate i testisa kod muškaraca.

Urologija je jedna od najstarijih grana medicine. Još su u Drevnom Egiptu vršene operacije uklanjanja kamenca iz mokraćne bešike, dok su problemi prilikom mokrenja prepoznati u Staroj Grčkoj. Te ih je Hipokrat podelio na tri osnovne grupe. A to su: bolno mokrenje (dizurija), nemogućnost zadržavanja mokraće (inkontinencije) i učestalo mokrenje tokom noći (nokturija).

Temelje savremene urologije postavio je italijanski anatom Đovani Batista Morganji u 18. veku, a već u narednom otkriveni su ultrazvuk i endoskop. Čime je olakšano postavljenje dijagnoze.

Urološki pregled sa ultrazvukom

S obzirom da su urinarne infekcije češće od respiratornih, lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov vam skreće pažnju koliki značaj ima urološki pregled sa ultrazvukom.

Kada je obavezan urološki pregled sa ultrazvukom?

Već sa pojavom bilo kakvih prvih simptoma treba se javiti lekaru.

Urološki pregled sa ultrazvukom kod nas se najčešće vrši zbog problema sa mokrenjem, promenama u mokraći, pojave krvi u mokraći, bola u donjem delu stomaka.

Kod muškaraca ovi simtomi obično ukazuju na upalu mokraćnog kanala, hroničnu upalu prostate i hroničnu upalu semenih kesica. Dok kod žena se javljaju urološke infekcije, mada one mogu biti povezane i sa ginekološkim infekcijama.

Svi navedeni problemi su izlečivi, ali ih treba otkriti na vreme kako ne bi ostavli posledice kako na reproduktivno, tako i na zdravlje uopšte.

Urološki pregled sa ultrazvukom

Takođe, urološki pregled sa ultrazvukom je obavezan za utvrđivanje neplodnosti. Kao i kod erektilne disfunkcije. Ova pojava se može javiti kao prirodni tok starenja organizma. Međutim, sve je veći broj zabeleženih slučajeva kod muškaraca između 40. i 70. godine života. Te da bi se otkrio pravi razlog disfunkcije potreban je pregled urologa sa kompletnom ultrazvučnom dijagnostikom. Jedino na taj način može se utvrditi da li je problem izazvan nekom bolešću. Ili je, pak, psihološka komponenta presudna, što je poslednjih godina najveći faktor.

S obzirom da pojedine urološke tegobe ne stvaraju vidljive simptome, skrining zdravlja treba da uključuje i urološki pregled sa ultrazvukom.

Preventivni urološki pregled sa ultrazvukom

Najnovija istraživanja pokazala su da skoro dve trećine muške populacije ima benigno uvećanu prostatu. Te da bi se izbegla pojava i komplikacije kako benignih, tako i malignih oboljenja, preporučljivo je da muškarci nakon 50. godine obavljalju godišnji urološki pregled sa ultrazvukom. A ukoliko postoji porodična istorija karcinoma prostate sa pregledom treba početi već u 40. godini.

Urološki pregled sa ultrazvukom

Kod žena postoji opasnost od pojave kamena u mokraćnim kanalima i cistitisa, tj. zapaljenja mokraćne bešike. Pa je uz pregled urologa neophodna i laboratorijska dijagnostika.

Šta obuhvata urološki pregled sa ultrazvukom?

Urološki pregled sa ultrazvukom pruža jasnu sliku položaja, veličine i strukture bubrega. Zatim izgled i veličinu bešike, kao i eventualne promene. Kod muškaraca posmatra se i prostata i veličina i struktura testisa.

Pregled traje oko 15-ak minuta, i osim ispijanje pola litra tečnosti sat vremena pre početka nije potrebna nikakva druga priprema. Rezultati su odmah poznati.

Privatna lekarska ordinacija, Dr Nestorov naglašava da je urološki pregled sa ultrazvukom veoma tražen od strane pacijenata u Srbiji, pa je zbog toga urološki skrining u ovoj ordinaciji na neverovatnom popustu od 56 odsto!

 

Hi, How Can We Help You?