• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

ORL pregledi u lekarskoj ordinaciji dr Nestorov

ORL pregledi

ORL pregledi predstavljaju specijalističke preglede uva, nosa, nosnog sprata ždrela, usne duplje i usnog sprata ždrela, donjeg sprata ždrela i grkljana. S obzirom da su ovi organi funkcionalno povezani, uslovljavaju objedinjeni orl pregled.

Lekarska ordinacija braće Jerković, Dr Nestorov naglašava da ni jedan simptom ne smete zanemariti, ma koliko on bezazlano delovao. Čak i obično “hrkanje” koje često povezujemo sa lošim jastukom ili zujanje u ušima koje objašnjavamo promenom pritiska mogu da ukazuju na određene bolesti.

Da bi se problem na vreme otkrio ne morate da čekate da se javi otežano gutanje, bol u grlu i uvu ili vrtoglavica, već je poželjno da ORL preglede uvrstite u godišnji skrining zdravlja.

ORL pregledi postoje od davnina

ORL pregledi vršeni su još u drevnom Egiptu. O tome govore podaci iz 1.500. godine pre Nove ere ističući “lekove za one koji slabo čuju”. U Indiji su medicinski dokumenti iz 300. godine pre Nove ere opisivali lekove i tretmane za glasovne poremećaje. Što ukazuje na prvobitna anatomska znanja o ovim organima.

Grčki lekari su nastavili istraživanja vezana za uvo, grlo i nos. Tako je Empedokle prvi opisao pužnicu u unutrašnjem uvu. Hipokrat se bavio ušnim infekcijama, a Aristotel je razvio teoriju o slušanju.

Otkrića i lekarski pregledi na ovom polju nastavljeni su i u Srednjem veku. Pa se ORL pregledi prvi put pominju 1597. u knjizi profesora sa Univerziteta u Bolonji, Gaspara Tagliacozzija. Dok je Riolanos 1649. godine stvorio jedinstvenu tehniku mastoidektomije za lečenje akutnih i subakutnih zapaljenja srednjeg uva.

19 vek je doneo prekretnicu kada su u pitanju ORL pregledi. Naime, Politzer je uveo sistematizaciju i imena svim delovima u svom atlasu, a zahvaljujući engleskom lekaru Benjaminu Ebbingtonu i španskom profesoru muzike Manuelu Garciji razvijeni su aparati koji su olakšali preglede.

Tek u 20. veku ORL pregledi su spojeni u jednu naučnu disciplinu. A zatim su se iz njih razvile i prve uspešne hirurške intervencije.

Šta obuhvataju opšti ORL pregledi?

Privatna lekarska ordinacija Dr Nestorov pruža svojim pacijentima ORL paket. On obuhvata: rinoskopiju, otoskopiju i indirektnu laringoskopiju, i po potrebi ispiranje uva.

ORL pregledi

Rinoskopija, odnosno pregled nosne šupljine može biti prednja i zadnja. Njime se utvrđuje prohodnost nosnih kanala, zatim da li je nosna pregrada kriva, da li ima sekreta u nosu i kakav je, kao i da li postoji upala sinusa.

Laringoskopija predstavlja pregled zadnjeg dela grla. Ona obuhvata pregled jezika, usne duplje, krajnika, ždrela i glasnih žica. Pomoću ovog pregleda može se utvrditi da li je došlo do upale, da li ima suženja, stranog tela u grlu, da li postoje polipi, otoci ili neke druge promene na glasnim žicama.

Otoskopija je metoda kojom se obavlja pregled uva. Tačnije, utvrđuje se da li je spoljašnji ušni kanal prohodan, da li možda nema neko strano telo u njemu i funkcionisanje bubne opne, takođe, proverava se i stanje ravnoteže kod pacijenta.

ORL pregledi su bezbolni

ORL pregledi su potpuno neivanzivni i traju oko pola sata. Prvi deo se odnosi na razgovor sa pacijentom, tj. uzimanje anamneze. Dok je drugi deo sam pregled koji ne zahteva posebnu pripremu.

Za svaki organ se koristi poseban uređaj. Pregled nosa izvodi se pomoću spekuluma. Za grlo se koristi spatula i laringelano ogledalce. A za uvo medicinska sprava koja se zove otoskop.

ORL pregledi

ORL pregled u Beogradu možete obaviti u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov. Stručni kadar sa dugogodišnjim iskustvom iz ove oblasti garantuje pravu dijagnostiku.

 

Hi, How Can We Help You?