• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

UZ pregled štitne žlezde

UZ pregled štitne žlezde

UZ pregled štitne žlezde predstavlja rutinsku proveru procene tiroidnog nodusa.

Ovi lekarski pregledi jesu pouzdana i bezbolna dijagnostička metoda kojom se utvrđuju sve promene u veličini, građi i prokrvljenosti štitne žlezde.

Savremen način života i stalna izloženost stresu dovode do disfunkcija u radu štitne žležde. Svake godine broj obolelih se povećava, a zabeleženo je i sve više mlađih pacijenata.

Šta je štitna žlezda?

Štitna ili tireoidna žlezda nalazi se u predelu vrata i čini žlezdu sa endokrinim lučenjem. Njeni najznačajniji hormoni su tiroksin (T4) i tironin (T3), koji regulišu naš metabolizam.

UZ pregled štitne žlezde

Naime, ovi hormoni putem cirkulacije dospevaju do svih ćelija u organizmu i svojim prisustvom utiču na različite procese kao što su rast, oslobađanje energije, proizvodnja toplote. Posrednim putem utiču i na druge telesne funkcije, temperaturu tela, puls, telesnu težinu, pa čak i na psihofizički razvoj.

Ukoliko je štitna žlezda previše aktivna, dolazi do hipertireoze, odnosno do ubrzanog metabolizma. Simptomi uključuju nesanicu, gubitak težine i prekomerni puls. U slučaju da sporije radi, metabolizam je usporen i javlja se hipotireoza. Ovo dovodi do umora, konstipacije i povećanja telesne težine.

Zbog njenog velikog uticaja na čitav organizam kompletna sonografija obuhvata UZ pregled štitne žlezde.

Zašto je značajan UZ pregled štitne žlezde?

Čvorovi koji se mogu pojaviti na štitnoj žlezdi retko uzrokuju bilo kakve tegobe. Ponekad, dovode do bolova u vratu ili promuklosti, a ukoliko je čvor dovoljno velik, može potiskivati dušnik i jednjak i kao posledica toga javlja se otežano disanje i gutanje, tj. “osećaj knedle” u grlu. Ovi simptomi se mogu pripisati načinu životu, te im ljudi ne pridaju značaj.

UZ pregled štitne žlezde

Takođe, i sami pacijenti retko napipaju čvor. Zbog svega toga UZ pregled štitne žlezde često je zapostavljen. Zapravo, problemi sa štitnom žlezdom se, uglavnom, otkrivaju prilikom drugih pregleda, kada je potrebno bolesnika uputiti na detaljniji ultrazvuk.

Imajući u vidu da, promene na štitnoj žlezdi, čak maligne, ne moraju da dovedu do poremećaja hormonskog statusa, jedini pouzdani način da se utvrdi njihovo postojanje jeste UZ pregled štitne žlezde.

UZ pregled štitne žlezde je neinvazivna dijagnostička metoda

UZ pregled štitne žlezde je povoljni, bezbolni pregled, bez zračenja koji ne zahteva nikakvu pripremu pacijenta. Odlikuje se izuzetnom preciznošću, jer može da otkrije promene veličine samo 2 mm, kao i prokrvljenost svih delova tkiva štitne žlezde. To je veoma značajno kada se radi o proceni zdravlja žlezde.

Baš kao i svaki ultrazvučni pregled, i ovaj se obavlja pomoću specijalne sonde kojom se prelazi preko vratnog predela. Pokretanja ne uzrokuju nikakvu neprijatnost i vrše se pomoću gela koji ima ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde.

UZ pregled štitne žlezde traje od 10 do 20 minuta i rezultati su odmah poznati.

Kontrola štitne žlezde zavisi od otkrivenog stanja. Ukoliko je nalaz u normalnim vrednostima sledeći UZ pregled se obavlja za godinu dana.

UZ pregled štitne žlezde

Ovaj period važi i za kontrole nakon operacije. U slučaju otkrivanja nodusa, odnosno čvorova, pregled se ponavlja za mesec dana ili nekoliko meseci.

Lekarska ordinacija Dr Nestorov u okviru pregleda ultrazvuk vrata vrši i detaljnu kontrolu štitne žlezde.

Hi, How Can We Help You?