• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Problemi prilikom mokrenja – Razlog za uzbunu ili ne?

Problemi prilikom mokrenja

Problemi prilikom mokrenja javljaju se kako kod muškaraca tako i kod žena i mogu biti veoma neprijatni.

Bol pri mokrenju, često mokrenje i zaostajanje urina, odnosno nesposobnost da se potpuno isprazni bešika najčešći su problemi ove vrste. Pojedini ljudi se sreću i sa nekontrolisanjem mokrenja koje se naziva urinarna inkontinencija.

Problemi prilikom mokrenja – bolno mokrenje

Problemi prilikom mokrenja

Problemi prilikom mokrenja izazvani bolom obično se opisuju kao blaže ili jače peckanje. Mogu biti posledica infekcije mokraćnih puteva ili druge upale. Takođe, može se raditi o gljivičnoj infekciji vagine, upali penisa ili o kamenu u bubrezima i bešici.

Urinarne infekcije se razvijaju kada bakterija dospe kroz mokraćovod u bešiku.. tu spadaju uretritis, upala bešike poznata kao cistitis i upala bubrega, odnosno pijelonefritis.

Pored bola, mogu se javiti i drugi problemi prilikom mokrenja – krv u mokraći, zamućenost i neugodan miris mokraće, kao i bol u donjem delu abdomena.

Urinarne infekcije se prenose polnim kontaktom, gde se bakterija prenosi iz analno-vaginalnog dela do uretre i bešike, pa i do nadraženog tkiva. Pored direktnog prenosa, one se mogu razviti i usled infekcija nekom od polnih bolesti. To može biti  hlamidija ili neka druga bakterija, koja se, uz adekvatnu terapiju, veoma uspešno leči.

Da bi se napredovanje bolesti sprečilo, već prilikom prvih simptoma treba se javiti lekaru. Dijagnoza se postavlja putem pregleda i laboratorijskih analiza, a po potrebi može se uraditi i urološki ultrazvuk urotrakta.

Problemi uzrokovani čestim „pozivima“ na mokrenje

Problemi prilikom mokrenja

Zdrav čovek u toku jednog dana mokri 5 do 6 puta i izluči do 1,5 mokraće. Učestalo mokrenje, odnosno polakizurija je potreba za mokrenjem češće nego što je za vas normalno, pa čak i na svaki sat u toku dana i noći.

Češće mokrenje može se javiti i u toku zime, usled prehlade, kao i zbog povećanog unosa  kafe, alkohola, čajeva i većih količina tečnosti.

Uzimanje pojedinih lekova, takođe, može povećati nagon za mokrenjem. Međutim, pored ovih, bezazlenih uzroka, problemi prilikom mokrenja mogu ukazivati i na određene zdravstvene tegobe. Najčešći uzroci su upala bešike i mokraćnog kanala, ali mogu biti i trajna pojava kod šećerne bolesti, kao i hronične bolesti bubrega.

Problemi prilikom mokrenja naročito su izraženi kod muškaraca, a uzrokovani su dobroćudnim povećanjem prostate. Naime, počevši od pete decenije, a ponekad i ranije javlja se potreba za češćim mokrenjem, jer povećana prostata dovodi do suženja mokraćne cevi. Vremenom dolazi do napredovanja, te simptomi postaju sve neprijatniji što može znatno da smanji kvalitet života.

Na žalost, učestalo mokrenje može ukazivati i na karcinom prostate. Zato lekari stalno ističu koliki značaj za muškarce ima urološki skrining.

Problemi prilikom mokrenja – inkontinencija

Urinarna inkontinencija ili nevoljno oticanje mokraće je nemogućnost kontrolisanja mokrenja, tj. zadržavanja mokraće.

Može biti uzrokovana stresom, nedovoljnim kretanjem, konzumiranjem alkohola, kafe, cigareta, kao i posledica uzimanja antidepresiva, diuretika i antiholinergetika.

Problemi prilikom mokrenja

Urološki pregled je nešto od čega bi trebao da krene svako ko primeti ovakve ili slične simptome.

Da biste otklonili bilo kakav problemi prilikom mokrenja, lekarska ordinacija Dr Nestorov pruža usluge svih potrebnih uroloških pregleda.

Vaše zdravlje zavisi isključivo od vas, zato ga čuvajte!

Hi, How Can We Help You?