• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Bakterijska vaginoza – Poremećaj vaginalne flore

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza predstavlja poremećaj vaginalne flore, koji nastaje kao rezultat međusobnog dejstva nekoliko različitih bakterijskih vrsta.

Mikrofloru genitalnog trakta čini do 30 različitih bakterija, od toga oko 60 do 90 odsto pripada bakterijama iz roda Lactobacillus. One su odgovorne za metabolizam glikogena i mlečne kiseline, te održavaju normalnu pH vrednost vagine. Istovremeno, imaju zaštitnu ulogu, sprečavajući prekomerno razmnožavanje “loših” bakterija, kao što su Gardnerella vaginalis, Micoplasma hominis, Prevotella spp, Atopobium vaginae…

Međutim, pod uticajem određenih faktora može doći do promene pH vrednosti, što za posledicu ima gubitak ravnoteže vaginalnog mikrobioma.

Bakterijska vaginoza jedan je od najčešćih ginekoloških problema žena u reproduktivnom dobu. Nalazi se na prvom mestu kod pripadnica lepšeg pola u Americi. U Evropi je na drugom mestu, a prvo zauzima gljivično zapalenje vagine (kandida).

Imajući u vidu široku rasprostranjenost privatna lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva šta izaziva poremećaj vaginalne flore.

Koji su uzročnici bakterijske vaginoze?

Brojni faktori stvaraju pogodne uslove za nastanak bakterijske vaginoze. Loša higijena, ali i prečesto ispiranje dovode do problema. Upotreba parfimisanih kupki za intimnu regiju, vaginalnih sprejeva, kao i nedovoljno ispran veš za čije se pranje koriste jaki deterdženti i omekšivači, takođe, spada u česte izazivače.

Bakterijska vaginoza

Kod mlađih generacija vodeći uzročnici jesu često menjanje seksualnih partnera i nezaštićeni seksualni odnosi. Mada i upotreba spirale, parfimisanih uložaka i tampona može da naruši kiselost vagine.

Nije redak slučaj da se bakterijska vaginoza razvije prilikom duge upotrebe antibiotika ili kada oslabi imuni sistem.

Kako se prepoznaje bakterijskaa vaginoza?

Više od polovine žena ne zna da ima poremećaj vaginalne flore, jer nisu prisutni simptomi. Ipak, pojačani beličasti vaginalni sekret i pojava neprijatnog mirisa čiji se intenzitet povećava neposredno posle seksualnog odnosa ukazuju da postoji problem. Ove simptome često prati svrab, bol pri mokrenju i bolni seksualni odnosi.

Ukoliko se ne leči bakterijska vaginoza može da dovede do ozbiljnih komplikacija. Urinarna infekcija, zapaljenje grlića materice i jajajovoda najčešće su posledice. Povećava se i opasnost od polno prenosivih infekcija, kao što su hlamidija, gonoreja, herpes, HIV.

Kod trudnica, u prvom tromesečju trudnoće, bakterijska vaginoza može da izazove pobačaj, a u kasnijim mesecima prevremeni porođaj ili malu telesnu težinu novorođenčeta.

Kako se leči bakterijska vaginoza?

Bakterijska vaginoza se dijagnostifikuje laboratorijskom analizom vaginalnog brisa, pri čemu se određuje pH vrednost vagine. Ukoliko je ona veća od 4.5, sasvim je izvesno da postoji bakterijska vaginoza.

Brisom se proverava i da li je smanjena koncentracija Lactobacillus bakterija, kao i da li su prisutne tzv. “CLUE” ćelije, koje su indirektni znak da je došlo do poremećaja vaginalne flore.

Bakterijska vaginoza

Ako se analizom potvrdi bakterijska vaginoza, propisuje se odgovarajuća terapija. Ona obuhvata upotrebu antibiotika metronidazola i klindamicina u formi vaginaleta ili tableta.

S obzirom da bakterijska vaginoza često ne pokazuje jasne simptome, redovni godišnji pregledi su osnova očuvanja zdravlja. U lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov možete obaviti laboratorijsku analizu vaginalnog brisa u skladu sa najvišim standardima kvaliteta.

 

Hi, How Can We Help You?