• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Krv u mokraći – Razlog za uzbunu?

Krv u mokraći

Krv u mokraći, tj. hematurija najčešće je znak patološkog procesa unutar urinarnog trakta koji ne treba ignorisati.

Prema jačini hematurija može biti mikroskopska i makroskopska. Kod mikroskopske prisustvo eritrocita potvrđuje se samo mikroskopom. Makroskopska je vidljiva golim okom kao smeđe-crveno prebojena mokraća.

Prema vremenu pojave krvi u odnosu na mokrenje deli se na: inicijalnu, koja se javlja na početku mlaza, terminalnu, u kojoj se krv javlja na kraju i totalnu gde je tokom čitavog mokrenja prisutna krv.

S obzirom da krv u mokraći nije bolest, već simptom lekarska ordinacija Dr Nestorov vam otkriva koji su najčešći uzroci.

Zašto je javlja krv u mokraći?

Hematurija se obično povezuje sa infekcijom urinarnog trakta. Nastaje kada bakterije kroz uretru uđu u telo i počinju da se razmnožavaju u bešici. Krv prate i problemi prilikom mokrenja, kao što su bol, osećaj pečenja i nagon za učestalim mokrenjem. U težim slučajevima bol se javlja i u predelu trbuha i preponama.

Krv u mokraći

Infekcija urinarnog trakta može se proširiti na bubrege, izazivajući upalu. Uz navedene simptome prisutni su i povišena temperatura i bol u području bubrega.

Velika gustina mokraće stvara povoljnu podlogu za taloženje materija i formiranje kristala, koji vremenom obrazuju kamenčiće. Ukoliko su dovoljno sitni da prođu kroz urinarni trakt neće izazvati tegobe. U suprotnom, kada su kamenčići veliki javlja se blokada prilikom prolaska tako da dolazi do jakog bola i krvi u mokraći.

Kod muškaraca hematuriju mogu da izazovu i oboljenja prostate, pre svega, upala ove žlezde.

Prostatitis je česta pojava nastala od bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Pored krvi u mokraći karakteristični simptomi su bolovi u predelu ispod i iza polnog organa, bolovi u donjem delu trbuha i leđa, otežano mokrenje. Takođe, dobroćudno povećanje prostate spada u uzročnike hematurije. Razlog tome jeste pritisak na uretru prilikom širenja prostate. Kao posledica dolazi do blokade protoka urina, samim tim i do problema pri mokrenju.

Pojedini lekovi, kao što su je citoksan, penicilin, aspirin, heparin, mogu da izazovu krvarenje. Mada je ono, neretko, genetski predodređeno. Verovatnoća pojave je veća ako je u porodici registrovana srpastoćelijska anemija ili Alportov sindrom.

Faktori rizika

Krv u mokraći javlja se kako kod muškaraca, tako i kod žena, bez obzira na godine starosti. Što znači da ni deca nisu imuna na problem.

Ipak, sa godinama povećava se rizik, posebnno kod muškaraca nakon 50. godine života. I pol igra važnu ulogu u učestalosti javljanja. Istraživanja su pokazala da više od 50 osto žena je najmanje jednom u životu imalo infekciju urinarnog trakta praćenu krvarenjem.

Verovali ili ne, naporno vežbanje povećava opasnost od hematurije. Ova pojava je veoma retka, a javlja se kod trkača.

Dijagnostika i lečenje hematurije

Da bi se započelo sa lečenjem neophodno je otkriti uzrok krvarenja. Nakon anamneze i objektivnog pregleda, vrše se laboratorijske analize u cilju dokazivanja eritrociturije. Zatim, sledi ultrazvučna dijagnostika abdomena i urotrakta, kao i niz radiografskih snimanja sa ili bez kontrastnog sredstva kako bi se detaljnije odredila lokalizacija i dijametar uzroka.

Krv u mokraći

Nezaobilazne dijagnostičke procedure su i cistoskopija, a ako je potrebno i testiranje mokraće na stanice raka.

Hematurija zahteva da se pacijent odmah javi lekaru. Zato još danas zakažite urološki pregled sa ultrazvukom u lekarskoj ordinaciji Dr Nestorov, ako ste primetili prisustvo krvi u mokraći.

 

 

 

Hi, How Can We Help You?