• Braće Jerković 123A | Beograd
  • Radno vreme: Radnim danima 9-20h | Subota 9-14h | Nedelja ZATVORENO

100% Profesionalni

Etičnost i odgovornost

Stručno osoblje

Naš tim vrhinskih lekara

Savetovalište

Zadovoljni pacijenti

Kako prepoznati moždani udar?

Moždani udar

Moždani udar predstavlja neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije. Kao rezultat nedovoljnog dotoka kiseonika i hranjivih materija dolazi do oštećenja i odumiranja nervnih stanica u zahvaćenom delu mozga. Što dalje prouzrokuje oštećenje funkcija tela kojima ti delovi mozga upravljaju.

Moždani udar je drugi vodeći uzrok smrti na svetu. Dok je u Srbiji prvi među uzročnicima smrti kod žena, a drugi kod muškaraca. Odnosno, nakon Rusije i Bugarske, kod nas je najveća stopa obolelih u Evropi. Svakih 15 minuta u našoj zemlji neko doživi moždani udar, a svakih 45 minuta neko umre od njegovih posledica.

Dobra vest je da se moždani udar može sprečiti, kao i efikasno lečiti ako se prepozna na vreme. Zbog toga vam lekarska ordinacija Braće Jerković, Dr Nestorov skreće pažnu na simptome koji ukazuju na moždani udar.

Moždani udar se deli na tri vrste

Prema mehanizmu nastanka moždani udar se deli u 3 grupe.

Moždani udar

Ishemijski (IMU) se javlja kada arteriju koja dovodi krv u mozak blokira krvni ugrušak. Formiraju se na mestu sakupljanja masnih naslaga, a kao razlog navodi se tromboza, embolija, sistemska hipoperfuzija i venska tromboza. Ovo je najčešći oblik i javlja se u oko 75 do 80 odsto slučajeva.

Hemoragijski (HMU, krvareći) je posledica rupture (prskanja) krvnog suda i izliva krvi unutar mozga (intra-aksijalno krvarenje) ili unutar lobanje, ali izvan mozga (eksta-aksijalno krvarenja).

Mini-moždani udar nastaje kratkim smanjenjem dotoka krvi u deo mozga. Obično nestaje u roku od 24 časa, ne ostavljajući trajne posledice.

U rizičnu grupu za nastanak moždanog udara spadaju gojazni ljudi, dijabetičari, pušači, osobe koje imaju povišeni holesterol i krvni pritisak. Takođe, i stariji su u opasnosti, jer se tokom života arterije sužavaju.

Koji su simptomi karakteristični?

Moždani udar se najbrže može utvrditi tzv. FAST testom. A to je provera:

  1. lica (face) koje se iskrivi sa jedne strane,
  2. ruku (arms) koje u slučaju moždanog udara ne mogu biti obe ispružene, jer postoji slabost motornih funkcija,
  3. govora (speech), tj. nemogućnost normalnog izgovaranja reči ili razumevanja govora,
  4. vreme (time) koje se odnosi na brzinu reagovanja kada se uoče neki od navedenih simptoma.

Međutim, moždanom udaru prethodne sitni znaci koje mnogi od nas zanemaruju. Najčešće su to iznenadne vrtoglavice i jaka glavobolja u potiljačnom predelu, koja može biti praćena povraćanjem ili izmenom stanja svesti, kao i problemi sa vidom – pojava duplih slika, suženje vidnog polja…

Možete ga sprečiti promenom načina života i redovnim pregledima!

Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost su najbolja preventiva za moždani udar. Za potpunu sigurnost neophodno su i godišnji pregledi. Oni, pre svega, podrazumevaju sistematski kardiološki pregled, koji omogućava praćenje i najmanjih promena.

Kako je hipertenzija jedan od uzroka potrebno je redovno kontrolisati krvni pritisak. Ukoliko je iznad normale prilikom nekoliko merenja, obavezno se javite lekaru kako biste dobili potrebnu terapiju. Njome ćete ne samo normalizovati pritisak, već smanjiti i rizik od moždanog udara.

Provera holesterola, triglicerida i šećera je još jedna mera prevencije. Što znači da vaši godišnji pregledi moraju da uključuju i laboratorijske analize krvi i urina.

Godišnji pregledi

Lekarska ordinacija Beograd, Dr Nestorov sa svojim stručnim timom može vam pomoći da izbegnete pojavu moždanog udara. Zato, zakažite na vreme kardiološki pregled sa doplerom, koji je na popustu od čak 53 odsto!

 

Hi, How Can We Help You?